OSLO 1 (Thoresen) vant 1.divisjon!

I andre halvrunde av den nest siste kampen tok Oslo 1 (Thoresen) kommandoen og slo Telemark 1 som var hovedutfordrer i gullkampen. Etter å ha vunnet den kampen hadde oslolaget full kontroll og vant med over 10 VP, selv om det ble tap for dem i siste kamp mot Vest Agder som ble sist! Dette viser for øvrig hvor jevn 1.divisjon er, lagene som rykker ned er alltid gode nok til at de kan slå hvem som helst i enkeltkamper.

Midt-Trøndelag 1 avsluttet meget sterkt, og til slutt kom de seg forbi Telemark 1 og sølvet gikk til Trøndelag. De slo nettopp Telemark i siste kamp og Telemark fikk dermed bronse. Et par spill fra den kommer nederst.

Ned i andredivisjon går:

Rogaland 2, Sør-Trøndelag 1 og Vest-Agder 1.

Hele resultatlisten, butler og spillstensiler osv. finner du her.

På laget som ble seriemestre spilte Siv Thorsen, Jo Arne Ovesen, Tolle Stabell og Sam Inge Høyland.

I den intense sølvkampen i runde 11 kom et par store svingspill i favør av trønderne mot slutten av kampen

Her var det naturlig å være i 3NT, og Livgård ble spillefører etter en naturlig 3NT over makkerens åpning.

Syd spilte ut hjerter, og vest vant første stikk for åtteren. Livgård tok to store ruter og avblokkerte ruter 10 i andre runde. Nieren kom fra syd, og det så ganske ut som om det satt akkurat som det faktisk gjorde. Og sitter ruteren 3-3 så sitter den 3-3 senere også.

Så spillefører stoppet ruterspillet og spilte tre runder kløver, nord vant med damen. Derfra kom hjerter som ble sluppet til syds konge, mer hjerter gikk til esset.

Den trettende kløveren ble innkassert idet det så slik ut:


Nå blir det ni stikk om ikke øst spiller ruter og setter opp tre stikk til nord. Nord så dette og hadde et lite håp om at syde kunne hatt spar knekt, så i diagramsituasjonen kastet han spar konge idet kløver 7 ble innkassert! Hvis ikke han gjør det kan spillefører vinne ved å spille spar, og nord må avslutte med ruter fra J-5 til vests saks, Q-8!

Nå var spillefører safe siden han hadde Q-J i spar og det ble +600 til Midt-Trøndelag.

Ved det andre bordet ble 3NT spilt av vest, og Tøndel (nord) spilte ut spar ess fulgt av liten spar i andre stikk for å beholde overgang fra syd til nords hånd (den tredje sparen). Det var en viss mulighet for å vinne 3NT likevel med et lignende innspill som skjedde ved det andre bordet, nord kan mot slutten bli innspilt på kløver dame for å spille til ruter Q-8. Men spillefører avblokkerte ikke ruter 10, og det kan jo være riktig spill om ruter knekt hadde sittet dobbel. Men der ble det en bet, og 12 IMP til sølvlaget.

Det ble 14 IMP til i dette spillet:


Begge lag var i 6 hjerter spilt av nord, en glimrende kontrakt.

Tøndel vant første stikk for kløver dame (vest la nieren) og gikk på trumfen. Hvis den sitter 3-2 er det bare å «claime», det er elleve toppstikk pluss en stjeling på den ene siden.

Da trumfen satt 4-1 var det litt mer arbeid.

Midt-Trøndelags spillefører stoppet uttrumfingen og spilte spar konge, spar til esset og stjal spar 10 lavt. Så hjerter dame, ruter til esset og ut med trumfen med nords siste hjerter – tolv stikk.

Ved det andre bordet må en antagelig litt sliten (!) spillefører ha oversett den relativt enkle måten å vinnen tolv stikk på og valgte en annen plan som ikke fungerte; tre store ruter etter to runder trumf, og det ble etter hvert litt skjæring med en bet som resultat - 14 IMP til Midt-Trøndelag.

Disse to spillene var gode bidrag for Midt-Trøndelag i deres kamp for å vinne sølvet!

Thrilleravslutning i TOPPSERIEN

Idet 1. og 2.divisjon nærmet seg slutten av seriemesterskapet dro det seg skikkelig til i 1.divisjon. Med to kamper igjen var det jevnt mellom nummer 1 og 2, Telemark 1 (Øberg) og Oslo 1 (Thoresen). Og de to lagene møttes i nest siste kamp (runde 10).

På 3.plass lå Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim) da det var to runder igjen, men det var en margin opp så de måtte ha en stor seier i runde 10. Fikk de det ville de ha en sjanse da de ville møte Telemark i siste runde. Oslolaget (Thorsen) skulle i siste runde opp mot Vest-Agder som ligger sist. Så det lå an til en skikkelig thriller i kampen om gull!:

Her er et interessant spill fra runde 10:

 

 La oss si du hører at motparten "inviterer" seg ut i 3 grand, med sterk grandhåpning til høyre for deg. Hva spiller du ut?

Som du ser er spar 10 makert, og det er et normalt utspill med dette. Men det var ikke godt nok i dette spillet selv om makkeren hadde to honnører!

 

I toppkampen var riktignok ikke Oslo 1 i utgang, og østs pass er selvsagt grei nok med bare 8 jevne poeng, selv om han har to bra firekorts farger. 3 grand er heller ikke noen god utgang, og den kan betes. 

Med spar 10 ut blir det imidlertid mange stikk med riktig spill. Syd vinner med esset og spiller spar knekt. Da lasjerer vest (Thoresen gjorde det i 1NT), og nord kan ikke stikke over og fortsette fargen da det i så fall blir fra blir fra 9-7-4 rett opp i vests saks, K-8. Så syd vinner stikket, og må skifte til en annen farge, og dte blir hjerter dame. Vest vinner og spiller ruter mot bordet to ganger og får syv minorstikk med denhelgie sitsen, to stik i hjerter og spar konge, totalt ti stikk. Oslo fikk altså +180. Med liten spar ut er det umulig å vinne ni stikk i grand da nord i andre sparrunde kan stikke over og sette opp fargen sin. Forsvaret får fire sparstikk og for ruter ess. VEd det andre bordet åpnet nord med en sprek 2 spar (det er i gunstig sone). Det gikk to passer før vest sa 2NT. En slik innmelding er som en vanlig sterk grand, men ofte litt sterkere og kanskje 18 poeng.

Øst la på til 3NT.

Nord måtte altså finne liten spar ut, men det gjorde han ikke og kontrakten føk hjem. 9 IMP til Telemark. 

I skrivende stund er den nest siste kampen halvspilt, og Telemark leder. De har dermed et lite grep i gullkampen, men det er tolv spill til i den kampen, og en kamp til å spille. Midt-Trøndelag 1 leder stort i sin kamp, men de må nok ha hjelp om de skulle kunne gå helt til topps, og må antagelig ha full pott i de to siste kampen. Og det blir i så fall meste teori, det står nok mellom Oslo 1 og Telemark 1 i gullkampen.

Du kan følge dramaet på BBO, eller du kan følge med på live-updaten som du finner i resultatlinken på NBF sin side.

Resultatsiden (m/butler, live update og alt) er her.

 

 

 

Cavendish: Bessis-Meckstroth vant etter fotofinish

Det ble svært spennende i den store auksjonsturneringen Cavendish Pairs i Monaco. Til slutt ble det fransk-amerikansk seier for Thomas Bessis og Jeff Meckstroth, en ung, men allerede etablert fransk verdensklasse-spiller og en levende bridgelegende. Men de vant med mindre enn 3 IMPs margin - nesten ingenting i IMP-A-Cross - foran nederlenderne Luuk Verhees-Ricco Van Projien. Ikke langt bak dem kom Zia og David Gold.

Målfoto: Thomas Bessis (t.v) og Jeff Meckstroth vant med liten margin!

På en sterk 10.plass i det stjernespekkede feltet finner vi Glenn Grøtheim og Petter Tøndel. 22 par var kvalifisert for finalen.

Hele resultatlisten og all annen info, for eks. bulletiner fra Cavendish finner du her.

Her et interessant spill fra turneringen:

Etter pass fra nord åpner øst med 1 spar, femkorts farge.

Hva melder du som vest?

Å foreslå 3 grand har mye for seg. Det er ofte det er like bra eller bedre å spille 3 grand som å være i 4 i majorfarge med 5-3 når begge har jevnt fordeling.

Det er ikke det at 4 spar er uten sjanse, men i praksis finner nok ikke spillefører den vridde sparfinessen (esset fulgt av knekten som funker bare når nord har damen og syd eksakt tieren dobbel). Så i praksis blir det bet om sparfinessen tas, men det er en god løsning å toppe sparen. Hvis damen hadde falt ville det vært enkelt, og om ikke det skjer er det en sjanse for å bli kvitt en ruter på hjerter før de kommer inn (syd spiller jo ruter konge ut).

I 3 grand spilt av øst kommer ruter konge ut og det blir bet om ikke den "dårligste" sparvarianten (matematisk sett) velges da syd da har inntak på kløver ess idet nord kommer inn på spar dame (spillefører lasjerer ruterutspillet).

Hvis vest er spillefører kommer kløver knekt ut til konge og esset. Nå kan syd skifte til ruter konge som spillefører må lasjere. Men da, uten flere inntak, kan syd skifte tilbake til kløver!

Spillefører kan muligens lykkes om han klarer å slippe inn riktig motstander i spar (slippe inn han som ikke har godspilte stikk).

Noen vant 3 grand etter hjerter 9 i utspill fra nord, et dårlig valg synes jeg med den kløverfargen.