Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Gladspill fra Philly

Det amerikanske vårmesterskapet er over. Det var flere bra norske prestasjoner i Philadelphia. Brogeland og Lindqvist sin sterke 3.plass (tapende semifinalister) i hovedturneringen Vanderbilt er nevnt. Allan Livgård og Terje Aa sammen med Jostein Sørvoll-Sverre Koch hang også med et stykke ut i Vanderbilt, det samme gjelder Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. Odin Svendsen og Fredrik Helness var nære på en skikkelig topp plassering i Silidors Pairs, en parturneing over to dager for rundt 400 par. De ledet i begynnelsen, var lenge blant de tre-fire beste, men en litt svak avslutning gjorde at det ble 8.plass, også det et godt resultat. I den avsluttende Jacoby Swiss Teams ble samme par nr. 7 på lag med Tor Helness og Geir Helgemo og Jessica Larsson-Cecilia Rimsted fra Sverige.

Jeg har fått med meg et par morsomme spill fra Svendsen og Helness sine turneringer. Det første er fra Silidors Pairs:

 

Meldingene gikk slik før den siste avgjørelsen den unge nordmannen måtte ta:


Ville du doblet, passet eller meldt en gang (5 hjerter) til nå? Etter at nord har vist sterk hånd med kortfarge i ruter og hjerterstøtte med 4 ruter er spørsmålet: er syds pass på 5 ruter kravpass? Jeg tror mange mener det. Nord har sagt vi skal spille utgang med en konstruktiv melding (sleminvitt), og da skal vi vel sjelden la motparte spille 5 ruter utdoblet? I så fall er syds pass en invitt, og nord bør melde en gang til. Fredrik sa 5 hjerter og det gikk to passer før vest doblet. Og slik så N/S sine kort ut:


Jeg vet ikke sikkert om syd mente passen over 5 ruter som krav, men gjorde han det var det i alle fall ganske hardt? Noen liker at det skal være avgitt et definitivt utgangskav for at det skal være kravpass, men dette er vel så godt som det? Likevel er det nok "case" for å ikke spille kravpass i meldesitusjoner som er konkurrerende da det ikke er alltid man vet med sikkerhet hvem som faktisk har kortene. 

Uansett var vel nords 5 hjertermelding en grei sats med disse spesielle kortene, men det er klart det godt kan være feil melding.

Fredrik fikk ruter ut mot 5 hjerter doblet og trumfet. I andre stikk spilte han kløver til damen som stod. Så hjerter dame som vest la liten på, damen fikk seile og vant stikket mens øst kastet en ruter. En andre runde hjerter fulgte til åtteren og så nok en kløver fra hånden. Da den fargen satt 2-2 lysnet de betraktelig! Det kom nok en ruter som ble trumfet hos nord. Så ned med hjerter ess og kløver fra taket. Vest hadde ett trumfstikk, men spillefører hadde nå kontroll og kunne kaste tre spar hos syd på kløverstikkene. Å vinne 5 hjerter doblet ga selvsagt en score helt oppunder mønet. 

Det neste spillet jeg tar med er fra Jacoby Swiss Teams. Her var også den siste meldingen Fredrik avga helt avgjørende for utfallet, selv om utspillet var det som endelig avgjorde hvilken vei poengene gikk. Fredrik satt nord som giver med disse kortene (Ø/V var i sonen):

 

Hva ville du gjort nå? Fredrik visste egen side måtte ha mange stikk i hjerter, med passende fordeling mot hverandre mest sannsynlig ti eller elleve stikk. Er det trolig at motparten kan vinne 5 spar? Ja, hvorfor ikke. Om makker har bare hjerter kan det vel nesten stå slem deres vei. Det ble til at Fredrik meldte 6 hjerter, og det mente han nok som en stamp over 5 spar. Slik så N/S sine kort ut i dette tilfellet: 

 

  

Odin (syd) sine kort var slik at motpartens 5 spar ikke stod, men samtidig var det en sjanse i 6 hjerter! Motparten har jo bare en trumf, og da det kom ruter ut til esset avhang plutselig kontrakten kun av at kløveren satt 4-3. Odin rakk og trumfe god den femte kløveren og hente den for sparavkast, 12 stikk og +1210!

Spar ut ville ført til en bet.

Ved det andre bordet ble kontrakten 5 hjerter doblet med ett overstikk, +750 til N/S, likevel et godt pluss-spill til det norsk-svenske laget. 

 

Kommentarer

Det sto ikke noe i oppgaven om hvor sparkongen satt, så jeg antok sparkutten ikke gikk. Med sparkongen i vest er det rett at kontrakten alltid står. Man kan da gjerne kaste en kløver i nord når øst spiller ny ruter etter at han kommer inn på kløver ess. (Vest bør stikke over ruteren, ellers vil øst være innspilt og kontrakten vinnes uansett plassering av spar konge). Når vest nå spiller spar kommer man innpå bordet og hjerter ni fra bordet sørger for uttrumfing. Med ruter til dobbeltrenons eller trumf fra vest er det selvsagt ingen problem å vinne kontrakten.

Det hadde gjort det mye vanskeligere, men tror kontrakten kan vinnes uansett motspill. La oss si at han dekker med hjerter konge. Da fortsetter jeg med kløver, og øst spiller ny ruter som jeg ruffer. Når jeg nå fortsetter med 3. runden med kløver er jeg enkelt hjemme hvis vest ruffer (sparkutten gikk). Han kaster derfor spar på 3. og 4. kløverrunde så han sitter igjen med kongen singel i spar. Hvis jeg nå fortsetter med 5. runde kløver, så kan han stjele og fri seg med spar konge, så er han nødt til å få for hjerter 10 også. Jeg kan derimot kontre med å legge ned spar ess etter kløverrunde nummer 4. deretter fortsetter jeg med kløver og han er nødt til å gi meg inntak i bordet. Om jeg hadde fått til dette får vi dessverre aldri vite, for jeg måtte ha gjettet på om han har 4-4-3-2, eller 3-4-4-2. Men ettersom han ikke gjorde noe forsøk på å finne spartilpassen på 1. trinnet, og det er vel mer sannsynlig at øst hadde sperremeldt med 8 kort ruter, så liker jeg å tro at jeg hadde gjettet rett. Og da hadde spillet vært veldig mye morsommere. Bare å si fra hvis jeg har oversett noe :)

I det første spillet burde jo vest med konge ti fjerde i hjerter ha dekket hjerter dame. Da er nok Fredrik sjanseløs til å vinne kontrakten.

Totalt 3 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.