ALT INVITATIONAL VI: Dårlig norsk start

Også denne uken er det en ALT INVITATIONAL for lag på BBO, den sjette ALT-turneringen. Det deltar åtte internasjonale lag som spiller en kamp mot hvert av de andre lagene - alle mot alle - før det blir semifinaler og finale mot slutten av uken.

Det er to lag med norsk innslag, De BOTTON (med bl.a. Hoftaniska og Charlsen) og GILLIS (Brogeland, Lindqvist, Sælensminde, Grude og Bakke sammen med lagkapteinen Simon Gillis). Begge de to lagene startet svakt på mandag. Det er imidlertid kun spilt to kamper, og med fem kamper igjen er det håp om fremgang og muligens en topp-4 plassering som gir semifinale.

Jeg fulgte med på noe av spillingen i de to første rundene og synes begge de to "norske" lagene var litt uheldige. Men i dette spillet var vel Fru Fortuna på lag GILLIS sin side?

Nord for lag STREET var i 6 hjerter og fikk ruter dame i utspill fra øst. Dette ser nesten ut som en klassiker, en safevariant for kun en trumtaper. Det er imidlertid ikke helt som tatt fra læreboka.

Hvis trumfen sitter 3-2 er det tolv enkle stikk i 6 hjerter, tretten hvis det ikke blir trumftaper. Problemet er at trumfen kan sitte 4-1. Hvilke 4-1 sitser kan løses? 

Hvis øst har damen fjerde i trumf er det ikke vanskelig å løse trumfen (isolert sett) samme hvilken rekkefølge topphonnørene tas. Hvis det startes med kongen fulgt av hjerter mot syd og øst følger med liten kan finessen med knekten tas. Ryker den sitter jo fargen 3-2, og alt er i orden. Det blir tolv stikk ved hjelp av en ruterstjeling hos syd. Men hvis vest har fire trumf med damen blir det bet om det startes med kongen, det blir to trumftapere.

 

Kan syd sikre seg mot dennee trumfsitsen uten at måten å gjøre det på går på bekostning av andre vanlige sitser?

Spillefører kan starte med hjerter ess. Det oppstår en ekstra mulighet idet østs tier (eller nier) kommer på fra øst fordi spillefører har åtteren hos nord. I andre trumfrunde spilles liten mot nord. Hvis vest legger i nieren får han kun ett trumfstikk, så han legger nok lavt. Da tas finessen med nords hjerter 8. Skulle den ryke til østs nier eller dame sitter hjerter 3-2, og det blir tolv stikk. I dette tilfellet vinner hjerter 8 stikket, og spillefører har løst trumfen med en taper. Han tar seg en ruterstjeling hos syd og får tolv stikk selv med denne ekle trumsitsen. 

Hva om det etter denne starten (esset først) viser seg at øst har fire trumf?

Da vinner nord andre trumfrunde med kongen, så spilles hjerter mot knekten dobbel gjenværende. Øst får i så fall kun ett trumfstikk, men det er en hake ved dette. Spilles slik, som alså er vinnende om det er fire trumf hos vest, men øst viser seg å ha fire trumf, får spillefører riktignok løst trumfen da også, men det blir ikke mulig å få trumfet ruter hos syd lenger. Så hvis spillet går slik, og øst har fire trumf, blir spillefører avhengig av 3-3 i kløver.

Slik det satt er det enkelt med fire trumf hos vest hvis trumfen spilles slik som beskrevet, esset først så liten mot nord til dyp finesse med åtteren. Det er en fin trumfbehandling, og ville vært et ekte eksempel på en klassiker fra læreboka hvis kontrakten KUN avhang av å unngå to hjertertapere.

Lag STREET sin spillefører startet med trumfkongen og var raskt en bet i 6 hjerter da vest fikk to trumfstikk. Han ville vunnet kontrakten (selv med 4-2 sits i kløver) hvis øst hadde hatt fire trumf. Etter kongen og liten til knekten (øst har alså i så fall fire hjerter) som vinner ordner spillefører seg med en ruterstjeling hos syd og får tolv stikk. Sitter trumfen 3-2 går det ikke an å gå bet i 6 hjerter.

Grude-Bakke stoppet litt overraskende i 3 grand i det som viste seg å være en meget god lilleslem i hjerter. Det kunne fort ha blitt tapt spill, men denne gangen ga spillet 11 IMP inn da slemmen altså gikk bet ved det andre bordet. 

To andre N/S-par gikk bet i slem, men de var i 6 grand.

Ett par utenom det norske var kun i utgang, og tre par var i 6 hjerter og vant den etter å ha løst trumfen for en taper.