Med norsk makker i Australia

Gold Coast Congress i Broadbeach Australia (Surfers Paradise) pågår for fullt denne uken. Parturneringen er avsluttet etter tre dagers spilling. Det deltok ikke langt unna 1000 par fordelt i fire klasser. I «Open» spilte 228 par, og kun 28 av dem – et nåløye - kunne etter kvalifiseringen belage seg på A-finale.

Surfers Paradise, Australia

Det gikk bra i kvaliken for langveisfarende Terje Lie og meg (7.plass) med litt under 60%.

Her er et spill fra finalen hvor poengene fort blir fordelt brutalt, enten et kanonspill inn eller (delt) bunn.

Hvilken kontrakt ville du likt å spille?

Det er naturlig å havne i slem, og etter at sparsitsen oppdages kom mange i 6 spar. Men er ikke 6 grand en bedre slem? Den kan godt stå selv om sparen sitter skjevt, og både i 6 spar og 6 grand vil du normalt være avhengig av kløverfargen.

Terje Lie og undertegnede lå bra an før den siste sesjonen i parfinalen, på 4.plass med 27 spill igjen å spille. Dessverre startet siste sesjon forferdelig, og man kan si vi var skuffet over kløverknektens plassering i to av den første rundens spill. I det ene meldte motparten en knallhard utgang som avhang av en trumffinesse, to 3-2 sitser og hvor kløver knekt befant seg. Alt satt, tredelt bunn for oss.

Så kom slemspillet over. Vi meldte 6 grand som jeg skulle spille. Det kom hjerter ut og mer hjerter da kløver til tieren røk til knekten. Dermed talt taket i hodet på meg da den andre kløverfinessen røk – tre bet og nok en tredelt bunn.

Her var det bra sjanser om kløveren hadde gitt minst fire stikk, og som du ser var 6 spar sjanseløst med denne sitsen. Men alle de som spilte 6 spar gikk bare to bet. En rask kalkulasjon viser at de to kløversitsene i den runden kostet ca. 7%, nok til en plassering helt i toppen, men med en blytung siste sesjon falt vi til 9.plass. Vi klager ikke på uflaks egentlig, for i flere andre sesjoner hadde vi god flyt.

Det spilles fra tirsdag morgen lagturneringer i mange klasser i tillegg til en rekke sideturneringer. Alt om festivalen i Australia kan de som er interesserte finner her.

Imponerende av Livgård-Aa

Allan Livgård og Terje Aa vant en knallsterk seier i Slava Cup i Moskva. Det er en sterk internatsjonal turnering hvor det deltok 64 par.

Erik Berg og Christer Kristoffersen ble nr. 17 og Jon Egil Furunes-Nils Kåre Kvangraven kom på 24. plass.

Her er et spill fra siste runde hvor det handlet om å ha gode avtaler. Hvordan ville du og din makker meldt kortene?

.

Syd må få spurt om ess, og da må ruter være trumf hvis de bruker Key Card Blackwood. Det er kanskje mulig rett og ssvare 4 grand direkte over nords 1 kløver i åpning, men da må N/S ikke ha den "late" avtalen at "alt" er Key Card Blackwood (for eksempel sist meldte farge som trumf). Med vanlig 4-ess Blackwood får syd vite om kløver ess og ruter ess, og da bør det vel være mulig å ta sjansen på storeslem? Nord kan ha spar dame, hjerter dame eller et mulig ekstra kløverstikk som vil gi det trettende stikket. Her hadde han hjerter dame og da var det tretten toppstikk i grand.

Som foreslått tidligere her i bloggen er det en grei avtale å si at direkte hopp til 4 grand over 1 i farge IKKE er Key-Card, men spør etter ekte ess. Hvis det oppfattes som Key-Card blir det gjetting, for det ene "esset" (nøkkelkortet) kan jo i så fall være kløver konge.