NM for klubblag: storlag slått ut

I NM for klubblag vil de siste finalelagene bli klare i helgen etter at de siste 6.rundekampen er spilt. Så langt har tre lag kvalifisert seg ved å vinne i 6.runde. I tillegg får arrangøren av lagfinalen (Larvik/Horten) med et lag. De som så langt har kommet seg gjennom alle rundekampen og sikret seg finaleplass er:

TopBridge 4 (Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon-Egil Furunes)

Vikersund 3 (Lars Øyvind Allard, Håvard Jensen, Per Ove Grime og Cato Sundeng)

Båsmo BK 3 (Kurt-Ove Thomassen, Sven Gunnar Karlberg, Alexander Flakstad og Håkon Bogen)

De lagene som har spilt med kun fire spillere i rundekampene vil ventenlig komplettere laget sitt med et par eller en spiller, men det får vi komme tilbake til.

Båsmo BK 3 tok en fin skalp i 6.runde da de slo ut Bergen Akademiske BK 1 som alltid er blant de største favorittene i NM for klubblag. Klubben fra Bergen har et premieskap med en haug medaljer og mange av dem gull. Mot Båsmo fikk de bank. Laget fra Helgeland tok en stor ledelse ved halvtid og holdt greit unna. De vant kampen med 63 IMP til slutt.

Her er et godt bidrag til Båsmo sin seiersmargin:

Kurt-Ove Thomassen var i 7NT, en glimrende kontrakt. Det er tolv toppstikk i rene honnører, og det trettende kan komme ved å få ett ekstra i hjerter som forutsetter kun at fargen ikke sitter verre enn 4-2. Det er også en mulighet i ruter som kan vært fordelt 3-3. Og om ingenting sitter snilt er det alltid en mulighet for at samme motstander har holdet i begge fargene og kan bli utsatt for en skvis.

Slik var det her, ingen av de røde fargene oppførte seg. 

Idet hjerteren ble testet viste det seg at øst hadde fem hjerter. Og vest hadde ruterhold. Men øst var også utstyrt med fem kløver så han var alene om holdet i den fargen, og skvisen kom ganske automatisk da Thomassen tok sine toppstikk i spar, hjerter og ruter. Etter det var det kun fire kort igjen, fire kløver igjen hos syd. Nord var inne, og øst måtte holde sin siste hjerter om ikke nords hjerter 8 skulle gi stikk, så da ble det ikke plass til fire kløver hos øst. (Det er også gode muligheter for tosidig skvis i dette spillet. Det kan spesielt interesserte pusle litt med selv, bare plasser øst med kløverstopperen og fem hjerter, og vest med ruterstopperen)

Ved det andre bordet ble det spilt lilleslem. Man må vel ha lov å si det var greit at skvisen fungerte siden det var så gode sjanser i 7NT, og Båsmo vant fortjent 13 IMP på spillet. 

Her er et spill hvor begge lag gjorde det bra:

Det er åttekorts majortilpasning, men hvis de havner i 4 hjerter som er en bra kontrakt går det nok galt pga. den uheldige hjertersitsen. 

Alexander Flakstad var i 3NT etter at vest hadde meldt inn spar. Det kom liten ruter ut til østs nier og syds knekt. Igjen satt hjerterfargen skjevt, og med kun fire stikk i den fargen var det kun åtte toppstikk. Det er imidlertid ressurser her, og med informasjonen om at vest meldte inn er det mange måter å få fatt i det niende. Å spille blindt på at øst har kløver ess er nok ikke riktig i denne konteksten, vest er favoritt til å ha det kortet. Syd vet også at vest sannsynlig ikke har helt toppsterk spar som for eks. KQJ da han trolig med det ville spilt ut den fargen.

Alexander tok de fire hjerterstikkene, og vest fikk de veldig tungt med å finne avkast. Han satte seg med dobbel kløver, og spillefører fortsatte med liten spar til tieren. Vest stakk og fridde seg med ruter dame som syd stakk. Spar ess ble innkassert, så det tredje ruterstikket fulgt av nok en ruter som satte inn vest. Han måtte avslutte unna kløver ess slik at syds kløver konge ga kontraktstikket.  

Ved det andre bordet unngikk også Bergen AK den farlige utgangen i hjerter. Også der ble 3NT vunnet etter en litt annen utvikling. Et godt spill for bergenslaget, men i denne kampen måtte de altså finne seg i et for dem uvanlig klart tap. 

 

Nok en storturnering på BBO

OCBL (Online Contract Bridge League) arrangerer denne uken September Open Teams på BBO med 32 lag på startstreken. Lagene er fordelt i fire puljer, og etter grunnspillet (7 kamper) blir det kvartfinale, semifinale og finale.

Det er fire lag med norske spillere. Best innsats av lag med nordmenn så langt i turneringen er av lag ALGAMATED med Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. De ligger på 2.plass i puljen etter fire kamper, mens lag De BOTTON (Hoftaniska) ligger på 4.plass i samme pulje. Grude-Johansen sitt lag har vunnet tre kamper klart, men fikk skikkelig stryk da de møtte De BOTTON. Idet de allerede lå under ganske solid ble vondt til verre.

Hoftaniska spiller i denne turneringen med engelskmannen Tom Townsend. Her stod de på nokså hardt og endte i 6 spar med nord (Hoftaniska) som spillefører etter en overføringsmelding fra syd.

Hvordan spiller du 6 spar etter hjerter 3 (fjerde høyeste) i utspill fra øst?

Spillefører slapp den første hjerteren til vests konge. Det kom ruter tilbake til esset. Noen trumfrunder ble tatt, men da han hadde igjen to spar gikk han på kløveren. Han måtte mest sannsynligvis få tak i tre kløverstikk om dette skal gå bra, så han tok finessen med knekten. Om øst har kongen går det ikke å presse ut den mot trumf da det kun gir ett ekstra kløverstikk. Kløverfinessen med knekten holdt, og da begynte det å lysne. Slik så hele spillet ut:

Siden kløver konge satt tredje ble det tre kløverstikk etter en finesse og en kløverstjeling. Spillefører hadde dermed tolv stikk (6-1-2-3=12). Om ikke kløver konge sitter tredje er det flere interessante skvismuligheter. både enkel skvis og tosidig kan fungere.

Pluss 1430 var verd 13 IMP da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med de samme tolv stikkene.

I neste spill ble det om mulig enda verre for ALGAMATED.

                                                       BLINDEMANN

Johansen spilte ut en stor hjerter mot 5 spar doblet. Jeg kjenner ikke avtalene deres for honnørutspill, og da spesielt på fem-trinnet. På kongeutspill på fem-trinnet er det mange som legger fordeling. I så fall visste vest at øst hadde en eller tre hjerter.

Hva ville du spilt i andre stikk?

Husk at vest ikke ante noen ting om hvor kløver konge var plassert. Hvis noen nå begynner å snakke om Lavinthal (hjerter 2) så holder ikke det. Den hjertertoeren kan godt være singelton noen ganger. Motspillet er ikke lett her, og da vest fortsatte med hjerter kunne spillefører trumfe, ta ut trumfen og kaste en kløver fra nord på syds femte ruter!

Det var altså en bet å hente i 5 spar doblet, men kontrakten føyk hjem i røyk og damp, +650 til N/S.

Merk den enorme dobbeltilpasningen (begge sider har tilpasning i to farger) det er i dette spillet. Det er ti enkle stikk i spar N/S, og Ø/V har elleve stikk i hjerter!

Ved det andre bordet fikk vest spille 5 hjerter hvor han kun tapte til spar ess og ruter ess, Ø/V + 450. Vunnet utgang begge veier (den ene doblet) var verd 15 IMP til lag De BOTTON som vant kampen 20-0 (VP).

Reisebrev: Privat turnering

En planlagt Norge og Europatur fra New Zealand hvor jeg bor ble det ingenting av i Covid-året 2020. Vi får heller ikke dra til Australia som er målet flere ganger i året, som oftest for å spille bridge. Derfor er det med glede jeg likevel kan levere dette "reisebrevet".

New Zealand er et av landene med minst tilfeller av Covid-19. Men de er strenge her, og da det etter en periode med null nye tilfeller kom et lite utbrudd var det rett i lock-down igjen. Og der er vi, dog med litt mindre restriksjoner nå enn da det var på det verste. Den planlage NZ Bridge Congress i september kan imidlertid godt bli kansellert, og både weekend-turneringer og klubb-bridge er kansellert akkurat nå. 

I helgen hadde en gruppe bridgevenner planlagt en utflukt til en idyllisk liten by som heter Gisborne på østkysten mot Stillehavet. Gisborne var ny opplevelse for meg, og en flott en selv om pub'en stengte klokken 20! Men hva gjør vel det når en for et par netter bor i et lite palass! 

Herskapelig spillested i Gisborne - Cedar House som ble bygd i 1910.

I tillegg til at det var ment som ren hyggetur i alt dette lock-down maset hadde vi tenkt oss å spille en lokal bridgeturnering. Den ble kansellert, men da det med visse restriksjoner fortsatt er lov å reise innenlands dro vi likevel. For å døyve bridgeabstinensene arrangerte vi en privat turnering, "Gisborne Invitational", raskt omdøpt til Ginsborne INTERNATIONAL Invitational" da vi fant ut at det i vår lille gruppe på åtte spillere var aner fra åtte forskjellige nasjoner. I tillegg til New Zealand var det noen som hadde bindinger til Norge, Libanon, Irland, Skottland, England, Ungarn og Filipinene!

Det ble en luksushelg med opphold på et lite, men fantastisk hotell, utfulkt med vinsmaking i lunchen osv, og alt sammen til en relativt rimelig penge.

Og det ble tid til bridge også. Vi spilte en lagkamp og en parturnering før vi avsluttet med singelturnering. Nivået var fra enkelte nesten nybegynnere til noen landslagsspillere.

Her er et par spill fra helgen. Det første spillet ble avgjort i meldingene.

Du er giver og alle er i faresonen. Hvordan planlegger du å melde denne hånden?

La oss si du åpner med 2 kløver og makker svarer 2 ruter som er nærmest obligatorisk (kan godt være balansert, positiv hånd). Blir den neste meldingen din 2 hjerter, eller 2 grand?

De fleste eksperter viser slike 5-3-3-2 hender som grandhånd samme hvilket grandintervall det er fra 15 og oppover. Hvis du melder 2NT nå (22-24) blir det ikke så lett å finne toppkontrakten i dette tilfellet. Men det blir heller ikke så lett om du sier 2 hjerter. Det er makkers første melding som kunne vært mer beskrivende.

Det er mange som omtrent har sluttet med å svare positivt i farge over 2 kløver for å la åpneren ha mest mulig rom til å vise sin hånd. Jeg tror imidlertid det er riktig å fortelle om fargen sin med det samme når man har en positiv hånd, hvis fargen er bra. Hvilket krav til fargens styrke man har er et avtalespørsmål. Noen sier det må være to av de tre topphonnørene, andre lemper litt på det kravet når det gjelder svarene 2 hjerter og 2 spar.

Fordelen med å få vist en god farge med det samme er stor når den ene spilleren har en voldsomt sterk hånd. Av og til blir det enkelt for han rett og slett å telle stikk!

Her blir det slik om øst svarer 2 spar. Hvis det starter med 2 kløver-2 ruter, 2NT må øst overføre til spar, men hva gjør han så? Slem er enkelt å melde, men det står i storeslem, for hvordan vite at det er tretten stikk omtrent rett ned. Makkerparet har tross alt relativt balanserte hender og kun 33HP til sammen. Selv om åpneren sier 2 hjerter etter 2 kløver-2ruter blir det vanskelig å "se for seg" alle stikkene. At det er storeslem her er jo pga. av de har hver sin femkorts farge og de to fargene gir ti stikk til sammen.

Etter 2 kløver-2 spar er det mye enklere.

Det ble kun meldt lilleslem ved det bordet jeg satt, men slik gikk meldingene ved det andre bordet: 

Hvis Ø/V har det nevnte kravet til fargekvailitet for det positive svaret 2 spar behøver egentlig ikke vest spørre om trumf dame for å finne ut om det kortet, men spørsmålet gir mer informasjon også. Hvis øst ikke har trumfdamen meldes 5 i trumffargen (så kan vi noen ganger stoppe der). Hvis han har trumfdamen, men ikke mer å fortelle om hopper han til 6 i trumffargen. Andre meldinger viser trumf dame samt kongen i den fargen man melder.

Det var nyttig informasjon for vest som vet at det er to farger som går, ti stikk til sammen der, samt A+K i ruter og kløver ess = tretten stikk!

Vest kunne (burde?) nok ha avsluttet med 7NT som kan være litt bedre enn 7 spar. Spar eller hjerter kan sitte grusomt skjevt, og gjør det det kan 7 NT likevel stå, for eksempel ved hjelp av en kløverfinesse om det er nødvendig om en av majorfargene gir kun fire stikk. Det kan i teorien også komme hjerter ut til stjeling (5-0) mot 7 spar, mens 7NT har sjanser likevel. Men for all del, å finne frem til storslem er bra, og her var det tretten enkle stikk.

Det andre spillet vi tar med handlet om valg av spilleplan.

Du sitter altså vest og har havnet i 2 hjerter etter makkers 2 kløver som viste begge major over motpartens åpning 1NT. Det ville vel ikke vært noe å si på om du hadde invitert til utgang, men kanskje blir det kun åtte stikk. Dette var i parturneringen, og om det ikke blir ni stikk så er det jo glimrende å ha stoppet.

Nord spilte ut ruter dame. Planlegg spillet.

Hun som spilte 2 hjerter var alt for rask på labben her. Feilen skjedde som så ofte i første stikk da hun omtrent med det samme forlangte liten ruter fra bordet (øst). Da kom ikke spillefører seg hjem (til vest) i tide til godspilt kløverstikk for ruteravkast.

Hun stakk utspillet med ruter konge og spilte trumf til bordet som vant det stikket, så kløver til kongen. Nord stakk og spilte mer ruter (syd hadde lagt styrke på utspillet da han hadde tieren å hjelpe til med).

Dermed kunne ikke spillefører unngå å tape to sparstikk, ett til trumfesset, ett til kløver ess og i tillegg ble det altså en taper i ruter. Hun vant sin kontrakt, +110, men det var likevel tapt spill da Ø/V vant 1 grand med ett overstikk ved det andre bordet (nord hadde der åpnet med 1 kløver da han brukte svak grand).

I Ø/V sin 1 grand burde det ikke blitt så mange stikk, men spillefører skrapte sammen til åtte og noterte +120, akkurat nok til å slå 2 hjerter med åtte stikk - et typisk parturneringsspill.

Å ta de ni stikkene som er der i hjerterkontrakt bør ikke være for vanskelig om spillefører bare tenker noen sekunder før han setter i gang. Ruteren ser uskylig ut, to stikk liksom, men man må huske å tenke på hvor det er fint å ha den andre honnøren når en av dem blir revet bort med det samme. Og det er hos vest det er fint å ha den ene gjenværende ruterhonnøren.

Altså: opp med ruter ess i første stikk, kløver til kongen i andre stikk. Mer ruter vinnes med kongen, så kløverstikket med ruteravkast. Det tapes kun to i spar, ett i hjerter og ett i kløver, +140.

 

 

 

MINOR ALT 1 - Spennende semifinale!

Idet dette skrives (torsdag kveld norsk tid) er semifinalen i MINOR ALT INVITATIONAL 1 nettopp avsluttet.

Lag GILLIS spilte mot det knallsterke laget GUPTA. De stilte med de med franske Bessis-Volcker og nederlandske Muller-De Wijs, alle spillere i den ypperste verdenselite. GILLIS består som nevnt tidligere av de tre nordmennene Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik  Sælensminde. De tre andre på laget er Sjoert Brink, Bas Drijver og Simon Gillis. 

I første del av kampen som gikk over 24 spill kom GILLIS litt "på hæla", men de hadde 6,1 IMP carryover fra kvalifiseringen. De lå imidlertid under med 21 IMP (totalt 14,9).

Så kom en redusering idet syv spill gjenstod å spille:

Der Brink satt vest og Drijver øst slengte Brink inn en rutermelding etter 1NT fra nord og 2 kløver fra syd. Nord endte i 3NT og Drijver spilte lydig ut ruter ess og fortsatte fargen. Spillefører lasjerte og vant med ruter konge i tredje ruterrunde. Siden han ikke visste hvordan det satt tok han naturlig nok sparfinessen som røk til den single kongen - tre bet.

Lindqvist fikk spille 3NT uten at vest hadde meldt. Øst spilte ut hjerter 10 som ble vunnet av nord før sparfinessen ble tatt ved det bordet også. Fra vest kom en stor ruter. Lindqvist la lavt, men på neste store ruter prøvde han kongen (vest kunne jo hatt AQJ i fargen). Øst vant med ruter ess over kongen, men hadde ikke flere ruter å spille. Dermed ble kontrakten vunnet siden øst også hadde kløver ess. Pluss 400 var sammen med +150 fra det andre bordet verd 11 IMP, og dermed lå GILLIS kun 3,9 IMP under.

Idet seks spill gjenstod spilte Brink-Drijver 3NT som enkelt ble vunnet (vant tolv stikk), mens Bessis-Vocker meldte en ganske hard slem. Det satt nokså snilt, og tolv stikk ble vunnet. Det ga 12 IMP til GUPTA og ledelsen deres økte til 15,9 IMP (carry-overen inkludert).

Det gikk 5 IMP samme vei i et delkontraktsspill, GILLIS under med 20,9.

Ved de4t ene bordet var de ferdige, men Boye og Espen sitt bord hadde igjen fire spill.

Kunne GILLIS komme tilbake likevel på de fire siste spillene?

Det måtte smelle...

Så smalt det i alle fall litt. 

Brink-Drijver hadde spilt 2 spar med en bet. Da motparten var i 3 spar dro Boye til. Hans spar 8 (Q-8 fjerde) var et godt kort (spillefører kunne ikke få trumfet ruter med sine små trumf sammen med dobbel ruter. Det ble en kamp mellom spillefører og forsvaret, og da Bessis kjempet seg til åtte stikk ble det kun +100 og 2 IMP til GILLIS som lå under med 18.9 IMP med tre spill igjen.

Brink og Drijver hadde 24 HP til sammen og en nikorts rutertilpasning. De var i ferd med å stoppe i 1NT da Nord meldte inn og var i grunnen tatt hvis Ø/V hadde kunne doblet han. Det gjorde de ikke og noterte +150 for tre udoblede bet.

GUPTAs Bessis-Volcker meldte utgang, og om den kunne vinnes var det nok avgjort i favør GUPTA, hvis den gikk bet ville det bli en liten gevinst for GILLIS.

Kontrakten gikk en bet etter godt motspill av det norske paret, 6 IMP til GILLIS, og det var fortsatt muligheter!

GUPTA sin ledelse var nå på 12,9 IMP med to spill igjen!

AVJØRELSEN

Syd hadde åpnet (1 kløver). Er dette en god utgang (4 spar)?

Det er vel det, men nokså hardt meldt.

Brink-Drijver spilte 3 spar og fikk elleve stikk da alt satt snilt i de sorte fargene.

For GUPTA meldte Bessis-Volcker 4 spar, og da Volcker startet litt spesielt så det ut som om han kunne vikle seg inn i en situasjon hvor han måtte gjette ruteren. Motspillet var for en gangs skyld ikke optimalt, men kontrakten kan vinnes uansett. Det ble til slutt elleve stikk der også, og dermed forsvant spenningen siden spillet ga 11 IMP til GUPTA.

Det siste spillet ga en dobbelscore i favør GILLIS i et delkontraktsspill (6 IMP) og sluttresultatet ble GILLIS: 45,1 - GUPTA: 62.

Bare NESTEN for Bakke-Grude

Da grunnspillet (Round robin) i Minor ALT invitational 1 (BBO) ble avsluttet måtte lag Lebowitz  (med Bakke-Grude) vinne ganske stort for å gå videre til semifinalen. Det så lysegrønt ut ved halvtid mot det laget de kjempet mot om semifinaleplassen. I andre halvrunde gikk det tyngre, og i aller siste spill kom dette:

Hvilken kontrakt ville du ønsket å være i? 6 spar? 7 spar?

Det er langt i fra håpløst å være i storeslem. Men det er to røde tapere som må dekkes opp, så kløverfargen må gi fire stikk. Pga. kløver 9 og 10 er det ekstra sjanser i tillegg til at fargen rett og slett kan sitte 3-3 slik at to ekstra stikk enkelt kan godspilles med en kløverstjeling.

Bakke-Grude sine lagkamerater meldte 7 spar mens de stoppet i 6 spar mot det norske paret. Mot storeslemmen spilt av nord kom ruter 7 i utspill fra øst. Er det en variant å slippe utspillet til damen?

Spillefører vurderte selvsagt det, men i storeslem er det ikke så morsomt å gå bet i første stikk bare for senere kanskje å oppdage at kløveren satt snilt og det ville vært enkelt å vinne tretten stikk. Spillefører gikk opp med ruter ess og tok ut trumfen før han gikk i gang med å godspille kløver. Siden den fargen ikke satt som bestilt ble det imidlertid en bet:

Kun ett ekstra stikk kunne godspilles i kløver og det ble en taper - en bet i 7 spar. Det kostet 14 IMP. Det var selvsagt surt for spillefører å finne ut at utspillet var unna ruter konge og tretten stikk kunne blitt vunnet ved å la utspillet løpe til ruter dame. Hvis 7 spar hadde blitt vunnet ville lag LEBOWITZ gått videre. 

Lag GILLIS med tre nordmenn (Brogeland, Lindqvist, Sælensminde) ledet stort sett gjennom hele Round Robin og var allerede klare for semifinale før den siste kampen. Da det ble det klart tap, men de kom likevel på 2.plass i kvaliken og spiller i skrivende stund semifinale mot lag GUPTA, nettopp laget som påførte det "norske" laget tapet i siste runde.

 

Minor ALT 1: Bakke-Grude slo lederlaget (KORRIGERT)

Onsdag var det norsk oppgjør i runde 5 i denne internasjonale lagturneringen på BBO. Tor Eivind Grude-Christian Bakke sitt lag LEBOWITZ møtte lag GILLIS med Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik Sælensminde.

LEBOWITZ hadde så langt ikke fått det til å klaffe, men mot lederlaget ble det en fin seier. Her er et spill som bidro, og det viser hvordan forskjellige valg i meldingene - åpne eller ikke åpne, sperre eller ikke sperre osv. - kan påvirke det endelige resultatet.

Med lag GILLIS N/S åpnet Simon Gillis (nord) med pass. Grude sa 1NT (15-17), pass fra syd, og vest valgte å bruke Stayman. Da spratt nord til 4 ruter. Det er uvanlig at grandåpneren melder på fire-trinnet neste gang, men her gir det mening. Hele grandåpningen er "virksom" med ingen ting bortkastet i ruter, og han har en fin femkorts farge. Grude meldte 4 hjerter og ingen hadde noe å tilføye. Det ble en taper i ruter og en i spar, +450 til Ø/V.

Ved det andre bordet hadde nord andre planer:

Mot Brogeland-Lindqvist åpnet nord med 1 ruter. Å åpne tror jeg er beste melding med denne hånden selv om det godt kan være litt tilfeldig hvordan det slår ut i enkeltspill.

I går roste jeg Brogeland-Lindqvist for en meget god treffprosent i slemspillene. Her gikk det galt da Espen (øst) meldte slem da han nok følte han hadde perfekte kort mot makkerens kortfarge i ruter og hjertertilpasning (4R). Merk at om vest har spar konge i stedet for damen er det en perfekt lilleslem.

Her var selvsagt 6 hjerter temmelig dårlig da kontrakten var avhengig av spar konge singel. Det var bare ett kort unna, men selvsagt var det feil å være i 6 hjerter her når man ser alle kortene. Ett par til av de åtte Ø/V-parene gikk bet i slem.

KORREKSJON:

Det siste avsnittet er ikke riktig. Slemmen (6H) er langt i fra så dårlig som jeg hevdet. Innlegget ble antagelig skrevet uten å "huske" at vest hadde spar knekt. Siden han har det kortet er 6 hjerter i praksis avhengig av at nord har spar konge. Hvis vest hadde hatt spar konge i stedet for Q-J ville slemmen vært glimrende med samme antall HP hos Ø/V tilsammen. 

Spillet ga 11 IMP til lag LEBOWITZ som vant kampen med 22 IMP.

Etter det tapet ledet fortsatt GILLIS turneringen, og med to kamper igjen lå fortsatt LEBOWITZ på nedre del av tabellen. I den nest siste kampen har i skrivende stund GILLIS en stor ledelse og det er nokså sikkert at de går videre. Etter det jeg fikk vite mot slutten av runde 6 har LEBOWITZ i alle fall teoretisk mulighet til å kvalle med en god seier i siste runde som spilles torsdag ettermiddag norsk tid. 

VAKKER BRIDGE I MINOR ALT INVITATIONAL

I MINOR ALT på BBO har lagene spilt fire av syv kvaifiseringskamper. Lag GILLIS med tre nordmenn (Brogeland, Lindqvist og Sælensminde) leder kvaliken med nesten 10 VP. Det handler først og fremst om å bli på topp-4 for å gå videre til semifinale.

Lag Lebowitz med Bakke-Grude sliter og må få til en voldsom avslutning om det skal kunne bli viderespill.

Vi tar med et vakkert spill fra kveldskampen tirsdag hvor GILLIS møtte det amerikanske laget POTTER.

Det er omtrent verdier for slem siden Ø/V har en god trumftilpasning i kløver og fin fordeling. Men siden ruteren er fordelt med esset tredje mot tieren femte er det ingen veldig god slem, men den har sjanser. Hvis østs hjerter konge hadde vært en ruterhonnør ville det vært betydelig bedre. En sjanse er sparfinessen. Sitter spar dame hos nord kan en ruter kastes fra vests hånd i tredje runde spar.

Mot Boye (vest) sin 6 kløver kom hjerter ut til kongen.

Trumffargen er som hentet ut av læreboka. Hvis Ø/V også hadde hatt kløver 10 ville en honnør fra vests hånd vært riktig spill for å få med seg knekten fjerde på hvilken som helst side. Her er kløverhonnør fra vest feil spilt.

Siden tieren mangler kan ikke spillefører løse fargen uten taper uansett om nord har fire kløver (J-10 fjerde der er sikkert stopper), men med alle de fire uteværende trumfene hos syd går det bra om det startes med damen først! Sitsen (4-0) oppdages i så fall idet damen spilles og det kan tas en markert dobbelfinesse over syds beholdning om han altså faktisk har fire kløver. Om det sitter 3-1 eller 2-2 i fargen spiller det ingen rolle hvilken honnør det startes med. Slik satt det:

Boye spilte i andre stikk ruter til esset. Det var nok for å forberede et eventuelt innspill hvis det sitter snillere, for eksempel 2-2 i trumf. Da kan majorfargene elimineres, og N/S kan settes inn i ruter mens det fortsatt er trumf på begge sider. Hvis det sitter som her i ruter kan ikke motparten få tatt to ruterstikk, og det kunne blitt en slik innspill-situasjon hvis det var mulig å ha trumf igjen på begge hender. Hvis ruteren er "frosset" (blokkert) får de ikke tatt to ruterstikk, og den som kommer inn i ruter må spille til dobbeltrenons som gir stjeling med ruteravkast fra vest. Siden trumfen satt skjevt går ikke dette, men å ta ruter ess tidlig var nok for at en motspiller med kongen dobbel ikke så tidlig skulle se at han måtte å avblokkere ved å legge kongen under esset slik at makkeren kan få tak i de to ruterstikkene hvis den fargen spilles.

Etter ruter ess ble vests lille hjerter trumfet med kløver 8 (viktig for å gjøre det komfortabelt med hensyn til overgang til vest senere), så trumfdamen for å få med seg mest mulig i trumf, også 4-0 med alle fire hos syd. Og slik satt det altså.

Kløver 9 ble spilt fra øst, og det spiller ingen rolle om syd legger i en stor eller ikke. Han dekket med tieren, vest stakk over, og spar til esset ble fulgt av kløver til syveren (det var derfor det var viktig å trumfe den lille hjerteren med kløver 8, ikke med østs minste trumf). Etter å ha tatt ut syd fjerde trumf så det slik ut:

Nå er absolutt sparfinessen en mulighet å satse på, men som du ser blir det feil. Boye leste nok rutersitsen her og antok at N/S trolig ikke kunne få tatt de to ruterstikkene hvis han spilte ruter. Derfor spilte han ruter 8. Nord kan ikke stikke opp, for da faller jo damen og tieren blir godspilt. Nord la ruter 9, liten fra øst og syd fikk for ruter dame. Han kunne fri seg med hjerter til vests ess. Så kom den siste trumfen med disse kortene igjen:

Kløver 6 ble spilt. Boye visste at nord satt med den største ruteren, og derfor var han show-up skviset! Dvs. at hvis nord hadde hatt spar dame ville han vært nødt til kaste seg ned på singel dame slik at det kortet kommer på med to kort igjen. Nord kastet spar og det var klart at han kun hadde igjen kun en spar idet spar ble spilt mot K-J. Siden det ikke var damen som kom på var det ikke lenger noen variant å ta sparfinessen med knekten, nord kunne jo ikke ha damen lenger. Spar konge ble derfor spilt, og siden damen kom på var det en særdeles fet +1370 til notering. Ved det andre bordet rotet spillefører seg helt bort i 5 kløver og gikk to bet! Spillet ga hele 17 IMP til lag GILLIS i kampen de vant med 16 IMP