Heimdal tapte kveldskampen

Etter at Heimdal BK lå på en fin 3.plass i Champions Cup etter fem kamper møtte de i kveldskampen den tyske klubben Bamberger (de har med et par polske spillere).

Polakken Jagniewski ble utsatt for en utspillsprøve i aller første spill. Han satt med (spill 21, øst giver, N/S i sonen).

Vest          Nord        Øst         Syd


Hva ville du spilt ut? Det står mellom spar og kløver. Major ut mot grand, kanskje? Nei, da har du nok ikke tenkt gjennom hva som har skjedd her.

Da polakken traff kløverutspillet etter få sekunder ble det faktisk litt skeptisk mumling blant noen av tilskuere på BBO. De finner jammen utspillene, osv. Men her er det etter min mening helt logisk å spille ut kløver.

Hvorfor?

Makker (syd) hadde sjansen å melde inn på ett-trinnet, så han kan ikke ha en så god majorfarge at han kan doble 3 grand med den. Men han kan ha god kløver. Fordi han har bare det (god kløver) hadde han ikke gode nok kort til å melde inn på to-trinnet i ugunstig sone. Doblingen er god, men kun om man har en makker som tenker! Etter dette meldingsforløpet er det kritisk for forsvaret, og det er ingen grunn for syd til å tro at makkeren skal kunne finne kløverutspillet om syd passer på 3 grand.   . 

Etter kløver ut ble det raskt en bet. Merk at om nord sover i timen og spiller ut noe annet er det mulig å vinne tolv stikk og notere den hyggelige scoren +850.

Ved det andre bordet spilte Bambergers vest også 3 grand, der udoblet, og det ble tolv stikk etter spar ut fra nord. Pluss 490 og +100 var verd 11 IMP for den tyske klubben.

Dette ble utlignet og vel så det av Heimdal allerede i andre spill da Austberg-Berg (N/S) fikk inn en deilig +1100 som var verd 14 IMP mot kun +200 til N/S ved det andre bordet. Men i tredje spill gikk det Bambergers vei igjen, 10 IMP, og etter tre spill var det utvekslet i snitt 11 IMP per spill!

Utover i kampen fikk det tyske laget grepet på det, og det så faktisk litt stygt ut for nordmennene. Men så meldte og vant Grøtheim-Tøndel knallhard 3 grand (12 IMP) i nest siste spill. Samme par kunne knappet inn enda mer på Bambergers ledelse i siste spill der det var en mulig slem som tyskerne ikke hadde meldt. Men da motparten forstyrret ganske mye endte det i utgang også for Heimdal-paret, og dermed vant Bamberger kampen med 16,18-3,82 VP. Heimdal falt på grunn av dette tapet en plass på tabellen og ligger på 4.plass før de fem siste kampene i morgen. 

Monaco ligger på 7.plass, og på toppen ligger nederlandske Onstein foran italienske Allegra med Bamberger på 3.plass. Det vil ikke forundre meg om det blir de samme to lagene i finalen i år som i fjor (Allegro slo da Onstein), men vi håper selvsagt på Heimdal både i sluttspill om plassene fra 1. til 4. plass, og hvorfor ikke også i finalen! 

Sterk første dag av Heimdal!

Heimdal BK spilte godt den første dagen i Champions Cup (den såkalte mesterligaen) i Zagreb. Etter et tap for Kroatia i første kamp ble det tre strake seiere og en uavgjort, deriblant en knepen seier mot Monaco. Etter fem kamper ligger det norske laget på 3.plass. Det er om å gjøre å bli på topp-4 etter alle har spilt en kamp mot hver av de andre elleve lagene. Etter grunnspillet er det utslagskamper om plasseringene 1-4, 5-8 og 9-12, så kun de som er på topp-4 i grunnspillet kan gå helt topps.

Dag 2 (fredag) er det fem kamper, og Heimdal har igjen to av de sterkeste lagene, Onstein (Nederland) som leder og Allegra (Italia) som har hatt for vane å vinne Champions Cup.

I neste blogginnlegg skal du få se et dramatisk spill, og et fryverkeri av en start i kveldskampen torsdag (runde 6) hvor Heimdal møtte tyske Bamberger (de har med noen polske spillere).

For Monaco gikk det ikke helt som ventet i Zagreb, i alle fall ikke torsdag. I kampen mot lederlaget Onstein ble de ganske utspilt i starten (det er dog kun ti-spills kamper). Her påførte Zimmermann sitt lag et sjeldent kostbart spill, og det på en måte som neppe ville skjedd i din lokale klubb. Zimmermann satt med:

Meldingene startet slik:


Hva ville du ha meldt? Det ser nokså opplagt ut å melde hjerter, enten 3 eller 4 hjerter. Nederlenderen ved det andre bordet sa 3 hjerter. Zimmermann må ha forlest seg på noe teori om at når man har 4-4 tilpass i en farge, og den ene hånden har en veldig lang og god farge er det ofte riktig å spille med langfargen som trumf heller enn å spille på 4-4. Det er av og til slik, for eksempel hvis han med 7-4 hånden har en syvkorts farge omtrent som dette: K-Q-J-10-x-x-x. "The seven card suit is meant to be the trump suit" er en "saying". Denne teorien har noe for seg, men selv med 7-4 kan det av og til være bedre å spille på 4-4 tilpassen, og denne hånden med kun sekskorts farge (riktignok en "trumffarge") er i alle fall ikke slik at hjerterkontrakt er ute av bildet. Zimmermann hoppet imidlertid til 4 spar over makkerens dobling. Da gikk det helt galt:

Multon satt med så mye at han måtte gå på mot slem, og da han ikke visste om hjertertilpassen håpet han at Zimmermanns trumf var god nok. Via Key-Card Blackwood plasserte han syd i 6 spar. Den kontrakten kan vinnes med åpne kort, men etter ruter ut det naturlig nok bet da å toppe ut trumfdamen ikke er med oddsen. Ved det andre bordet meldte Onstein 6 hjerter. Den var ikke så vanskelig å vinne, og det ble faktisk meldt og vunnet storeslem i hjerter ved et par bord. Dette ga 17 IMP til nederlenderne som ga Monaco en liten karamell i denne kampen, det ble tap 2,16-17,84 VP for Helness og Helgemo sitt lag.