EM MIX LAG: tre norske tap, en seier

På spilledagen det absolutt MÅTTE bli en solid poengfangst for Norge om de skulle kunne henge med i kampen om en topp-8 plassering (VM billett) i EM for mix-lag ble det dessverre tre tap. Ikke store tap riktignok, men selv om det ble en fin seier over Serbia (15,58-4,42VP) og kun litt under middels på dagen ble laget værende på 16.plassen de hadde i går kveld. Dermed er det over 40VP opp til 8.plassen, og det er nok for mye. Selv om det kanskje er teori for å klare enn sånn enorm klatring på listen er antagelig håpet ute. Kanskje med full pott, 80 VP i de fire siste kampene...?

Vel, vi håper uansett på en god avslutning og at laget klatrer noen plasser på resultatlisten.

Sverige leder fortsatt, og Danmark klatret to plasser til 4.plass før den siste spilledagen i Lisboa.

Mot Serbia hadde begge de to norske parene god liste, og ved Odin Svendsen og Maja Rom Anjers bord ble det noen skikkelige gladscorer.

Mot Bakke-Harding spilte øst 4 spar. Da syd spilte ut ruter som rullet opp den fargen for spillefører (noe må man spille ut...) hadde spillefører en veldig bra sjanse og kunne faktisk ha safet inn kontrakten. Men han gikk bet, +50 til Norge.

Ved det andre bordet åpnet Odin (øst) med 1 spar, og da de spiller med to-over-en som utgangskrav valgte vest å svare 1NT med kort mange ville sagt 2 kløver med uansett. Øst kom tilbake med 4 spar som syd doblet! Det ser kanskje litt merkelig ut om man bare ser resultatet at det norske paret spiller kløverkontrakt med syv trumf til sammen når de har omtrent samme trumfbeholdning i en majorfarge, men vest trodde nok det kunne se verre ut i sparkontrakt og sa 5 kløver som også ble doblet.

4 spar doblet går som regel bet selv om ett par i salen noterte +590 og ett par +420. De fleste andre stedene var det utganger i spar med bet. 

I 5 kløver doblet, derimot, var det bare to kløvertapere og en potensiell rutertaper. Hjertertaperen kastes på spar ess. Hvis spillefører må spille ruteren selv er det mulig å løse den med en vridd finesse; ruter knekt fra vest som enten får seile i fargens første runde, eller om nord dekker tas finessen på tilbakeveien med nieren! 

Maja slapp imidlertid å finne ruteren da nord valgte å spille ut ruter 2. Da var det kun to trumftapere, og +550 sammen med +50 ved det andre bordet var verd 12 IMP for det norske laget.

Noen få spill senere følte sikkert Odin Svendsen et øyeblikk at han hadde avtalt feil system mot motpartens grand, men det han og Maja spiller med fungerte veldig godt slik det utviklet seg.

 

Ved det ene bordet spilte Serbias Ø/V 3 hjerter med ni stikk.

Odin som altså satt øst hørte pass-pass før nord åpnet med 1 grand. Det norske paret bruker ikke dobler som sterkt, og da føles det ikke så greit å plukke opp 19 balanserte! Men det er ikke alltid systemet passer med kortene man får utlevert, og da må det gjøres det beste ut av det. 

Øst doblet som viste spar og en annen farge. Det er sjelden det er meldt med denne håndtypen vil jeg påstå.

Syd passet, og vest sa 2 kløver som pass/korriger. Etter pass fra nord sa øst 2 hjerter. Syd ville være med og meldte 2 grand - begge minor. Da meldte Maja 3 hjerter, og nå syntes nord det fikk være nok: dobler!

I den kontrakten er det kun to kløvertapere utenom trumfen som jo sitter nokså ubehagelig. Det er likevel ganske greit å få tak i ni stikk, men da Odin fikk timet det veldig bra fikk han "saget" opp nords trumfbeholding slik at det ble kun en trumftaper. Ett deilig doblet overstikk ble notert, +930. Det var sammen med resultatet ved det andre bordet verd 13 IMP for Norge!