Mesterligaen - italiensk dominans igjen?

European Champions Cup er bridgens mesterliga for de nasjonale klubbmestrene i de best rangerte nasjonene i Europa. Tolv lag deltar, og for Norge deltar Heimdal BK med disse spillerne: Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austberg, Jan Tore Berg, Glenn Grøtheim og Petter Tøndel.

Turneringen foregår i Zagreb, Croatia fra 10. til 12. november. Lagene spiller først en Round Robin (alle mot alle). Deretter blir de plassert i grupper etter hvilken plassering de fikk i grunnspillet, og det spilles utslagskamper om plassene fra 1 til 4, 5 til 8 og 9 til 12.

Dette prestisjetunge mesterskapet har vært nesten totaldominert av italienske lag. I år er det endel litt ukjente navn (for meg) på startlisten, men også en fem-seks kanonlag med mange verdensjerner. Blant dem finner vi Helness-Helgemo som spiller for Monaco.

Norges lag bør kunne hevde seg, og det første målet må være å plassere seg på topp-4. I utslagskampene som følger kan jo alt skje!  

Vi tar med et spill fra fjorårets finale som var mellom de italienske og nederlandske mestrene, begge lag smekkfulle av verdensmestre. Finalen viste seg å bli nesten enveiskjøring, italienerne vant soleklart etter et siste sett hvor det ble 68-0! Dette er kampens første spill.

Giver nord, ingen i sonen


Hva tenker du idet din makker åpner med 3 spar? Dette er i stor grad et stilspørsmål. Hvor svak kan 3 spar være utenfor sonen? Hvor sterk kan en slik melding være? Mange ønsker å spille med en aggressiv stil når det gjelder sperremeldinger. Det har mye for seg, og å sette press på motparten så ofte som mulig kan ofte være det riktige. Problemet ikke så mange tenker på er at det kan bli for stort sprang mellom de dårligste kortene man kan ha for sperremeldingen, og de beste. Da kan det bli for mye gjetting for svarhånden. 

Den italienske syd passet på 3 spar, nederlenderen løftet til 4 spar.


Det var en sprek sperreåpning av nord ved begge bord. Mange av leserne ville vel nøyd seg med svake 2 spar vil jeg tro. Men dette er altså et stilspørsmål.

Mot Nederlands 4 spar kom kløver konge i utspill. Det var langt fram til ti stikk, og nederlenderen trodde ikke han ville kunne vinne utgangen om kløveren satt 5-1, så han lasjerte. Øst greide å lese sitsen, så i andre stikk kom det kløver til trumf hos vest. Han spilte trumf tilbake til østs ess, og vest fikk nok en kløverstjeling. Det endte med to bet, Italia +100.

Ved det andre bordet kom også kløver konge i utspill, der altså mot 3 spar. Italieneren stakk og spilte spar til tieren. At den dro esset var gode nyheter. Øst klarte ikke å lese kløversitsen og skiftet til liten ruter. Da spillefører gjettet riktig og la knekten var han ovenpå, kontrakten stod etter dette. Og da han endte opp med ti stikk der det ble åtte stikk ved det andre bordet var trenden for finalen satt med det samme.

Vi følger selsagt med på årets Champions Cup, og det kan du gjøre også på BBO-overføringene som starter i morgen, torsdag.