NM for veteran- og damelag

I helgen ble norgesmestre for lag i to klasser kåret, veteran og damer.

Det ble på et vis favorittseier i begge klassene selv om det var mange andre gode lag som var gullkandidater. I vetranklassen vant et lag bestående av Peter Marstrander, Tor Bakke og brødrene Helge og Roald Mæsel. Sølv gikk til Johnsen, Goldenheim, Monrad og Hauksson, mens bronse gikk til Thomassen, Hantveit, Bentzen og Rasmussen. Det deltok seksten lag.

I dameklassen vant Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad, Gunn Tove Vist og Torild Heskje i feltet som bestod av hele 38 lag! Sølv gikk til Danielsen, Steen Lybæk, Veseth og Lund, mens bronse gikk til Sivertsvik, Chediak, Bogen og Thoresen.

 

Pallen i NM for damelag

Vi tar med et spill fra en av kampene.

Giver vest, ingen i sonen. Du sitter øst:


Øst hører makkeren åpne med 1 grand (15-17). Hva ville du meldt du og hvilke planer legger du for det videre meldingsforløpet?

Denne hånden er veldig god med bra sekskortsfarge og ingen "dårlige verdier". Det kan godt stå slem mot mange bra 15-17 hender. Har du og makker en måte å slemivitere med sekskortsfarge? Slike spill blir ofte avgjort av hvilke systemavtaler makkerparene har. Jeg liker å ha en bestemt måte til å sleminvitere over makkers 1 grand med sekskorts farge på svarhånden.

Å overføre til spar og hoppe til 4 kløver vil for svært mange være Splinter (kortfarge). Enkelte vil sikkert bare overføre til spar og melde 4 spar om makkeren ikke superaksepterer overføringsmeldingen. Andre overfører og melder 3 kløver som egentlig er naturlig og krav, for å se hva grandåpneren så melder. Ingen av de alternativene er veldig bra med disse kortene.

Det enkleste med disse kortene ville vært å kunne bruke et gammeldags hopp til 3 spar for å fortelle om sleminteresse med sekskorts farge. Slik så hele spillet ut:

Om øst på en eller måte sleminviterer vil vest akseptere, hun har supermaks!  Noen vil si vests hånd er i sterkeste laget for 1 grand.

Alternativene til 1 grand er å åpne med 1 ruter og hoppe til 2 grand, eller reversere med 2 hjerter andre gang. Så lenge vest får vist en sterk grand med hopp til 2 grand bør det også gå an å finne slem. Hvis hun reverserer kan øst bli bekymret for at det ikke er så god tilpasning siden åpneren da har vist minst ni kort i de røde fargene.

Omtrent en tredel av Ø/V parene (begge klasser) meldte slem. Lilleslem i spar er glimrende. og selv om det hadde sittet slik at det var en trumftaper ville det vært gode sjanser.

Merk at siden ruterfinessen går bra kan det vinnes tretten stikk på et par forskjellige måter. En er tosidig skvis hvor det med vellykket ruterfinesse er tolv stikk fra taket, og idet alle toppstikkene i spar tas oppstår den tosidige skvisen ved at syd må holde ruterlengden, nord må holde hjerteren, og ingen av dem klarer derfor å holde tre kløver i sluttposisjonen. Den sluttposisjonen kan de som er spesielt interesserte pusle litt med selv. 

 


,