Studentenes BK 3 vant NM for klubblag

Selv om Studentenes BK slakket litt av på farten mot slutten av lagfinalen ble det i grunnen en parademarsj. Før siste kamp var det kun teori som kunne fravriste dem gull, og selv om det suverene lederlaget lå litt under mot Klepp 1 etter første halvrunde hadde ledelsen til nr. 2 økt da nærmeste utfordrer Stavanger BK lå mer under i sin kamp. Og selv om det ble tap i de to siste kampene for årets norgesmestre vant de lagfinalen overlegent. Marginen til. nr. 2 ble til slutt 12,7 VP, og vinnerlaget hadde 12,71 VP i snitt per kamp.

For Stavanger BK ble andre halvrunde først og fremst en kamp for å forsøke holde på sølv-plassen. Selv om det tidlig så ut som de gikk mot et tap mot Klepp BK 5 kunne det virke som om det kunne gå bra fordi Gudbrandsdal BK også lå klart under i sin kamp mot Kragerø. Men så snudde Gudbrandsdal til en solid seier i sin kamp og overtok sølv-plassen med relativt klar margin da Stavanger ble slått ganske kraftig av Klepp BK 5.

Norgesmestre ble Studentenes BK 3 med Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Karl Morten Lunna, Åsmund Forfod, Christer Kristoffersen og Kåre Bogø.

Sølv gikk til Gudbrandsdal BK med Erik Berg, Kjell Gaute Fyrun, Frode Johnstuen og Even Morken.

Bronseplassen ble besatt av Stavanger BK, Erik Eliassen. Geir Larsen, Bjørn Børre Leinan, Are Nesdal, Gjermund Rekstad og Thorleif Skimmeland.

SLUTTRESULTAT

Alle resultatene, navn på spillerne, kampresultater og butler finner du her.

Fra siste kamp tar vi med et par spill. Her det handlet om lille- eller storeslem.

Giver øst, N/S i sonen

  VEST

Vest får i meldingene vite at øst har 12-14 balanserte, og det blir raskt klart at de har 5-4 tilpasning i hjerter. Det går mot slem, og om det blir vest som spør med Key Card Blackwood får han vite om de to minoressene og trumf dame. Hva gjør du da?

Problemet er at det kan være et rutervalg for å vinne tretten stikk om øst har esset tredje i fargen. Noen har system for å finne ut slikt, ny farge på seks-trinnet spør om tredje rundes kontroll, dvs. damen eller dobbelton. Om øst har det er storeslem en bra sjanse, men øst kan jo ha fire spar uten kongen, og i så fall må antagelig ruteren gå for fem stikk om det skal bli nok avkast. Slik så hele spillet ut:

Øst hadde i dette tilfellet «alt», så her var 7 hjerter enkelt.

Av de åtte Ø/V-parene meldte fire par 7 hjerter og vant tretten stikk. Tre par var i lilleslem, og ett par kun i utgang.

Av de som noterte +1510 for 7 hjerter var Klepp BK 1 da Kristian Stangeland og David Ueland fant frem. De suverene norgesmestrene stoppet i lilleslem, 11 IMP til Klepp 1 som ledet med 9 IMP ved halvtid.

Et stykke ut i turneringens siste halvrunde fikk Christer Kristoffersen et utspillsproblem.

Hva ville du spilt ut mot 6 kløver?

Nords 4 grand antyder kløver ved siden av hjerterfargen hans. Sparutspill kan neppe være tingen her. Kan det være akutelt å spille ut passivt (trumf)?

Neppe!

Det tok ikke mange skunder før Kristoffersen spilte ut ruter 3, et utspill en norgesmester verdig. Argumentet for et så offensivt utspill fra K-J-x mot en slem er at den hjerterfargen som kommer til å dukke opp hos nord er en stor trussel. Om ikke forsvaret får tak i stikk raskt vil antagelig tapere forsvinne fra syds hånd på nords hjerterfarge. Slik så hele spillet ut:

Ruter ut var blink, og Ø/V tok to kjappe stikk – en bet, Studentenes BK 3 +50. Med anne utspillsfarge blir det tretten stikk!

Ved det andre bordet var Klepp sitt Ø/V par også med til 4 spar, men de fikk spille den kontrakten doblet. Det ser ikke så verst ut med hensyn til antall tapere, men med den skjeve trumfsitsen ble det litt for tungt, og det endte med hele tre doblede bet, Studentenes BK 3 +500, og 11 IMP til gullvinnerne. Likevel vant Klepp 1 den siste kampen, men bare med 2 IMP.

LAGFINALEN - Lederlaget kunne faktisk tape kamp(er)

Da det så ut som om Studentens BK 3 var uovervinnelige gikk de seg på et tap i runde 6 mot Gudbrandsdal BK. Likevel har trondheimslaget gullmedaljen så godt som i lomma med en kamp igjen, kun teori kan ta fra dem seieren. Med noen VP til i runde 6 ville de vært matematiske vinnere allerede før siste kamp, men med 6,18 VP mot Gudbransdal må de vente litt med å bli kåret som vinnere, offiselt sett. De trenger dog kun samme antall VP i siste kamp for å være helt sikret selv om Stavanger BK på 2.plass skulle greie 20 VP i avslutningskampen. 

Det er Stavanger og Gudbransdal som etter alt å dømme kjemper om sølv og bronse da det er en bra luke fra 3.plass til de neste på listen.

Fra kampen Gudbransdal BK - Studentene tar vi med et spill hvor Erik Berg så hva som skulle til.

Syv av åtte lag var i 4 spar, det åttende var i 5 spar som ikke hadde noen sjanse. 

Mot 4 spar kommer ruter 9 i utspill til vests ess fulgt av ruter tilbake, øst fulgte med toeren. 

Hva tenker du om dette?

Hele fire N/S-par, inkludert Studentens BK 3 gikk bet i 4 spar etter den starten. De vant det andre ruterstikket og spilte trumf. Da var kontrakten spilt bort:

Etter to ganger ruter, så trumf, vinner vest med esset og spiller ruter som øst kan trumfe. Tre trumfstikk og ruter ess gir en bet. 

Berg så dette og stakk den andre ruteren hos syd før han tok for hjerter ess og kastet håndens siste ruter. Nå hadde han kontroll, ruterspill fra vest kan trumfes høyt på hånden. Halvparten av lagfinalens spilleførere gikk altså bet i denne utgangen.  

Lagfinalens siste kamp starter klokken 10.00.

Resultater og informasjon finner du her.