Spill fra Manila - magesjau ingen hindring!

Vi tar med et spill fra den allerede nevnte parturneringen i Manila hvor det ble norsk seier (Sælensminde-Martinussen) og tredjeplass (Stokkvik-Olsen).

En matforgiftet og dehydrert Morten Olsen fikk skryt fra makker og kompiser for dette spillet, etter at han måtte fly fra Thailand til Manila etter de andre fordi han var syk. Han kom til spillingen rett før start - ikke i form! Men det forhindret han ikke fra å få til et fint spill!

 

Stokkvik-Olsen var noen sekunder i 6 kløver, men Stokkvik tok ut den i 6 grand som Olsen skulle spille. Det viste seg å være klokt, for 6 kløver har ingen sjanser (der kan det bli to bet med ruter ess, ruterstjeling og enda ett trumfstikk til øst).

Morten Olsen skulle altså spille 6 grand som syd. Han fikk hjelp da vest spilte ut ruter ess, men selv med tre ruterstikk var det kun elleve stikk - mer måtte til.

Etter nok en ruter fra vest til knekten ble spar ess innkassert fulgt av to ruterstikk til. Så over på bordet og spar konge-dame, første sjanse var Kn-10-x i spar som ville gjort at spar 9 stod , men slik satt det ikke. Øst likte seg imidlertid ikke for han hadde sparholdet og var også alene om kløverholdet. Nå ble de to siste hjerterstikkene tatt, og før den siste hjerteren så det slik ut:

På nords siste hjerter som syd kaster ruter 8 på må øst kapitulere. Kaster øst spar står 10 spar 9, og kaster han kløver tar syd tre kløverstikk til slutt. Pent!

 

Norsk dominans i sør-øst Asia

Det ble soleklar norsk dominans i den første turneringen under South East Asia Championship som er et mesterskap for nasjoner i den regionen, hvor spillere fra andre land kan delta. Dette mesterskapet kan sammenlignes med Åpent EM og arrangeres landene i Sørøst Asia. Asia og Oceania har et annet mesterskap, APBF (Asia Pacific Champs) som er nasjonsmesterskapet for sone 6 og 7 og som kan sammenlignes med Nasjons EM i Europa.

Mesterskapet som denne gangen foregår i Manila på Filipinene har en rekke forskjellige turneringer, og først ble Open Pairs spilt.

Erik Sælensminde og Stig Martinussen gikk helt til topps i parturneringen, og Dag Stokkvik-Morten Olsen fulgte godt opp med 3.plass.

På 7.plass finner vi Mathias Beyer (ex. Kåre K) sammen med Georg Soo fra Filipinene (de har vunnet denne turneringen tidligere), og på 10.plass kom Terje Lie sammen med engelske Paul Hackett. Listen over de beste så slik ut:


Sørøst-asiamesterskapet fortsetter med lagturnering, og da regner vi med det er gode sjanser for det som blir et norsk/engelsk lag. Det deltar imidlertid lag fra en rekke nasjoner, og flere av de lagene er sterke, bla. lag fra Indonesia som ofte setter preg på disse turneringene.

Mesterskapssiden med resultater, bulletiner osv. finner du her. 

USA: Femteplass til Helnessene (far og sønn)

I Mitchell Open Board-A-Match Teams under høstmesterskapet på Hawaii ble Fredrik og Tor Helness nr. 5 (av 184 lag). Et amerikansk lag vant foran et svensk-preget lag med bla. de unge tvillingene Ola og Mikael Rimstedt på 2.plass, paret som vant VM for par tidligere i år. Fredrik og Tor spilte på Zimmermanns lag sammen med Zimmermann-Multon og Gawrys-Klukowski.

Her er listen over de beste i denne turneringen:

Hvordan vinne i Board-A-Match?

Board-A-Match, (eller Point a board) er turneringsformen som brukes i lagturneringene under Fall Nationals i USA. Det er lagkamp, men det scores ikke som IMPs. Derimot er det et klart parturneringselement i turneringsformen da de to resultatene i kampen sammenlignes som i parturnering, men kun mot det andre bordet i lagkampen, så du enten vinner/taper spillet, uansett hvor liten margin, eller det er uavgjort hvis scorene ved de to bordene er akkurat lik.

Det spiller altså ingen rolle hvor stor marginen er, +110 mot lagkameratenes -100 gir like klart gevinstspill som om du tar inn +1400 i beteplukk mot kun +100 samme vei ved det andre bordet.

Dette gir en veldig intens spilling, alle spill teller likt, og det favoriserer det typiske kortspillerne, de som er gode til å få tak i ekstra stikk.

Denne turneringsformen gjør at det noen ganger satses friskt for overstikk selv med fare for å gå bet i kontrakten sin. Det kan være riktig satset, for eksempel om man vet med stor grad av sikkerhet at det er tapt spill med la oss si 3 grand ni stikk. Det kan være hvis man tror ganske sikkert motparten ved det andre bordet er i 4 spar med ti stikk, for eksempel.

Den dyktige bridgeskribenten Barry Rigal skrev i gårsdagens bulletin en humoristisk artikkel som han kalte «How to earn a win at «Board-A-Match», og om ikke spillet er så lærerikt bridgemessig så er artikkelen morsom, synes jeg.

Jeg har sakset og oversatt den.

//

(Barry Rigal)

Fans av min lagkamerat Allan Falk (og det er muligens et tosifret antall hvis man regner med familien hans og de som blander han sammen med skuespilleren Peter Falk - Columbo) ser nok likhetstrekk med skuespilleren. Det er ikke bare pga. hans shabby regnjakke, men en viss Mr. Maggoo-tendens, i dette tilfellet dog ikke pga. av et glassøye.

Joda, Falk (øst) åpnet med 1 spar, dog pga. av at han tok feil i meldeboksen, meningen var å melde 1NT. Han ble overrasket da 2 kløver fra syd ikke ble alertert, og over at hans makker ikke brydde seg om å spørre, for ingen bruker vel 2 kløver som naturlig mot 1NT? Men Falk spurte selv, «hva betyr 2 kløver», og mottok til svar en skuldertrekning som antagelig indikerte: «Hva tror du, din dust».

Altså, ikke PETER Falk!

Da innså Falk han hadde åpnet feil, og måtte beholde et slags pokerfjes da han ble plassert i 4 spar.

Kløver konge kom i utspill til esset. Falk spilte spar til tieren og nords knekt. Fra nord kom hjerter til knekten og damen, og syd innkasserte stikk for kløver dame – forsvarets tredje stikk. Så spilte syd ruter som ble vunnet, og spar ess tok med seg trumfkongen. Nord hadde da beten med ett trumfstikk til, men situasjonen var ikke så ille. Falk kunne bruke effekten av å spille trumfkontrakt og stjele god hjerterfargen for så og spille spar til damen mens det fortsatt var en trumf ute. Så det godspilte hjerterstikket med kløveravkast, og forsvaret kunne ikke få mer enn den ene beten - 50.

Ved det andre bordet kom øst i 3NT uten motmeldinger. Syd spilte ut kløver konge, og spillefører stakk og spilte mer kløver for å godspille seg et gyllent kløverstikk, og i håp om at den fargen satt 4-3. Men det ble litt feil da kløveren satt 5-2, og syd spilte god kløveren sin (to stikk) med nok en kløver til knekten.

Nå ble en hjerterfinesse tatt, og syd vant for å kunne ta sine to kløverstikk. Forsvaret hadde allerede fire stikk. Dette var igjen:

Syd var inne og spilte lumsk spar 5. Spillefører trodde han hadde det klart nå for dobbelfinesse i hjerter må da kunne gå? Han stakk opp med spar ess og spilte tre ganger ruter med avkast av spar dame etterfulgt av en andre hjerterfinesse.

Teppe!

Syd tok to stikk, og kontrakten gikk to bet. Vunnet spill til Mr. Magoo og hans pussige 4 sparkontrakt!