Manila: Beyer til finalespill i lag

I Sør-øst Asiamesterskapet i Manila på Filipinene fortsatte det med lagturnering etter at de norske tok det meste i parturneringen. Etter innsatsen i par var det nok litt skuffende norsk innsats i lag, og laget med norsk flagg ble nr. 8 av 18 deltakende lag. Men norske Mathias Beyer (aka Kåre K) spiller på et lag med venner fra Filipinene, Singapore og Taiwan! De ble nr. 4 i grunnspillet (10 kamper) og blir å finne i finalespillet for fire lag sammen med to lag fra Indonesia og ett fra Singapore.

I den siste kampen ble det storseier til Beyer og hans lag mot laget fra Singapore som til slutt likevel ble nr. 3. Nordmannen og hans makker George Soo hadde kanonliste, og i ett av spillene skulle deres motstander spille en normal slem med dette:

Hvis du er i 6 spar og får ruter eller hjerter ut spiller du spar ess. Nord følger med knekten. Hva gjør du så? Gjør det noen forskjell om du får kløverutspill? 

Det er en safevariant her. For om du legger ned kongen i andre trumfrunde og den andre honnøren faller får du tretten stikk, men om knekten er singel har jo syd Q8xx, og da får du to trumftapere om du spiller A-K siden den andre honnøren tar med seg nieren, og du blir å ha igjen 7xx mot 10 singel, og motstanderen har Q-8. Du må altså spille liten i andre trumfrunde. Hvis det kommer kløver ut er det litt skummelt da de kanskje tar en kløverstjeling, og så sitter trumfen 3-2. I verste fall går du da bet med kløveren 4-1 og trumfen QJ dobbel, altså bet i stedet for tretten enkle stikk! Men safevarianten blir riktig spilt når det sitter som det satt i Manila:

Ved å spille spar ess fulgt av liten spar sikres kun en trumftaper. Syd får for damen, og senere er tieren god til å ta ut en trumf, så over til hånden for å ta ut syds siste trumf. Ved å ta A-K blir fås to tapere, syd blir helt sjef i trumf med Q-8.

Mot Beyer-Soo pådro spillefører seg to spartapere og gikk bet. Det var vest nokså alene om, men ikke helt. Tre spilleførere av 17 i 6 spar gikk bet, en spillefører var i 7 spar som er alt for hardt, og han gikk selvsagt to bet da han et lite sekund hadde et håp da spar knekt kom i første trumfrunde.