Australia: over 800 par på startstreken!

Gold Coast Congress startet lørdag morgen med parturerningen (Booby Richman Pairs), og den regnes som det viktigste australske parmesterskapet.

Min New Zealandske makker Michael Ware og jeg vant denne turneringen en gang, for noen år siden, men det er et nåløye bare å komme seg til finalen for 28 par av to-tre hundre par. Det er kun to sesjoner kvalik, så en tåler ikke mange feilskjer før man ender med mindre enn de 56-57 prosentene man må ha for å komme til A-finalen. Og det gikk galt for oss denne gangen etter en bra 1.sesjon, men en trist avslutning av kvaliken. Det spilles imidlertid fortsatt for alle de som ikke kjemper om gull, og tirsdag starter hovedturneringen for lag.

Gold Coast Congress er veldig populær. På startstreken i parturneringen(e) lørdag var det over 800 par! De er fordelt i forskjellige puljer, senior, intermediate, novice osv. I OPEN startet litt over 200 par.

Alt var ikke helt trist i går. Her et spill hvor det ble en gladscore med litt hjelp av motparten:

 

Det endte i en hardmeldt 3NT spilt av nord. Det ser for spillefører ut som om kløveren må sitte 3-3 og spar ess foran kongen. Hjerter dame i utspill ble lasjert. Den andre hjerteren ble vunnet, så kløver knekt som vest stakk. Da han skiftet til spar knekt ble det enkelt. Kongen vant stikket før tre sparstikk ble godspilt i tide, totalt 3+2+2+2=9 stikk.

Med den starten kan det antagelig bli bet om ikke vest skifter til spar. Men ifølge GIB (dataanalyse) skal 3NT kunne vinnes (med åpne kort). Det problemet kan du kanskje pusle litt med selv.

Sparen må utnyttes.

Men hvordan få til det om ikke vest spiller spar? For det er da vel for dårlig med overganger for å få spilt spar mot hånden nok ganger? 

Jeg tror løsningen som opplagt må sees som en double dummy-løsning, altså at man ser alle kortene, er å vinne hjerterutspillet med det samme og på et tidlig tidspunkt ta den andre hjerterhonnøren før ruter konge og ess spilles! Og det virker jo temmelig unaturlig. Inne på ruter ess spilles spar. Uansett hva vest gjør nå ordner det seg vel, vest blir innspilt og må hjelpe med sparspilling eller spille kløver til saks.

Jeg har ikke brukt så mye tid på denne analysen så det garanteres ikke at det er riktig, men GIB har alltid rett! Så det skal være mulig å vinne ni stikk for egen maskin, uansett motspill. Så hvis du er interessert i sånne analysestudier så kan du jo bruke litt tid på det.

Pluss 400 for 3NT med 9 var verd et sterkt tall, 96%, kun slått av noen grusomme betespill i kontrakter Ø/V, bl.a. en som forsøkte seg i 3NT den veien, men gikk 800 ned...