Det nærmer seg MARIT SVEAAS-TURNERING igjen!

 

Marit Sveaas International Bridge Tournament 2023 (MSIBT) skal spilles på Lillehammer i mai. Hovedturneringen (par) starter fredag 19.5. og avsluttes søndag 21.5. Før parturneringen spilles en endags lagturnering tosdag 18.5., og det vil parallelt med hovedturneringen også spilles en juniorturnering. All informasjon og link til påmelding finner du her.

Arrangøren skriver i sin invitasjon på Facebook-siden Facebridge: 

Uansett om man har ambisjoner om å vinne eller om man bare vil spille for hyggens del, så er man hjertelige velkommen til å spille MSIBT. Så nå er det bare å løpe og melde seg på, så håper vi å få se mange av dere på Lillehammer i mai!

Fjorårsvinnerne Peter Bertheau og Geir Helgemo

Det vil delta mange toppspillere i hovedturneringen. Men det er et litt nytt opplegg i år som nok kan appellere til de som ikke mener de har så store muligheter for å kjempe i toppen i denne internasjonale turneringen. Første dag blir det kvalifisering før parene blir delt inn i en A- og en B-finale de to siste dagene.

Det blir meget pene premier i begge klassene for de som gjør det skarpt. Dessuten blir det premie til beste HCP par, mixpar, damepar og veteranpar (spesialpremieringen krever minst 8 par i den enkelte kategori). Så i årets "Marit Sveaas" er det absolutt muligheter for å kjempe om premier også for andre enn de internasjnale stjernespillerne. 

De som eventuelt ikke har anledning til (eller ikke ønsker) å spille fredag kan kjøpe seg inn i B-finalen og dermed spille kun lør- og søndag. For de som vanligvis ikke spiller internasjonalt bør denne helgen være en glimrende mulighet, og det blir helt sikkert en inspirerende og morsom bridgehelg hvor en får spille mot noen av de mest kjente spillerne i verden. Det er allerede påmeldt flere kjente utlendinger. 

Fjorårets turnering ble vunnet av Geir Helgemo og svenske Peter Bertheau. Resultatlisten fra 2022 finner du her. Der kan du se noen navn det er sannsynlig du kan møte på Lillehammer i mai. Fra det arkivet fant jeg et spill fra fjorårets turnering, og det innebar et vanskelig valg i meldingene.

Hvordan bør disse kortene meldes med øst som giver og Ø/V i faresonen? (De fleste Ø/V-parene forholdt seg tause)

Svaret på spørsmålet avhenger av hvordan det sitter i kløver. 

Hvis kløver konge sitter hos øst er det ganske nedlegg i 6 ruter. 

HVa om vest har det kortet, hvilken kontrakt er da best?

Hvis man ikke melder minorslem er det i parturnering ganske vanlig at man forsøke å havne i 3NT om det da ikke er sikkert at det mangler stopper et sted. Det er ingen god strategi å spille 5 i minor da som regel 3NT gir flere poeng. Husk 3NT med ti stikk gir mer enn 5 ruter med 11 (eller 12) stikk. Men om vest har kløver konge er det litt usikkert hva som skjer i 3NT. Hvis motparten spiller god hjerterfargen har spiillefører 2+1+5+1 = 9 stikk. Da blir det et ekkelt dilemma, sitter kløver konge i saks, eller har vest det kortet. Hvis konge sitter i saks må du ta finessen for å slå de (få) parene som er i 5 ruter. Om vest har kløver konge kan du imidlertid risikere å gå bet i 3NT hvis finessen tas.

Det er langt i fra opplagt å melde slem her. Det starter vel med 1 ruter - 2NT (invitt), eller noen steder med 1 ruter - 2 ruter (omvendt minor). Hvis nord støtter ruteren blir nok syd litt sleminteresssert, men det er ikke flere HP til sammen enn at det må være en marginal slem-

Hvis du melder slem, klan du like godt spille 6NT da?

Nei, i grandkontrakt er det ikke nok at kløver konge sitter hos øst, fargen må gi fire stikk. Med tre kløverstikk blir det kun 2+1+5+3 = 11. 

Hvis kløver sitter 3-3 med kongen i saksen er det tolv enkle. Hvis det sitter 4-2 er kongen singel eller dobbel foran den sjansen som utpeker seg. sitter det slik må ikke tieren spilles, da vokser vests firekorts beholdning til stikk.

For å få tolv stikk i grand må det spilles liten kløver fra nord til damen eller knekten. Så kan esset legges ned siden kongen faller, men det bør spilles ruter til nord og nok en liten kløver (for å ta med seg 3-3 i kløver). Kongen kommer på - fire kløverstikk og tolv stikk i grandkontrakt. Hvis tieren spilles og dekkes av øst blir det tre kløverstikk.