EM MIX LAG, mandag: Jevne kamper for Norge

I runde 14-17 under EM for mix-lag i Lisboa ble tre av fire kamper vunnet for Norge, men ingen av dem med store sifre.

Det ble et knepent tap mot Belgia. Med litt over middels (2,72VP) på dagen ble Norge liggende på 12.plassen de hadde søndag kveld, men det er fortsatt overkommelig margin til topp-8 som er hovedmålet, en plassering som gir plass i VM i september.

Det var vel på forhånd grunn til å håpe poengfangsten denne dagen ville bli litt større da lagene Norge møtte alle ligger bak oss på tabellen så langt (Estland, Belgia, Irland og Finland). Men det er ikke så lett, lagene er ganske jevngode og det er relativt korte kamper (12 spill).

I morgen tirsdag er det et på papiret tøffere program for det norske laget med bla. lederlaget Polen i kveldskampen. Men de norske spillerne er gode og har vist de kan ta poeng fra hvem som helst, så med en rimelig uttelling i morgen er det gode muligheter før de to siste spilledagene. Mesterskapet avsluttes torsdag.

Danmark ledet etter søndagens spilling, men to ganske store tap førte dem nedover tabellen. Etter 17 kamper av i alt 29 ligger danskene på 6.plass.

Sverige holder i øyeblikket 2.plassen bak Polen, mens Finland ligger som nr. 23 av de 30 lagene.

Alle resultater, bulletiner osv. finner du her.

I et par av spillene fra søndagens spilling viser resultatene litt mystisk slembidding av det norske laget. Jeg understreker at jeg ikke har vært i kontakt med noen av spillerne, så detaljene og en forklaring har jeg foreløpig ikke. Men det var bla. to nokså ambisiøse storeslemmer som ble meldt av Norge, og de gikk totalt mot hverandre da den ene ble vunnet, den andre gikk bet. Den som gikk bet hadde teoretiske sjanser, men selv om kortene var gode og satt bra mot hverandre ble det en bet da sparfargen ikke satt jevnt (3-3). Så det ble et dyrt tapsspill. Den andre 7 granden hadde i teorien ingen sjanse, men føk hjem selv om vårt par manglet spar ess! Det var tretten stikk utenom sparefargen, og da spar ut ikke ble funnet ble det et heldig pluss-spill.

Litt uryddig bridge, kanskje, men vi skal komme tilbake med de fine og gode spillene etter hvert. Kanskje kommer Norge på BBO i mogen, kveldskampen mot Polen ser interessant uti.

I kampen mot Finland hadde Norge grepet på det og vant hele syv av de første tolv spillene. Dog var det ingen store gevinstspill, men en fin ledelse. I det siste spillet ble det imidlertid 10 IMP ut, noe som førte til at seieren ble på kun 4 IMP.

I det spillet fikk vest et motspillsproblem:

Nord har vist lang og god spar (trolig syv-åtte kort) og spiller 4 spar. Makker på østs plass spiller ut ruter 5 (norske). Du vinner med esset og damen faller fra nord. Hva gjør du nå?

Den eneste lille ruteren du ikke ser er fireren. Enten har makker den, i så fall har spillefører dobbelton og det må være K-Q, eller Q-x, og er det damen dobbel har jo makker ruter konge. Makker kan ikke ha fem ruter da han ville ha spilt ut fireren. Kanskje skal vi ta ett stikk til i ruter? Det er vel ikke helt unaturlig å tenke på å spille tilbake ruter, men det kan fort være veldig feil selv om det kan se ut som vi har bra kontroll med hjerter konge bak bordets (syds) hjerter. Og slik det var burde antagelig vest se for seg at annet faremoment her:

Vest må for å bete 4 spar etter dette utspillet sikre de to motspillstikkene i kløver. I etterpåklokskapens lys er antagelig riktig å denge ned kløver ess for å se om makker legger styrke. Gjøres det tar Ø/V de to stikkene i den fargen og får beten senere for trumfdamen.

Med ruter tilbake (eller trumf) blir det ti stikk. Spillefører får kastet en kløvertaper på ruter knekt og taper kun ett stikk i hver av fargene spar, ruter og kløver.

Finland noterte +420. Ved det andre bordet kom hjerter 3 i utspill. Da er uansett spillefører ferdig siden det ikke lenger er noe inntak til ruter knekt så motspillstikkene kommer til Ø/V i tidens fylde selv om ikke de blir tatt med det samme.

Spillet ga altså 10 IMP til Finland, en litt sur avslutning på kampen. Seks av 30 lag noterte utgang her, resten gikk bet i 4 spar unntatt to par som gikk to bet i 5 spar.

Vi ser med spenning frem mot fortsettelsen og har tro på at Norge vil klare en topp-8 plassering. Derfor blir det sikkert sjanser for å fortelle noen riktige gladspill her i bloggen de nærmeste dagene.