NM for klubblag - Cupbombe i Trondheim!

Studentenes lag bestående av Liv Marit Grude, Anders Holmen Gundersen, Tove Stoen og Hilde Bjørkan har slått ut flere sterke lag på veien til 5.runde i NM for klubblag. Men så skulle de opp mot Heimdal, en av de store favorittene i mesterskapet, og et lag tettpakket av landslagspillere (Livård, Aa, Grøtheim og Tøndel spilte kampen). Kun de færreste trodde seriøst på at laget fra Studentenes BK skulle kunne ta seg videre til sjette og siste utslagsrunde før finalen som blir arrangert i Bergen i mai. 

Da kampen var ferdigspilt var imidlertid kampsifrene:

Heimdal BK 1 - Studentenes BK 1     63 - 97

Dermed er Holmen Gundersen og hans tre unge, talentulle damespillere i 6.runde - kun en seier til nødvendig før det er lagfinale på gang!


Jeg forsøker å få noen detaljer fra Studentenes sensasjonelle seier, men før det tas med et spill fra 5.rundekampen Nøtterøy - OBK/Kløverknekt som førstnevnte lag vant med 21 IMP. Dette spillet kunne svingt de nødvendige 22 IMP i favør av laget som ble slått ut. .

 


Syd åpnet med 1 grand (15-17). Det er nok en litt for overmodig oppgradering selv om det er en fin hånd. Jeg ser ikke den store oppsiden. Makker vil ofte til å bringe oss for høyt, og eneste oppsiden med en sånn oppgradering er at kanskje den i så fall for hardt meldte kontrakten vi havner i kan spilles hjem - tross alt har syd stikkpotensiale. Akkurat sånn var det faktisk.

Over syds 1 grand gikk vest innpå med 2 kløver – begge major. Øst sa etter dobler fra nord 2 hjerter. Deretter var det nord som krevde og krevde før han til slutt plasserte syd i 6 grand.

Vest spilte ut spar 9 til liten, knekten og honnør fra syd. Dermed var det elleve stikk (4+0+2+5). I første kløverrunde viste det seg at vest var renons i kløver! Hvis det er 5-4 han har i majorfargene er han alene om ruterholdet (han har da firekorts ruter), og om han har hjerter ess som er sannsynlig, er det mulig å få utsatt han for det som kalles "skvis uten tempo".

Spar- og kløverstikkene tas, kanskje etter å ha tatt for ruter ess på et tidspunkt. Fra nord kastes ruter både på den fjerde sparen og fjerde kløveren. Før den siste kløveren fra syd ser N/S sine kort slik ut:

 

Hvis forutsetningene om firekorts ruter hos vest holder stikk er vest ferdig mann idet kløver 10 spilles, og vest må ned på tre kort. Han må jo holde to ruter i diagramsituasjonen, og derfor må han ned på singel hjerter ess! Er det de tre kortene han holder igjen kastes ruter 10 fra nord, så spilles elegant liten hjerter fra syd, og esset kommer på! Hvis vest istede gir opp ruteren og holder to hjerter i trekortspossen kastes hjerter fra nord og nords K-10 i ruter gir stikk nr. 11 og 12.

Slik så vests kort ut fra start:


Så vest var altså moden for denne litt uvanlige varianten av typen "skvis uten tempo". Vanligvis må de antall stikk som skal gis bort (her ett) være avgitt før en skvis inntrer, men denne varianten er et unntak fra det.

Merk at om spillefører hadde hatt ett toppstikk til (for eksempel en kløver mer) ville det også blitt skvis mot vest, da for det det trettende stikket (etter spar ut).

Det kunne blitt tolv stikk også ved å ta dobbelfinesse i ruter slik det faktisk satt, men det er neppe riktig spilt med den informasjonen syd har. At vest har hjerter ess sammen med ruterholdet (og det er nok at vest har hvilke som helst ruter så lenge han har fire av dem slik at ikke øst har noe ruterhold) er sannsynlig etter meldingene samt at han viser renons i kløver i den fargens første runde.

Det er om å gjøre å spille godt om man er så tøff i meldingene som syd var med denne 1 grandåpningen. Spillefører vant imidlertid ikke sin 6 grand. Derfor ble det 11 IMP til Nøtterøy i stedet for 11 IMP den andre veien om kontrakten hadde blitt vunnet.