LAGFINALEN - Dag 1, oppsummering

Noen sender meg meldinger og spør om dette blir parademarsj for Studentenes BK 3 som bl.a. har Geir Helgemo på laget.

Svar: Nei Det er klart de godt kan vinne, men det er spilt kun to av syv kamper.

Selv om lederlaget ganske komfortabelt slo klubbkameratene på Studentenes BK 1 i den andre kampen er dette langt fra over. I den andre kampen møttes de to klubbene fra Trondheim, og det blir oppfattet som en slags moralsk finale av mange.

Litt tidlig, det er andre som vil ha et ord med i laget...

Studentenes 1 måtte pga. det nevnte uhellet før turneringen hente inn en reserve. Men det var en kvalifisert toppspiller, så ingenting var gitt med hensyn til utviklingen videre.

Og det var Stud 1 som startet best i kamp 2. Kampen startet friskt, med nord som giver og ingen i sonen.

NORD

Hva ville du åpnet med?

Jeg heller mot 1 spar (uten at hva jeg mener har så stor betydning...).

Det er utenfor sonen, så 3 spar er for de fleste toppspillere utelukket med dette, for sterkt!

Det står mellom 1 spar, eller 4 spar. Personlig liker jeg ikke sperremelding med to ess, og det er det som tipper denne avgjørelsen over til 1 spar.

For passe kan man vel ikke?

Men begge deler kan selvsagt bli riktig i det spillet som spilles akkurat nå!

Ronny Jørstad var hentet inn på kort varsel for å være reserve for Studentenes BK 1. I det første spillet han skulle spille åpnet han med 4 spar med nords kort. Ved det andre bordet åpnet Karl Morten Lunna (Stud 3) med 1 spar.

Min mening er at 1 spar som Lunna valgte kanskje burde fungert også, kanskje minst like bra som 4 spar i åpning?

Over makkernes svar 2-over-1 sa nord 2 spar. Og de var i nærheten da syd meldte 3 spar, sterkere enn 4 spar i den situasjonen, og gikk på en gang til da nord slo av i 4 spar...

Åpnes med 1 spar må man nok følge opp og betrakte hånden som full åpningshånd i det videre meldingsforløpet, selv om det er bare 9 HP. Og idet makker viste sparstøtte og god hånd med 3 spar, så er dette (nord) en god hånd. Det mangler noen HP, men det er stikk!

Den sjette og syvende sparen er gull, og ett ess ved siden av er også fint!

Hvis makkerparet har avtaler for å vise en ok hånd nå (over 3S), så burde han ha vist det, synes jeg.

Idet nord løftet til 4 spar som bør vise helt minimum (og det har han jo for så vidt, når det gjelder poeng), så kunne nesten makkeren vurdert å passe, igjen etter min oppfatning.

De burde kanskje vært i slemmen?

Men er den opplagt?

Kristoffer Hegge (syd) hørte altså 4 spar i åpning fra nord. Da går det an å være "scientific", men kanskje litt pga. kort tid for å avtale system og alt det der siden makkeren var kalt inn som reserve, så gjorde Hegge det enkelt og meldte 6 spar.

Slemmen er ikke opplagt, men den er god, og den bør gå hjem siden ruter dame sitter i saksen.

Og Jørstad vant den med ett overstikk! 

Siden utgang ble meldt ved det andre bordet ble det 11 IMP til Stud 1.

Men Stud 3 tok raskt over kommandoen i denne kampen og ledet lenge soleklart. Til slutt vant de med 16,41 - 3,49 VP, og de har derfor tatt en fin ledelse i turneringen etter to kamper.

Stavanger BK ligger på 2.plass, 7,6 VP bak lederlaget.

På 3.plass så langt, nesten 3 VP bak nr. 2 ligger Klepp BK 1.

Arrangørklubben Kragerø fikk en fin opptur i kamp 2 da de slo nettopp Klepp BK 1 i sin andre kamp.

Alle resultatene så langt finner du her.

LAGFINALEN ER I GANG

Da har finalen i NM for klubblag startet på Kragerø Resort.

Lagene skal gjennom syv kamper, alle mot alle, og det er i hver kamp to halvrunder med 14 spill.

Nå ble det slik at programmet ble noe endret torsdag morgen slik at de spilte runde 3 først. Det var noen omstendigheter med sykdom og et uhell som førte til at to lag ikke spilte fra start i morges. Men de andre seks lagene kom i gang, med runde 3, altså.

Mer informasjon kan komme om dette senere, men jeg så langt fått opplyst at det fortsettes med runde 1 og 2, så er forhåpentligvis det hele på rett kjøl igjen.

Dermed ble det i den første kampen arrangøren Kragerø BK sitt oppgjør mot Stavanger BK som ble overført på BBO.

Det ble en tøff start på finalen for Kragerø selv om de vant de første IMPene. Så tok det erfarne laget fra Stavanger ganske tidlig en solid ledelse.

Her er et spill hvor det sannelig ikke var enkelt for Kragerø sin spiller på nords plass. Prøv deg selv:

NORD

Du hørte et meldingsforløp som kanskje ikke er til så stor hjelp for nord, og kanskje også litt usikkert for eksempel med hensyn til østs 4 kløver., og østs 5 kløver (har dessverre ikke den informasjonen).

Vest har i alle fall lang god ruterfarge og sterke kort, og øst lang hjerterfarge. Og vest har meldt 3NT underveis. Uansett skal du altså finne et utspill mot 6NT.

Hva spiller du ut?

Ess-utspill mot slem er populært, men det er langt i fra alltid riktig, og spesielt ille kan det være når du har A-Q og i tillegg han foran deg har meldt grand!

Nord spilte ut hjerter 3. Det var ingen blink akkurat, og svært kostbart da hele spillet så slik ut (bildet under fra det andre bordet):

Utgang var for øvrig standard over hele lokalet, så det var veldig heldig for Stavanger å vinne slem med disse Ø/V-kortene.

Med Kragerø som Ø/V ble det altså meldt 4 hjerter som er korrekt, og det ble elleve stikk etter sparutspill fra syd.

I 6NT var det etter hjerter ut 17 stikk! Med spar ut er det kun ti stikk, syv stikk forskjell. Spillet kostet 13 IMP for arrangørklubben.

Det kunne se ut som Kragerø skulle bli knust i denne kampen, men i andre halvrunde var det de som tok kommandoen og knappet inn på ledelsen. Her var det kanskje Kragerø som var heldig i slemsonen, men i det spillet hadde arrangørklubbens par i hvert fall brukbare sjanser og behøvde ikke være avhengige av heldig utspill.

Klarer du å unngå slem med disse kortene om du finner ut at makker som har åpnet har firekorts hjerter og 12-14 balanserte?

Det er på grensen, og om åpneren har 12-13, eller kanskje 11 er det trolig i hardeste laget med slem.

Kragerø sitt N/S-par undersøkte ikke så mye, de blåste ute i lilleslem, 6 spar spilt av syd.

Lilleslem er avhengig av at hjerteren ordner seg, og i tillegg må de ikke være uheldige i spar heller. Hjerter behøver ikke sitte 3-2, det kan være noen 4-1 sitser hvor det går bra også. Slik det satt var det ingen problemer, tolv enkle stikk.

Det ga 10 IMP da Stavanger spilte 4 hjerter.

Og Kragerø fortsatt å kjøre på. Etter å ha ligget under med 16-63 ved halvtid vant de andre halvrunde med 18 IMP.  Sluttresultatet i kampen ble likevel en bra seier i favør Stavanger, 15,37 - 4,63 VP.

I første runde skulle egentlig de to lagene fra Studentenes BK ha møttes, etter manges syn en svært viktig kamp da begge de lagene er blant de største favorittene. Men det ble altså endret, og slik det ser ut nå skal de spille mot hverandre i runde 2.

Studentenes 3 sin første kamp (runde 3) ble derfor mot Sunndalsøra. Turneringens kanskje største favoritt slet litt i begynnelsen, men utover i kampen handlet det mest om laget fra Trondheim som til slutt vant med 17,72 - 2,28 VP.

De unge spillerne på Klepp 1 startet med en fin seier mot klubbkameratene på Klepp 5.

Det er spilt kun en kamp så det er for tidlig å snakke om noen trend. Alle resultater, også live oppdatering og butler, navn på spillere og annen informasjon finner du her.