Brutalt finaletap i Australia

Mens vi venter spent på fortsettelsen i EM for MIX-Lag i Lisboa tar vi med en rapport til i tillegg til den fra London tidligere i dag, nå fra avslutningen av Gold Coast Congress i Australia. 

I EM Mix vil turneringen være halvspilt midt på dagen mandag. De norske laget ligger i en grei posisjon. Du kan følge turneringen på BBO, spillestart er kl. 11 norsk tid (kl. 10 portugisisk tid). Mesterskapssiden finner du her.

I Gold Coast i forrige uke ble det åtte dager med intens bridge. Hovedturnerneringen som går til slutt er lagturneringen som pågår over fem dager. Mitt lag var blant favorittene, men i kvalifiseringen var det litt berg og dalbane. Etter en svak start kom en meget lang, bra periode, og da det var igjen kun to av tolv kamper ledet vi og trodde det skulle kunne bli første- eller andreplass som gir en klar fordel før sluttspillet for seks lag. Det er fordi de to beste i kvaliken går direkte til semifinalen og slipper å spille fra klokken 9 i kvartfinalen om morgenen fredag (nr. 3-6 spiller om å møte nr. 1 og 2 i semifinalen). Så tapte vi begge de to siste kvalik-kampene og ble nr. 5. Dermed måtte vi ut i kvartfinale. Men både den og den påfølgende semifinalen gikk greit og vi skulle møte lag Milne i finalen, et lag som bare så såvidt kom seg videre fra kvaliken som sjette beste lag. Hadde de tapt 2 IMP til  i siste kamp ville laget som til slutt vant turneringen vært slått ut! .

Etter den lille biten med flaks så de seg aldri tilbake. Finalen ble en brutal opplevelse for mitt lag. Ingen på vårt lag spilte godt, men det gjorde sannelig motparten. Laget som består av ganske unge spillere var fullstendig overlegne og spilte med en enorm selvtillit godt hjulpet av at vi tråkket feil både her og der.

Vinnerlaget bestod av Elena Moskovsky, Nabil Edggton, Andy Hung, Shane Harrison (alle Australia) samt James Coutts og Liam Milne, de to sistnevnte fra New Zealand, men begge er nå bosatt i Australia.

Nabil Edggton har til tross for ung alder (jeg tror ikke han har fylt 30 år) vært en toppspiller i mange år. I september skal han representere Australia i Bermuda Bowl. Mange norske spillere som deltar internasjonal kjenner både han og et par av de andre på vinnerlaget i helgen. Bl.a. var Fredrik Helness og Martin Andresen var på lag med Nabil i Cavendish.


Nabil Edggton - en farlig mann å møte ved bridgebordet

På lørdag spilte han drepende godt og tok vare på alle de sjansene vi ga han. Her er et eksempel hvor jeg skulle velge et utspill i det første settet hvor vi faktisk hadde ledelsen 15-1 etter tre spill, men etter det tok de fullstendig over og vant kampen soleklart.

Jeg åpnet med 1 kløver og hørte dobler fra venstre, 1 hjerter fra makker og 3 spar fra Nabil til høyre. Den ble løftet til 4 spar etter pass fra meg, og jeg skulle spille ut fra dette:


Forslag?

Ruterutspill er en mulighet, men det kan også ødelegge en honnør, eller en fargekombinasjon hos makker.

Trumf eller kløver kommer ikke på tale, men hjerter ut er vel ofte greit?

Om makker har en honnør i fargen han meldte er det fint, og om ess-dame kommer hos blindemann som jo hadde doblet opplysende gir ikke hjerterutspill bort noe.

Det ble til at jeg spilte ut hjerter knekt.

Slik så hele spillet ut:


Hjerter knekt i utspill fikk løpe til damen. Nabil spilte ruter til esset (syd la damen) og tok sparfinessen. Neste hjerter ble tatt med esset, så spar til esset. Syd påspill av ruter dame hadde fortalt hva han hadde, men også fortalt det til spillefører. Idet han kom inn igjen spilte han kløver til nieren som holdt, så ble den siste trumfen tatt ut, og det stikket bragte han over til hånden igjen. Nok en kløver ble spilt og det var ingenting forsvaret kunne gjøre.

Ved det andre bordet ble det naturlig nok spilt delkontrakt i spar – stort tapsspill for oss, selvfølgelig.

I et annet spill i første sett var jeg for tam, selv om det som ble gjort i teorien var riktig.

Bridge er sånn av og til, det som viser seg å være det riktige når man etterpå ser alle kortene er likevel ikke riktig i praksis, fordi mer aggressivitet ofte fører til at motparten tråkker feil.

Her er de fine kortene jeg hadde fått utlevert:Etter å ha åpnet 1 kløver med dette gikk det 1 hjerter fra venstre, 1 spar fra makker og 2 grand fra høyre. 2 grand ble forklart som firekorts hjerterstøtte og en hyggelig hånd, normalt med rundt 10 poeng.

La oss si du sier 3 ruter, en kraftig reversmelding siden det er på tre-trinnet etter kun en-over-en fra makker. Det går 4 hjerter fra venstre, pass fra makker og nestemann. Din tur, melder du igjen?

Det er sannelig fristende å melde, men behøver det være riktig i ugunstig sone?

Makker kunne ha meldt over 4 spar og ville nok gjort det om vi kan vinne 5 i minor. Og om han ikke har særlig med tilpasning kan det godt være 500 i bet hvis vi melder mer når. Og det kanskje mot 4 hjerter som viser seg å ikke stå, for du har tross alt singelton spar og kan kanskje få en stjeling til og med.

Vel, nå driver jeg bare og argumenterer for det jeg gjorde da jeg passet ut 4 hjerter. Antagelig ville de fleste ha meldt en gang til. Men slik det så ut skulle vi faktisk ikke melde på fem-trinnet – men altså kun i teorien – da hele spillet så slik ut:


I 4 hjerter er det en bet om syd spiller ut kløver til esset, spar gjennom til syd som tar to stikk der og spiller en tredje spar.

Nords hjerter 7 (!) sikrer forsvaret betestikket da blindemanns nest største hjerter er så liten. Stjeles det lavt hos blindemann vinner hjerter 7 stikk, og stjeles det med esset blir det stikk for syds hjerter dame.

Men makker spilte etter disse meldingene ikke unaturlig ut ruter 9. Da var det ti toppstikk og +420 til motparten.

Hva ville skjedd om jeg hadde meldt en gang til?

Vel, det vet vi ikke. Men om vi blir spillende i 5 kløver, kanskje doblet, kan de hente +500 ved å spille ruter ut til esset, ta en ruterstjeling, spille hjerter til vest før det derfra kommer enda en ruter som forfremmer trumfkongen til det fjerde motspillstikket.

Men dette er bare teori!

Ved det andre bordet meldte N/S 5 kløver og mine lagkamerater stampet i 5 hjerter som ble doblet, 300 i bet etter klølverutspill og det fine motspillet som forfremmer syds trumf dame. Det ga et 12 IMP bidrag til vinnerlaget på sin vei mot en overbevisende triumf.

Det er såklart et bra resultat å bli nr. 2 i åpen klasse hvor det deltok 212 lag, men det skjedde med en liten bismak etter å ha blitt så filleristet i finalen.

Gold Coast Congress var likevel som vanlig en svært hyggelig opplevelse. Det er en av mine favoritt-turneringer og kan anbefales varmt.

I parturneringene de første dagene deltok over 800 par! I lag var det mange forskjellige klasser, og det deltok totalt imponerende 484 lag.

Hvert år har jeg truffet noen nordmenn på denne festivalen, men ikke i år selv om det var en del tilreisende fra USA, Asia og Europa.

Kanskje det kommer noen nordmenn igjen neste år? Det er vel ingen dum tanke å kombinere en av de best organiserte bridgefestivalene i verden med Australia-ferie i februar, kanskje med en svipptur innom New Zealand for å besøke den eneste norske bridgespilleren der?

Kanskje vi sees?

NORSK-SVENSK (engelsk) SEIER I LONDON

THOR ERIK HOFTANISKA vant ACOL INVITATIONALS sammen med GUNNAR HALLBERG.

Begge bor i England, men Thor Erik er som mange vet norsk, og Gunnar er opprinnelig fra Sverige.

De vant foran en rekke etablerte stjerner, bl.a. danske Dennis Bilde på 2.plass sammen med velkjente Zia.

Alle resultater og spill osv. finner du her. 

Thor Erik fortalte meg et spill fra kvalifiseringen hvor han likte hva Hallberg fant på da han satt med dette.


Meldingene gikk slik med Hoffa nord og Hallberg syd:


Syd skulle spille ut. Forslag?

Hallberg la hjerter konge i disken! Og for en blink det var!


Hjerter konge tok første stikk. Hjerter 9 i andre stikk gikk til knekten og dukk fra nord. Da hadde N/S grepet på det. Spillefører kan kanskje få fatt i åtte stikk ved å sette opp tre sparstikk, men da han ikke gjorde det og syd på et tidspunkt fikk komme inn og spille hjerter gjennom fikk nord tre stikk i fargen med sine gjenværende A-8-x over vests 10-x. Idet røyken hadde lagt seg var kontakten gått hele tre bet, og +300 ga 100% score til vinnerparet.

Snart halvspilt i mix-EM

Mix-EM for nasjonslag spilles for første gang i et slikt format (nasjonslag), hvor de beste nasjonene fra Europa kvalifiserer seg til VM på samme måte som i Åpen klasse (Bermuda Bowl), dameklassen (Venice Cup) og veteranklassen (Seniors Bowl). Som de fleste sikkert husker kvalifiserte Norge seg i alle klassene for VM i Wuhan, Kina senere i år.

Nå er det mix-laget med Marianne Harding, Christian Bakke, Odin Svendsen, Maja Rom Anjer, Finn Brandsnes og Stine Holmøy som i Lisboa kjemper om også å kvalle til VM. Laget er etter min mening sterkt nok til å kjempe om en medalje også, men hovedmålet er vel VM-billetter.

De åtte beste nasjonene av 30 deltakerland får æren av å representere sitt land og Europa i mix-VM.

Selv har jeg vært opptatt med spilling i Australia hele forrige uke og nesten ikke fått følge med i starten av mesterskapet i Portugal. Men jeg noterte meg en god norsk start, og at Norge ledet etter tre kamper. Videre lå de på topp-8 til og med runde 10. Søndag ble det to tap og to seiere, og vårt lag ligger som nr. 12 etter 13 kamper.

Du finner alt om mesterskapet på mesterskapssiden, her.

Utover denne uken til mesterskapet er ferdig på torsdag vil det bli rapporter her i bloggen.

Søndag sved nok tapet mot Skottland en del (kun 2,44VP til Norge). Her er et av spillenes som gikk galt i den kampen, kanskje litt tilfeldig.

  

Med vest som giver og ingen i sonen er det naturlig å havne i 4 hjerter som N/S. Det norske laget fikk den kontrakten på nords hånd etter 1 grand fra syd og overføringsmelding fra syd. Tilfeldigvis var det denne gangen en ulempe fordi øst har et naturlig ruterutspill (damen), og det setter veldig press på spillefører. Kontrakten kan kanskje vinnes likevel, men da må det tippes hvor spar konge sitter. Spilles kløver til esset i andre stikk og spar dame som får løpe går det bra, Spillefører blir kvitt nok tapere til vinne utgangen. Men det kan like godt være riktig å spille spar ess og spar knekt og kaste en taper. Hvis øst har spar konge fungerer den planen glimrende.Men da vinner vest for spar konge og kan ta ett ruterstikk, deretter vil det med denne trumfsitsen bli to hjertertapere også, normalt. Det norske spilleføreren gikk en bet, -50.

Skottene fikk utgangen (4 hjerter) på syds hånd, og da - tilfeldigvis - hadde vest et nokså naturlig kløverutspill (knekten). Da hadde spillefører mye bedre tid og fikk satt opp sparen til avkast for minortapere mens han ennå hadde ruter ess (og en kløverstopper) i behold. Omtrent halve salens N/S-par vant 4 hjerter, den andre halvparten gikk bet. Siden Skottland vant den (+420) ble det 10 IMP minus for det norske laget.

Men det var altså den eneste kampen Norge har tapt stort så lang, og vårt lags posisjon er bra med tanke på å kjempe om en topp-8 plassering, og det lenge nok igjen til at de kan kjempe seg opp i medlajekampen også.