Gladspill fra Philly

Det amerikanske vårmesterskapet er over. Det var flere bra norske prestasjoner i Philadelphia. Brogeland og Lindqvist sin sterke 3.plass (tapende semifinalister) i hovedturneringen Vanderbilt er nevnt. Allan Livgård og Terje Aa sammen med Jostein Sørvoll-Sverre Koch hang også med et stykke ut i Vanderbilt, det samme gjelder Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. Odin Svendsen og Fredrik Helness var nære på en skikkelig topp plassering i Silidors Pairs, en parturneing over to dager for rundt 400 par. De ledet i begynnelsen, var lenge blant de tre-fire beste, men en litt svak avslutning gjorde at det ble 8.plass, også det et godt resultat. I den avsluttende Jacoby Swiss Teams ble samme par nr. 7 på lag med Tor Helness og Geir Helgemo og Jessica Larsson-Cecilia Rimsted fra Sverige.

Jeg har fått med meg et par morsomme spill fra Svendsen og Helness sine turneringer. Det første er fra Silidors Pairs:

 

Meldingene gikk slik før den siste avgjørelsen den unge nordmannen måtte ta:


Ville du doblet, passet eller meldt en gang (5 hjerter) til nå? Etter at nord har vist sterk hånd med kortfarge i ruter og hjerterstøtte med 4 ruter er spørsmålet: er syds pass på 5 ruter kravpass? Jeg tror mange mener det. Nord har sagt vi skal spille utgang med en konstruktiv melding (sleminvitt), og da skal vi vel sjelden la motparte spille 5 ruter utdoblet? I så fall er syds pass en invitt, og nord bør melde en gang til. Fredrik sa 5 hjerter og det gikk to passer før vest doblet. Og slik så N/S sine kort ut:


Jeg vet ikke sikkert om syd mente passen over 5 ruter som krav, men gjorde han det var det i alle fall ganske hardt? Noen liker at det skal være avgitt et definitivt utgangskav for at det skal være kravpass, men dette er vel så godt som det? Likevel er det nok "case" for å ikke spille kravpass i meldesitusjoner som er konkurrerende da det ikke er alltid man vet med sikkerhet hvem som faktisk har kortene. 

Uansett var vel nords 5 hjertermelding en grei sats med disse spesielle kortene, men det er klart det godt kan være feil melding.

Fredrik fikk ruter ut mot 5 hjerter doblet og trumfet. I andre stikk spilte han kløver til damen som stod. Så hjerter dame som vest la liten på, damen fikk seile og vant stikket mens øst kastet en ruter. En andre runde hjerter fulgte til åtteren og så nok en kløver fra hånden. Da den fargen satt 2-2 lysnet de betraktelig! Det kom nok en ruter som ble trumfet hos nord. Så ned med hjerter ess og kløver fra taket. Vest hadde ett trumfstikk, men spillefører hadde nå kontroll og kunne kaste tre spar hos syd på kløverstikkene. Å vinne 5 hjerter doblet ga selvsagt en score helt oppunder mønet. 

Det neste spillet jeg tar med er fra Jacoby Swiss Teams. Her var også den siste meldingen Fredrik avga helt avgjørende for utfallet, selv om utspillet var det som endelig avgjorde hvilken vei poengene gikk. Fredrik satt nord som giver med disse kortene (Ø/V var i sonen):

 

Hva ville du gjort nå? Fredrik visste egen side måtte ha mange stikk i hjerter, med passende fordeling mot hverandre mest sannsynlig ti eller elleve stikk. Er det trolig at motparten kan vinne 5 spar? Ja, hvorfor ikke. Om makker har bare hjerter kan det vel nesten stå slem deres vei. Det ble til at Fredrik meldte 6 hjerter, og det mente han nok som en stamp over 5 spar. Slik så N/S sine kort ut i dette tilfellet: 

 

  

Odin (syd) sine kort var slik at motpartens 5 spar ikke stod, men samtidig var det en sjanse i 6 hjerter! Motparten har jo bare en trumf, og da det kom ruter ut til esset avhang plutselig kontrakten kun av at kløveren satt 4-3. Odin rakk og trumfe god den femte kløveren og hente den for sparavkast, 12 stikk og +1210!

Spar ut ville ført til en bet.

Ved det andre bordet ble kontrakten 5 hjerter doblet med ett overstikk, +750 til N/S, likevel et godt pluss-spill til det norsk-svenske laget. 

 

FLEICHER slo seiersvante NICKELL

Det ble lag DIAMOND (med Brogeland-Lindqvist) sine overmenn i semifinalen, FLEICHER, som gikk av med seieren i Vanderbilt i USA, etter at de slo et av de mestvinnende lagene i bridgehistorien, lag NICKELL i finalen. FLEICHER tok en oppsiktsvekkende ledelse med 56-0 i det første av fire sett, men som så ofte før kom NICKELL tilbake. De snek seg innpå lederlaget, og midtveis i det siste settet var ikke ledelsen så stor. Men noen gode spill mot slutten gjorde at FLEICHER vant kampen med 41 IMP. Vinnerlaget består av Joe Grue, Brad Moss, Geoff Hampson, Eric Greco, Martin Fleicher og Chip Martel.

Det var norske spillere i aksjon i finalerundene i JACOBY SWISS TEAMS som ble vunnet av lag PEPSI (Pszczola). Et lag besteående av Odin Svendsen, Fredrik Helness, Tor Helness, Geir Helgemo og de to svenskene Jessica Larsson og Cecilia Rimstedt kom på en sterk 7.plass. Vi kommer tilbake med noen spill med de norske i aksjon om litt, i mitt neste innlegg.