Sveaas-turneringen - norsk/svensk i toppen

Marit Sveaas internasjonale bridgeturnering, main-event (par) ble avsluttet søndag etter tre dager spilling og hele 168 spill.

Til topps gikk Geir Helgemo sammen med svenske Peter Bertheu.

Peter Bertheau og Geir Helgemo vant suverent parturneringen

Her listen over de som fikk premie i det 99 par store feltet:

Det ble også spilt en lagturnering, men der var det kun syv påmeldte lag som avslutter før det i dag,  mandag starter World Bridge Tour Master teams med 12 lag på startstreken, av dem sterke utenlandske lag, og hele elleve lag har med minst en utlending.

I main-event for par var det som vanlig flotte premier.

I tillegg til hovedpremiene var det en rekke ekstra premier i forskjellige kategorier. Her listen over premiepenger:

Så snart vi får fatt i listen over de premierte i de forskjellige sidekategoriene skal vi publisere det i bloggen. Mye informasjon og resultater finner du også her.

Fra Sveaas main-event for par tar vi med et par interessante spill.

Her kom mange i den litt for hardmeldte utgangen 4 spar eller 3 grand. 4 spar hadde ingen sjanser slik det satt, men det skulle lite til før 3NT føk hjem.

Allan Livgård satt nord og ble spillefører i 3NT. Øst spilte ute en liten ruter til damen og esset.

Det er naturlig å suse i vei med sparstikkene, og det gir alltid noen problemer for motspillerne. Her fikk øst det vanskelig i fjerde og femte kløverrunde. Hva skal han kaste?

Hvis han kaster en hjerter kan spillefører få tak i to hjerterstikk og nærmer seg veldig siden kløver ess også satt foran. Det kan også ende med at han blir innspilt.

Mot Allan fant imidlertid vest et godt avkast som hjalp vest og øst, grekeren Manolis Protonotarius fant et meget vakkert motspill. Vest sitt første avkast var kløver dame. Da fant øst et superavkast som gjorde at beten var sikret, han kastet kløver ess! Dermed var Livgård sjanseløs og gikk en bet som ga litt under middels.

Det var noen som gikk to bet, mens de som stoppet i delkontrakt fikk fra +28 eller mer alt etter hvor mange stikk de fikk. Fire par vant utgang.

I det neste spillet var det et klassisk poeng som oppstod om spillefører var så heldig å få et gunstig utspill.

Selv bommet jeg utspilletmot  da spar som nord ut fra damen fjerde var behagelig for spillefører. Uten det blir det normalt kun ti stikk selv om spillefører tipper hvordan sparen sitter.

Med spar ut og mer spar hadde spillefører draget på det. Inne på spar konge ble det spilt A-K i ruter og ruter til stjeling, så spar til stjeling med åtteren, kløver til esset og den siste sparen til stjeling med hjerter dame. Så ble det nå single hjerter esset tatt og det ser ut som det blir elleve stikk. Men nå ble det spilt kløver, og nord kunne stikke seg inn på damen. Så kom ruter fra nord, og med K-J-6-4 i trumf på bordet og med 10-5 i trumf hos syd ble det trumfhøyning for tieren og kun ti stikk likevel.

Poenget spillefører overså i sluttposisjonen er å spille den siste ruteren og kaste kløver fra øst. N/S får altså ett ruterstikk i stedet for kløverstikket, men nå blir det ingen trumfhøyning lenger og Ø/V noterer en pen +650 som ville gitt +41 av 48 oppnåelige poeng.

Det var noen +630 til de som spilte 3NT med ti stikk, og det ga pluss 32. De som fikk kun +620 for ti stikk måtte nøye seg med -6 på spillet.

Fantastisk skolemesterskap!

I forbindelse med bridgeuken på Lillehammer med Sveaas-turneringene og senere World Bridge Masters teams ble det mot slutten av forrige uke arrangert norsk skolemesterskap med Helgeland Juniorbridgeklubb som arrangør.

Det ble en gigantisk suksess og en stor opplevelse for de unge deltakerne.

Det deltok hele 93 spillere fra 7 til 16 år. Yngstemann syvåringen Brage Moe vant faktisk i barneskoleklassen!

Masse bridge og sosialt samvær for 93 barn og unge på Lillehammer

I en pause under Sveaas-turneringen kom alle de unge spillerne marsjerende inn i spillelokalet hvor både norske og utenlandske stjernespillere satt og det ble stor stas med premieutdeling og presentasjoner. Stor stas!

Resultatene fra selve bridgeturneringen finner du her.