Godt meldt?

Til helgen spilles første helg i de lavere divisjonene, 3. og 4.divisjon, og det hele avsluttes i februar. Det er en haug med mer eller mindre regionale puljer som skal avgjøre hvem som rykker opp til 3.divisjon, ned i 4.divisjon, og for de mest ambisiøse kanskje komme seg opp i 2.divisjon! Disse divisjonshelgene er sikkert sesongens høydepunkt for mange norske bridgespillere. Jeg skal forsøke å følge med på hva som skjer, og om du har gode spill og/eller historier fra spillingen i din pulje må du gjerne sende meg en e-post (bridgegeo@gmail.com).

Mens vi venter på det tas med et dramatisk spill fra tredje kamp i 1.divisjon. Vi ser spesielt på hva som skjedde i kampen mellom lagene på hver sin side av Oslofjorden, Østfold og Follo 1 og Vestfold 1, en kamp vestfoldingene til slutt vant 14,26-5,24 VP. Da dette spillet kom hadde Vestfold og Follo tatt ledelsen med 25-0 i IMP.

Slik så Ø/V sine kort ut:

Hvilken kontrakt ville du likt å spille med dette?

7 grand er perfekt hvis man er så heldig å se makkers kort idet det meldes, men sånn er det jo ikke. 7 grand avhenger kun av at sparfargen ikke sitter 4-0. Da er det syv sparstikk, to minoress og man behøver ikke mer enn fire hjerterstikk.

I praksis er det imidlertid ikke så lett å finne ut at det er så perfekt, spesielt siden slik N/S sine kort så ut så var de med i meldingene. Mot Lars Artur Johansen (vest) og Tor Eivind Grude gikk Sam Inge Høyland (syd) innpå med 2 ruter over østs 1 hjerter. Johansen sa 2 spar, og Jo Arne Ovesen (nord) støttet makkeren til 3 ruter. Nå vurderte Grude kortene sine godt. Han så at alle hans 14 hp var virksomme (makkeren må være kort i ruter). Sparkontrakt måtte spille bra, mente han. Så han sa 4 spar. Da ble naturligvis vest sleminteressert. Via Key-Card Blackwood fikk han vite om to ess og spar dame, og da tok han sjansen på storeslem. Siden det godt kunne sett litt annerledes ut avsluttet vest med 7 spar. For eksempel kunne øst ha hatt hjerter ess sjette, og godspilling av hjerteren med stjeling(er) hos vest kunne i så fall vært tingen. Bra meldt synes jeg, denne storeslemmen fyker som oftest hjem.

Men det er en hake ved storeslem i spar. I 7 grand kan hjerteren spilles før sparen, og spar dame kan brukes som inntak. Hvis nord skulle finne på å spille ut kløver mot sparkontrakt (spilt av vest) forsvinner inntaket til hjerterfargen. Da er en mulighet å spille på at hjerteren går (3-3 eller at tieren faller) ved å spille kongen og stikke over knekten etter å ha trumfet ut. Alternativt kan det tas en stor trumf fra vest, så K-J i hjerter og spar til damen. Da må trumfen sitte 2-2, eller syd må ha tre trumf (presser i så fall med stående hjerter mot syds siste trumf). Så med kløver ut er ikke 7 spar noen sikker kontrakt, men hvorfor skal akkurat kløver komme i utspill? I praktisk bridge er å melde seg opp i 7 spar et godt forsøk, spør du meg. Men kortgudene var ikke på Johansen og Grude sin side i dette tilfellet:

Når man har en nikorts tilpasning sitter den fargen fordelt 3-1 eller 2-2 i litt over 90% av tilfellene. Men sannsynlighet og prosenter hjalp ikke her, nord var utstyrt med sikkert trumfstikk - en bet etter ruterutspill.

Som du ser av resultatet i lukket rom var det veldig nedslående for Vestfold og Follo. Der støttet ikke øst sparen idet nord hoppet til 4 ruter etter samme start som i åpent rom. Etter pass-pass over nords 4 ruter gamblet Siv Thoresen (vest) på 6 spar, og den hadde ikke nord noen tro på. Men da han spilte ut ruter hadde Thorsen ingen problemer med å vinne den doblede slemmen, +1660. Det ga Østfold og Follo hele 18 IMP!

I 1.divisjon gikk tre par bet i 7 spar, og to par led samme skjebne i 6 spar etter at nord fant kløver ut. De resterende syv Ø/V-parene vant lilleslem (kun doblet ved det bordet Thoresen-Marstrander satt Ø/V).  

  .