Seriemesterskapet går mot slutten

Her er et par interessante spill fra kampen mellom Hordaland 1 - lederlaget etter første helg - og Møre og Romsdal.

Hva bruker du og din makker svaret 4 grand som etter makkers åpning med 1 i major?

Noen bruker Key Card Blackwood, alltid. Det kan nok ikke være beste avtale når du går direkte fra 1 i farge til 4 grand. Poenget er at hvis du ønsker å spørre med Key Card med makkerens åpningsfarge som trumf kan du bare fastsette den fargen som trumf på en eller annen måte, for eksempel med Stenberg 2NT, og så spørre med 4 grand i neste melderunde. Det tar bare noen få sekunder mer, og du har tid til det.

Hvorfor?

Jo, fordi en sjelden gang kan du få en hånd hvor du ikke er det minste interessert i kongen i makkers åpningsfarge som Key Card, du ønsker å vite antall ESS! Her var det sånn.

Ekren gikk  over Berset sin 1 hjerter direkte i 4 grand og fikk to virkelige ESS. Ikke to Key Cards som jo kunne vært A-K i hjerter. Har nprd det er det ingen storeslem. Syd må vite at det er hjerter ess og kløver ess makkeren sitter med. Så kom 5 grand - storeslemsinvitt - og åpneren skal da melde av spesfikk konge (eller melde 7 med mye ekstra). Her viste nord ruter konge, og det er nok. Kløver konge ville vært like bra. Syd kunne telle tretten stikk og sa 7 grand.

Godt meldt, men F. Helness og Andresen fant også frem til storeslemmen, dog etter en helt annen meldeserie.For 1. og 2.divisjon samlet viser resultatene at vel 40% av N/S parene meldte storeslem i grand eller spar.

I det neste spillet fant Berset-Ekren en fin 5 kløver.

Det er først og fremst om å gjøre å unngå 3 grand hvor forsvaret kan ta seks ruterstikk og kløver ess med det samme. Å spille 4 spar på 4-3 er ikke så dumt når 3 grand er håpløst, men det blir vanskelig her idet det kommer ruter ut og mer ruter, og spillefører må trumfe på den lange trumfhånden. Han blir trumfmatt. Hordalands N/S spilte 4 spar, men gikk bet.

Ekren var altså i 5 kløver som heller ikke er nedlegg, men kontrakten har gode sjanser siden hjerterfinessen går. Det kom hjerter 8 ut til liten-liten, og syd vant stikket. Så trumf, og vest vant andre gang for å fortsette med hjerter som igjen gikk til liten - liten og syds dame. Den siste trumfe ble tatt ut med nords tier, så ruter mot syd. Øst stakk med esset og fortsatte med ruter dame da syds konge kom på under esst. Nå tok spillefører for hjerter ess før den siste trumfen ble tatt idet det så slik ut:

En skvis oppstår, og den ville fungert om vest hadde hatt fire spar også siden han nå satt med Kn-10 i ruter og var alene om holdet i den fargen. Men skvisen som skjedde i dette tilfellet var mot øst som hadde fire spar og måtte holde hjerter konge i det de alle skulle ned på fire kort.I det vest følger på kastes ruter 9 og øst kan ikke finne noe godt avkast. Det er klart sparfargen kan løses uten å skvise øst, ved å spille to runder spar og så ta finesse over øst. Det kan gå galt om vest har knekten tredje. Og skvisen er både tryggere og morsommere...

Å vinne 5 kløver var sammen med en bet i 4 spar ved det andre bordet verd 10 IMP for Møre og Romsdal som vant kampen. Hordaland 1 (Charlsen) leder imidlertid mesterskapet forstatt, med en halvrunde og en hel kamp igjen å spille på søndag. I bunnstriden er det fortsatt (som vanlig) jevnt, og hvem som rykker ned )og opp fra 2.divisjon) blir ikke avgjort før siste kort er spilt. 


Resutlatene finner du her.