Ungdommene er i gang i VM!

Mens den norske bridgefestivalen fortsatt pågår i Drammen har Ungdoms VM for nasjonslag startet. Norge deltar i tre av de fire klassene. Vi er ikke med i U-26, men er kvalifisert og stiller lag i U-21, Girls og Kids (U-16).

Lagoppstillinger, bulletiner og resultater m.m. finner du her.

I klassen U-21 og Girls har våre lag startet litt moderat, men ok. De ligger rundt middels. I Kids (U-16) fikk Norge til en kanonkamp i runde 4 og ligger etter det på 3.plass. Det deltar 22 lag i U-21, 15 i Girls og 18 i U-16. 

Storseieren (20-0 VP) til U-16 laget kom mot Botswana. Begge de norske parene hadde gode lister, men det ene paret var nok redd for den scoren de måtte skrive ned i motpartens kolonne etter dette spillet: 

 

Der Norge satt N/S ble resultatet merkelig da Ø/V fikk spille 3 hjerter doblet! N/S har nesten ikke HP, så hvordan meldingsforløpet gikk er litt vanskelig å gjette seg til. Det ble elleve stikk og -1130, en uvanlig score. Men det norske paret så nok at Ø/V har slem i kortene, i sonen, og den måtte vel være mulig å melde? 

Det var slem ved 14 av 18 bord i U-16 klassen, imponerende. Men noen var i hjerterslem, og det gikk galt med den uheldige 5-0 sitsen. Skulle -1130 bli et tapsspill, eller ville Thomas Tøsse og Marius Dalemar Austad komme seg i kløverslem?

Enda bedre, de meldte den sikre kontrakten 6 grand av øst. Dermed var det allerede et gevinstspill for Norge, og større ble det da motparten doblet 6 grand. Det stoppet ikke der, enda bedre ble det av at syd ikke tok for ruter ess i utspill, så de norske guttene noterte seg for 6 grand doblet med ett overstikk, +1880! Dermed ga spillet 13 IMP til Norge, en uvanlighet når laget har -1130 ved det ene bordet!

 

 

Blink!

I Monrad par ble det normalt elleve eller ti stikk i denne 3 granden:


Mot Kjell Ove Helmersen (nord) og Lars Tore Langørgen fra Heimdal BK fikk vest som spillefører i 3 grand ruter 10 i utspill fra nord. Den ble stukket med kongen, og spillefører gikk i gang med å godspille hjerterfargen. Han måtte gi bort tre stikk der, og etter å ha gjort det arbeidet visste spillefører at nord satt med knekten dobbel i hjerter fra start, syd med K-Q tynt femte.

Idet nord kom inn på hjerter knekt i fargens første runde fortsatte han med ruter 8. Liten fra øst, knekten (!) fra syd og esset. Hva har skjedd nå, motparten har brukt veldig mange mellomstore ruter?

Nord har altså spilt ut tieren og senere fortsatt med åtteren, og syd har fulgt med en liten og knekten. Det er igjen kun en større ruter enn østs syver, og det er ruter 9. Den har vel nord etter det utspillet og fortsettelsen?

Østs Q-7 har blitt en perfekt finesse over nord som må ha gjort en feil med 10-9-8-x da han fortsatte med åtteren, for han kan da ikke ha startet med tieren tredje etter denne utviklingen?

Spillefører måtte kaste kort fra øst idet han spilte god hjerteren, og etter hvert fikk han kastet alle østs kløver samt en spar han ikke trodde han hadde bruk for, og det ble etter det godspilte stikket for den femte hjerteren kun to ruter igjen hos øst, og det var den lekre finessekombinasjonen Q-7! Og det er vel bedre å spille på den finessen enn at sparfargen sitter 3-3? Spillefører tok sidestikkene siden inkludert kløver ess. Med to kort igjen spilte han liten ruter fra vest og ba med stø røst om syveren fra øst, men da ramlet taket i hodet på han. Slik så hele spillet ut fra start:


Kjell hadde truffet et særdeles lumsk utspill. Det skapte en situasjon som egentlig ikke eksisterte - en perfekt GRESK GAVE. Han og Langørgens våkne påspill av ruter knekt i andre ruterrunde skapte altså en finessemulighet med Q-7. Det var viktig at syd la på knekten i stedet for nieren, for om syd følger med nieren vet spillefører at nord ikke kan ha kn-10-8-x fra start, for da ville han ha spilt ut knekten. Så legges nieren av syd i andre ruterrunde må han også ha knekten og da går det ikke an å tråkke feil.

Det ser dumt ut, men det så unektelig ut som om nord satt igjen med 9-x i ruter? Jeg synes i alle fall det er menneskelig å gå på denne her. Og da spillefører falt for dette og tok den finessen til slutt vant Langørgen med ruter 9 (!) og tok beten med kløver konge.

Å få +50 mot 3 grand er selvsagt et helt utrolig resultat. Det vanlige var ti stikk i grand, og noen fikk elleve etter et nokså vanlig kløverutspill fra nord. Da går det ganske greit å få elleve stikk siden alt sitter trillende rundt!

Denne «tryllebeten» ga imidlertid kun delt topp med ett annet par, men de fikk ikke +50 i noen lav kontrakt. Mot dem hadde kanskje øst eller vest, eller begge fått et lite solstikk siden de meldte seg opp i 7 spar, bra spilt, men en bet var kun verdt delt bunn med Helmersen/Langørgens motstandere som spilte kontrakt fire trinn lavere…

Et snodig spill, i to varianter

En komisk situasjon oppstod i forbindelse med dette spillet fra Monrad Par under festivalen. Noe av skylden for det som skjedde er nok kanskje at det kan bli litt vel lange dager når man er på bridgefestival...

Du sitter syd og tar opp disse kortene:

Vest åpner foran deg med 2 spar, vanlig svake 2. Merk at du sitter i ugunstig sone. Melder du?

En ting er at å melde kan føre til at du bli slaktet fullstendig, en annen er at makker kanskje tror du har bedre kort. Hvis du melder inn 3 kløver tror han du ofte har seks kort i fargen. Dobler du og øst er sterk er du skikkelig i gjørma. Det er viktig å ikke bli for passiv, men i slike soneforhold kan det lønne å ikke være for tøff i trynet av og til. Jeg passet. Øst sa 3 ruter, og vest meldte 3 spar med pass rundt. Slik så hele spillet ut:

 

Merk at N/S har 26 hp til sammen, men makker Erik Berg og jeg avga ingen andre meldinger enn pass. Og, hvis du analyserer spillet ser du at N/S kan vinne 3 grand - uten sparstopper - da motpartens spar er blokkert! Men kan vi melde 3 grand? Etter sparåpning fra vest vil enten nord eller syd - om de altså kommer med i meldingene - spørre om sparstopper, og det er det ingen av dem som kan si ja til. Skulle de fortsatt tro på utgang ville de kanskje forsøkt 5 kløver som går helt galt. Motparten kan krysstjele slik at de tar tre sparstikk, og vest får to ruterstjeling - normalt tre bet!! Også i 4 hjerter kan Ø/V få dreisen på det i motspillet.


Hva var så komikken med dette, et ikke så uvanlig spill?

Vi skulle altså spille mot 3 spar, og jeg spilte ut kløver ess. Da blindemann (øst) kom ned begynte vi å le, for vi hadde spilt spillet før - i forrige runde! Da satt vi imidlertid Ø/V og var heldige, N/S gikk bet mot oss i stedet for at vi som Ø/V eventuelt ville gått bet som mange gjorde, noen i spar- og noen i ruterkontrakt. Mange av dem var doblet, og N/S fikk hele +800 ved fem bord. Hvis vi hadde spilt spillet sånn som det gikk andre gangen vi førsøkte oss på det ville vi fått litt over middels for et par udoblede bet i 3 spar.   

Flere NM-vinnere

Onsdag ble det kåret tre nye NM-vinnere, i klassene Monrad Par, Damepar og Veteranpar.

Medaljevinnere ble:

NM Monrad:

1. Tor Eivind Grude - Christian Bakke (Sømna/Bergen Ak)

2. Terje Lie - Jo Arne Ovesen (Sandefjord/Topbridge)

3. Bjørnar Hagen - Kjell Gaute Furyn (Ringebu/Fåvang - Lillehammer)

Dermed vant Bakke sitt andre gull i løpet av uken, han vant jo også NM for junior (sammen med Marcus Scheie) i begynnelsen av festivalen.

NM Damer:

1. Tonje Brogeland - Åse Langeland (Flekkefjord/Klepp)

2.Pernille Lindaas - Maja Rom Anjer (Aust Agder Jr. BK/Topbridge)

3. Torhild Heskje - Gunn Tove Vist (Nærbø/Klepp)

NM for veteraner:

1. Bjørn Fjellstad - Kai Jørstad (Kristiansand/Skien)

2.Harald Nordby - Hans Hiorth (Topbridge)

3.Jan Arne Rasmussen - Asbjørn Bjellånes (Haga og Aurskog)

Alle resultatene og spill osv. finner du her.

 

Tonje og Åse, glade vinnere av dameklassen