LAGFINALEN - nesten halvveis

Midtveis i neste kamp nå i ettermiddag er denne lagfinalen halvspilt. Det er med andre ord fortsatt så mange VP å kjempe om at ingenting er avgjort.

Studentenes BK 3 har imidlertid et godt grep om det hele etter tre solide seiere så langt.

Gudbrandsdal BK ligger nærmest, 11 VP bak lederlaget. Nå har Studentene 1 fått opp dampen også, og med en storseier i dagens første kamp har de klatret til 3.plass.

Lederlaget har ikke vist svakhetstegn, men det skal ikke mer til enn at de taper en kamp med klare sifre og en av de som ligger nærmest gjør det motsatte, så blir det kamp om NM-tittelen.

To-tre lag i tillegg til de nevnte har scoret såpass bra i starten at ett av de lagene kan være nettopp det laget som blir førsteutfordrer etter et par kamper til.

I runde 5 møter imidlertid Studentenes BK 3 Klepp BK 5 som har skuffet så langt og ligger sist.

I kampen vi fulgte på BBO i formiddag ledet Gudbrandsdal med 16 IMP mot Klepp 1 etter 14 av 28 spill. Ledelsen økte litt i andre halvrunde, og seieren ble til slutt på 22 IMP, 14,32 – 5,68 VP.

Her er en marginal slem fra andre halvrunde i dagens første kamp:

Hvordan bør disse kortene meldes?

Vel, en ting er hvis man får melde i fred, noe ganske annet er det om motparten melder. Og etter østs åpning på ett-trinnet, og vests svar vil de fleste (alle?) melde seg på med nords kort, kanskje med en hoppmelding. N/S er tross alt i gunstig sone. Enten går vel nord inn med 2 hjerter, 3 hjerter eller kanskje 2NT for å vise to farger.

Uansett blir det ikke særlig enkelt for Ø/V, og hvor god er egentlig lilleslem i spar eller kløver?

I 6 kløver er det ikke til å unngå få rutertaper, så kløveren må treffes med esset først.

Med ruter ut fra syd mot 6 spar må kløveren treffes. Det er dog ganske naturlig å gjette riktig (esset først så oppdages sitsen) hvis nord har vist fordelingshånd.

Hva med kløver ut til stjeling mot 6 spar?

Det kan vinnes tolv stikk i sparkontrakt også etter den starten hvis det spilles med fin hånd. Men det må ordnes med to hjerterstjelinger hos vest, og østs rutertaper kan etter hvert kastes på kløveren. Spilt av vest er det mulig å vinne tretten stikk i sparkontrakt.

På de åtte bordene var det syv utganger. Kun Furyn-Johnstuen (Gudbrandsdal) noterte meldt og vunnet slem, +1430.

Alle resultater og annen informasjon fra lagfinalen finner du her.

LAGFINALEN, tredje kamp (1.halvrunde)

Den tredje kampen i lagfinalen er altså oppført som runde 2 i resultatene fordi det ble en endring i programmet fra start. Fra og med den fjerde kampen stemmer kampnummer med rundenummer.

Fredag morgen møttes Gudbrandsdal BK og Klepp 1, og det ble den BBO-overførte kampen.

Det startet med en interessant meldesituasjon:

Hvordan melder du og din favorittmakker her som vest? Hva betyr dobler? 2 hjerter? 3 hjerter?

Noen bruker dobler for å vise spar. Det er jeg uenig i, med spar er det vel greit å melde spar på det trinnet man har styrke til? Dette er ikke det samme som en negativ doblingsituasjon hvor makker har åpnet, for etter opplysende dobling vet vest omhan har en majorfarge at de har tilpasning. Makker kan godt ha bare trekorts spar, selvsagt, men han lover minst tre kort i hver majorfarge hvis doblingshånden er en normal åpningshånd. Så hvis syd ikke hadde meldt hjerter ville vi jo meldt spar uansett?

Det har mye for seg å bruke dobler som hjerter i denne meldesituasjonen. Det er en klassisk bløffmeldings-situasjon, men det er ikke bare det. Selv om syd har fire hjerter kan godt Ø/V har hjerterkontrakt, kanskje med ni eller ti trumf til sammen til og med. Selv liker jeg at også 2 hjerter, og 3 hjerter har samme betydning som om syd ikke hadde meldt. Dette er kanskje litt smak og behag.

Hvis det hadde startet slik i BBO-kampen kunne det kanskje blitt litt vanskeligere for Ø/V, dog litt avhengig av avtalene deres. Men syd hadde ikke helt nok til å melde selv om noen svarer 1-over-1 med slik hånd som syd hadde fått utlevert. 

Spillet ble udramatisk.

Ved begge bord sa syd pass som selvsagt er korrekt nok, og vest meldte simpelthen det han trodde stod, 4 hjerter. Uavgjort spill da begge fikk elleve stikk.

Litt senere kom det en annen meldesituasjon hvor det er viktig å ha samme oppfatning, men det som skjedde var litt overraskende.

Hva betyr 2NT?

Her tror jeg det blir et ganske unisont svar; begge minor. Om vest for Klepp er enig i det hadde han neppe noe stort problem? Men han sa 3 hjerter der 3 kløver ville vært nokså trygg melding.

Begge nordspillerne (Erik Berg og David Ueland) var disiplinerte og passet på 2 spar der noen ville vurdert en utgangsinvitt. Det er imidlertid vanskelig å vinne mer enn åtte stikk i sparkontrakt.

For Gudbrandsdal sa Frode Johnstuen (øst) pass på 2 spar. Det er antagelig det beste, selv om det kan noen ganger være en bra minorkontrakt Ø/V. Men det er fare for at makker har hjerterfarge, og da behøver det ikke være mer enn dobbelton kløver og trekorts ruter der borte. Å melde nå er langt i fra ufarlig, men kan selvsagt bli gull. Det er ofte slik at å melde første gangen er tryggere. Men det er heller ikke korrekt å melde første gangen, dvs. melde inn 2 kløver i sonen med kun A-J femte, selv om noen gjør det med slike hender.

Ved det andre bordet meldte øst 2 NT i siste hånd etter starten den samme startetn, 1 spar - 2 spar.

Det hadde antagelig gått bra med balanseringen 2NT om vest hadde sagt 3 kløver, siden han altså hadde trekorts kløver. Men det ble et stygt resultat da makkeren sa 3 hjerter og Erik Berg doblet.  

Klepp sin nordspiller vant åtte stikk i 2 spar, +110. Det resultatet manglet en null for å butte spillet da det ble +1100 til N/S mot vests 3 hjerter doblet (spillefører kunne nok ha berget med -800). Dermed noterte Gudbrandsdal 14 IMP. 

I denne kampens første halvrunde ble det endel svingspill, begge veier.

Ved pause ledet Gudbrandsdal kampen med 16 IMP.

 

 

 

 

 

Spill fra lagfinalen - dag 1

Her er et par spill fra lagfinalen som foregår på Kragerø Resort. Finalen avsluttes søndag.

Den viktige kampen mellom to av forhåndsfavorittene, de to lagene fra Studentenes BK, Trondheim, gikk klart i favør av Studentenes 3. De ledet med 34 IMP ved halvtid, og i starten av andre halvrunde dro de bare fra og så ut til å kunne gå mot maksimum. Men Stud 1 kom noe tilbake mot slutten og greide å berge et halvt anstendig resultat, men tapte likevel kampen med 37 IMP (3,49 - 16,41 VP).

Dette første spillet er fra den første halvrunden:

Studentenes 1 sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter og gikk en bet. 

Der Helgemo satt vest og Grude øst for Stud 3 fikk Grude spille 3 hjerter doblet etter at N/S hadde vært med i meldingene.

Det stinket trumfutspill da øst hadde vist begge major og nord straffedoblet, men syd var unnskyldt - han hadde ikke trumf. 

Syd spilte ut ruter 5. 

Det ser ut til at det er rett frem, to spartapere, en trumftaper og kløver ess - kun fire tapere. Men det er forskjellige måter å rote seg bet på. 

Det kan med uforsiktig spill bli to spartapere. Det kan også se ut som om spillefører risikerer å bli for kort i trumf. Men hvis han er litt forsiktig har han for gode ressurser her til at N/S kan få betet den doblede delkontrakten.

Grude vant med ruter ess og spilte liten spar fra vest til liten, tieren og syds ess. Syd fortsatte med ruter og øst kunne trumfe. Nå går det fint om han spiller kløver, og det bør ordne seg om han spiller spar også som ser naturlig ut. Grude spilte spar til damen og nords konge. Hvis nord spiller ruter for å presse østs trumf blir vests ruter knekt god. Nord prøvde liten trumf som gikk til bordets nier.

Nå må spillefører være litt forsiktig. Hvis han trumfer en ruter og så trumfer en spar i tredje sparrunde for at fargen skal bli godspilt, og så spiller vests siste trumf, blir det bet. Nord vinner med trumfesset og spiller kløver til syds ess. Syd spiller sin fjerde spar til stjeling hos nord - en bet. Men Grude så dettte kunne skje og spilte kløver konge. Syd vant med esset og kunne ikke skape problemer nå. Ett kløverstikk hos vest ga avkast for en spar, og så kunne spillefører kryss-stjele og vinne resten foruten trumfesset.

Stud BK 3, +730 og 13 IMP. 

Foruten det resultatet vant tre par +140 i hjerterkontrakt, tre par gikk en bet i 4 hjerter, og ett par gikk to bet i 4 hjerter.

Dette neste er det første spillet i andre halvrunde:

Giver syd, N/S i sonen

SYD

La oss si du passer i åpning. Vest åpner med 1 kløver, pass fra nord og øst sier 1 hjerter som viser minst fire spar (kløverføringer). 

Hva melder du nå? 

Her kommer mye an på avtaler. Hva er 2 kløver? Naturlig, eller Michaels (hjerter + ruter)? Hva betyr 2NT? Vel, 2NT må vel bety ruter og hjerter, men er det nødvendig å gjøre det med et hopp hvis 2 kløver betyr det samme?

Studentenes BK 1 sin syd sa 2 kløver som han mente som hjerter + ruter (Michaels stil), og da gikk de videre meldingene slik: 

Vest fikk doblet som støttedobling (trekorts spar), og Ø/V havnet i 6 spar.

Godt meldt, og det ble greit +980 for tolv stikk da det ikke var noen kløverstjeling å hente siden syd som var resnons i kløver fikk utspillet. Merk at om vest hadde blitt spillefører villle kløver ess og kløver til stjeling betet 6 spar!

Ved det andre bordet satt Helgemo syd og meldte 2NT etter samme start (pass - 1 kløver - pass - 1 hjerter - ?). Det tok bort mer rom for Ø/V, og vest kunne ikke akkurat støtte direkte med trekorts sparfarge. Det ble litt kronglete, og de havnet i 6 kløver som ikke er noen dårlig kontrakt før en ser kløversitsen.

Med hjerter ut fra nord var alt håp ute, det måtte stjeles hos øst og nord hadde to sikre trumfstikk. Med +50 for en bet ved det bordet og vunnet slem ved det andre ble det 14 IMP til Studentenes BK 3.

I dette spillet vant tre lag +980. Ett par spilte en rolig utgang med +480. Det var ett par til i 6 kløver med bet, og ett par fikk faktisk 6 spar på vest sin hånd og gikk bet. Dessuten var det vel litt ville hester ved det bordet hvor sluttkontrakten ble 7 spar doblet med to bet, +300. 

Lagfinalen fortsetter i dag klokken 10.

All informasjon om mesterskapet finner du her.