Tap i finalen for Hoftaniska-Charlsen

Lag DE BOTTON med Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen måtte se seg slått i ALT 5-finalen. En relativt jevn finalekamp gikk i favør av lag GUPTA (Lorenzini, Bertens, Bessis, De Wijs, Muller, Gupta og Cheek).

Lag DE BOTTON har likevel en imponerende rekke med resultater i disse invitasjonsturneringene på BBO. På fire forsøk har det blitt to finaler (en seier, i ALT 2) og to opptredener i semifinalen.

Fra semifinalen tar vi med et av de mest dramatiske spillene på en stund. Det var som mange ganger før en Lightnerdobling (ber om unaturlig utspill) som gikk galt da det gjorde det mulig å plukke ut i grandkontrakt slik at den stjelingen dobleren ville ha forduftet.

Giver nord, N/S i sonen

Med Thomas syd og Thor Erik nord meldte det norske paret bra da de etter syds 2 kløveråpning fant frem til 7 spar. Det er riktignok tretten stikk i grand også, men det er jo normalt bra å melde storeslem her etter pass i åpning fra nord. Idet de egentlig hadde landet i 7 spar doblet øst! Da plukket Hoftaniska ut i 7 grand. Slik så hele spillet ut:

Med hjerter ut går 7 spar en helt nitrist bet siden øst kan stjele. I 7 grand var det tretten relativt enkle stikk, +2220. Ved det andre bordet kom N/S i 7 spar udoblet, men DE BOTTONs vest fant ikke hjerterutspillet. Dermed ble det +2210 til N/S ved det bordet, uavgjort spill!

Spillet var like dramatisk i den andre semifinalen. Nederlenderne De Wijs-Muller spiller et system hvor de ofte åpner med 10 poeng, og etter nords 1 hjerter i første hånd og en rekke releer fra syd fant han ut nesten alt og burde kanskje kunne avsluttet med 7 grand. Men han sa 7 spar, og der gikk det også pass-pass og dobler fra øst. Da plukket også nederlenderne ut i 7 grand og noterte vunnet storeslem!

Ved det andre bordet i den kampen ble det også meldt 7 spar, men der skjedde det etter en helt annen start på meldingsforløpet enn ved de andre bordene:

Etter pass fra nord kunne Gupta benytte seg av svake 2 ruter, en konvensjon som ikke er så veldig vanlig lenger. Jeg synes N/S meldte godt etter den starten og et friskt hopp til 5 ruter fra vest før N/S hadde meldt en eneste farge. Det er sannelig ikke så lett å finne frem til en god storeslem da! 

Gupta (øst) må ha vært fristet til å doble for å få annet utspill en den fargen de begge hadde meldt, men han besinnet seg og passet. Og det er ikke usannsnylig at det også der ville blitt utak i 7 grand hvis øst dobler trumfkontrakten. Nå avhang alt av hva Bertens (vest) spilte ut. Han stolte på at N/S visste hva de drev med og at ruter ut neppe kunne være tingen mot 7 spar, så han prøvde hjerterutspill i håp om at makkeren kanskje kunne trumfe. Bingo! Øst sjal, og en bet ble sammen med resultat belønnet med hele 20 IMP. GUPTA hadde kun fått en 1 IMPer og i et annet spill 2 IMP i den halvrunden hvor de scoret 23 IMP totalt. De 20 IMPen var særdeles kjærkomne, for de vant kampen med 14 IMP!