Amerikansk høstmesterskap (Fall Nationals)

US Fall Nationals spilles i disse dager i Phoenix, Arizona. Mesterskapets hjemmeside på internett finner du her. 

I skrivende stund spiller Christian Bakke og Boye Brogland kvartfinale i Soloway KO Teams, et av hovedmesterskapene.

Reisinger Board-A-Match Teams regnes som selve hovedturneringen i Fall Nats. Den turneringen starter på fredag. 

Men nå er det altså kvartfinale det dreier seg om. I Round of 32 og Round of 16 ble det ganske komfortabelt avansement for nordmennene på lag Rosenthal.

Her er en hånd som vel ikke er så enkelt å melde, og det går ikke å være sikker på hva som er riktig heller, slem eller utgang? Hvordan ville du og din favorittmakker meldt?

De som spiller naturlig system åpner vel med 2 kløver, kunstig krav. Så er spørsmålet hva avtalene er. De fleste av oss svarer positivt 2 spar med nords hånd. Mange har ganske strenge krav til fargekvalitet for positivt svar, spesielt om dreier seg om femkorts farge. Uten god farge svares 2 ruter selv med positive hender. Men en honnør sjette bør vel være nok?

Vel, avtalespørsmål...

Brogeland-Bakke sine lagkamerater Silverstein-Willenken startet med 2 kløver - 2 ruter. Fordelen med frekvent å svare 2 ruter er at den sterke hånden lettere får meldt sin hånd. Syd sa 2 hjerter over nords svar 2 ruter, og nord meldte 2 spar. Da kom 3 ruter fra syd før nord sa 3 spar. Syd løftet til 4 spar. Hva nå?

Nord vurderte godt da han gikk videre. Han har tross alt en meget bra hånd mot en hånd som er verd utgangskrav. Men hva bør han melde? 4 ruter? 5NT som "Pick a slam"?

Nord foreslo 6 ruter, og syd passet.

Det er ingen dårlig kontrakt, men 6 spar er nok den beste slemmen.

Lilleslem i spar avhenger i praksis kun av 3-2 i trumf. Selv med kløver i utspill som er verste utspill for spillefører går det som regel bra. A-K i trumf spilles, så i gang med hjerteren. Det er nok at den som har trumfstikk følger to ganger hjerter, da kan en tredje runde hjerter spilles og to kløver har allerede forsvunnet fra nord før noen kan stjele og ta kløverstikk. Spar satt 3-2, og hjerteren satt ikke skjevt så 6 spar er helenkelt. Men 6 ruter var bra nok det og. Slik så hele spillet ut:

Siden ruter satt så snilt ble det tretten stikk i 6 ruter. Det kom kløver ut. Spillefører stakk og spilte tre store hjertere med avkast av to kløver fra nord. Syds kløver 2 kunne trumfes hos nord. Så K-Q i trumf, spar til kongen og ruter ess. Selv med 4-2 i ruter fyker som regel 6 ruter hjem.

Med +1390 ved det bordet og kun utgang i spar (680) mot Brogeland-Bakke ga spillet 12 IMP til lag Rosenthal. 

I det denne artikkelen avsluttes ligger Rosenthal etter nesten halvspilt kvartfinale litt under mot lag Feldman som i forrige runde slo ut en av favorittene, lag Nickell. På Feldman spiller bl.a. svenskene Peter Bertheu og Simon Ekenberg.