Helnessene vinner alt!

Omtrent samtidig med at ektemann og pappa Tor Helness sammen med Geir Helgemo var på vinnerlaget i Spingold i USA tok Gunn og Fredrik Helness seg av NM for mix-par i Drammen under bridgesfestivalen.

Mor og sønn vant med litt over 200 poeng (1,3%) foran Håkon Kippe og Maja Rom Anjer. På bronseplassen finner vi Helen og Espen Erichsen.

Hele resultatlisten finner du her.

Siste dag i mix par var det noen typiske lærebokspill. Ser du ekstrasjansen i dette spillet?

  

Du er i 4 hjerter, og syd tar for kongen og damen i kløver før han skifter til spar til spilleførers konge. Hva nå?

Det ser ut som et kjedelig spill, tilsynelatende elleve enkle stikk. Men det er et lite poeng som kan gi ekstra sjanse for det ellevte stikket. Ruteren kan jo sitte 4-1. Riktig spill er å ta kun to runder trumf (trumfen sitter 3-2), så to runder ruter. Hvis ruteren sitter 3-2 tar du ut den siste trumfen og forlanger resten. Men ekstrasjansen nå er at samme motstander har fire ruter sammen med den tredje trumfen og følger farge hele tiden. Da kan en fjerde runde ruter trumfes med vest sin siste trumf. Og slik satt det:

Flere steder hadde selvsagt syd meldt inn over østs 1 hjerter i åpning. Det ser stygt ut om syd blir straffedoblet, men N/S har kanontilpasning i kløver. Noen steder skiftet syd til ruter i tredje stikk etter å ha tatt to store kløver mot 4 hjerter. Da ble ruterfargen rullet opp av seg selv. Men likevel var det en god del spilleførere som ikke fikk meg seg spillets poeng etter to runder kløver og sparskift, så 4 hjerter med elleve stikk ga et pent pluss-spill, bare ved å ta de stikkene som var der.