Oppvarming - en meldeprøve

Søndag braker det løs i Bodø med Norway Bridge 2024. Først er det World Bridge Tour Masters, så Sveaas-turneringen og en rekke andre arrangement. Alt om dette finner du her.

I Bangkok skal undertegnede spille Asia Pacific Congress som starter med endags parturnering lørdag 19.5. For oss fire fra New Zealand som skal spille i OPEN TEAMS ble det kluss i går da to av spillerne ble utsatt for kansellerte fly og kom frem til Thailand i morges. Så uten søvn for dem trekker vi oss mest sannsynlig fra den endagsturneringen og satser på å være i form til lagturneringen som starter mandag og varer en hel uke.

Forleden ble det spilt oppvarming, og i det spillet du får her var lett å se at selv om det er ingen tvil om hvilken kontakt man bør spille når en ser alle kortene. Det er ikke så lett ved bordet. Ta meldeprøven syd fikk med disse kortene:

Giver nord, alle i sonen

Makker på nords plass åpner med 1 spar. Hva melder du?

For de fleste blir vel svaret 2NT - Stenberg. Men så blir de videre meldingene temmelig forskjellige alt etter hvilke avtaler makkerparet har. 

La oss si makker viser kortfarge i kløver. I utgangspunktet er det riktig å tenke at det ikke er så bra, for syd har 5 av sine HP i den fargen. Det ideelle mot singelton/renons er null og nada i den fargen (kun en taper og alle sine HP er virksomme), eller esset som gjør at fargen er taperfri. Men å overtenke dette er litt hva jeg kaller "Splinter-syndromet", dvs. man glemmer å se på resten av kortene hvis noe er "bortkastet" i kortfargen. Og her er det fortsatt ikke mye som skal til for at det står slem, kanskje storeslem!

Hva om åpnerens melding viser renons i kløver?

Ja, da er det ganske sikkert slem i kortene, og det kan fortsatt være storeslem. På en veldig uheldig dag kan det dog kanskje være helt åpent i ruterfargen?

Slik så kortene ut mot hverandre:

Hvis syd vet om renons i kløver hos nord, og senere får vite om to nøkkelkort og trumf dame (spar ess, spar dame og ruter ess), kan syd si 5NT og spørre om konge(r) i sdefargene med henblikk på storeslem. Nord viser ruter konge, og syd vet da at det må være en glimrende storeslem. Konklusjon: 7 spar!

Jeg tror at det er viktig å få vist renons i stedet for at en melding viser singelton eller renons i slike tilfeller. Det gjør det mye enklere å konkludere,

Hvordan vile du og din makker meldt disse kortene, og er du sikker på at dere har avtalene i orden etter Stenberg 2NT?