Tøft for de norske mot Nederland

Det norske laget som spiller landskamp mot Nederland i helgen får kjørt seg litt. Vi har et sterkt lag selv om Brogeland-Lindqvist ikke spiller, men Nederlands lag er knallsterkt. Landskampen blir spilt på tre bord, alle seks parene er i aksjon hele tiden, og det blir scoret opp som to kamper. Nederland har hele veien økt sin ledelse, men det er på ingen måte slik at det norske laget blir utspilt. Resultatene i hvert enkeltsett er slik at en sving eller to ville gitt norske sett-gevinst, og Norge har vunnet noen sett også, dog med liten margin.

Det gjenstår to ganger 16 spill søndag, og selv om det sannsynligvis blir tap totalt er denne helgens spilling helt super som trening for alle tre parene, Aa-Livgård, Kvangraven-Tundal og Grude-Bakke, og kanskje spesielt det unge debutantparet Grude-Bakke. Det er fint å få kjent på hva man skal opp i mot når det skal spilles lange lagkamper mot de beste lagene i verden.

Vi tar med et par spill fra lørdagens spilling.

I dette settet var det Grude-Bakke som skulle opp mot De Wijs-Muller, det antatt sterkeste nederlandske paret. Her gikk det de norske unguttenes vei:


Åpningen 1 ruter var Presisjon (lover ikke ruter) Nords redobling i andre melderunde viste trekorts hjerter. Grude sin 2 hjerter - krav - fulgt av 2 grand antyder antagelig at han ikke er helt sikker på hva som er riktig utgang (han ha kun en hjerterstopper). Jeg forstår ikke helt hvordan De Wijs kan finne på å doble vests 3 grand-melding etter å ha åpnet meldingene med 10 hp, og han tror vel ikke ruteren er gående egentlig? Muller sin utspilte hjerter dame var ingen trussel for Grude, men ruteren var skrøpelig. Idet Tor Eivind spilte spar 9 i andre stikk dekkete Muller (korrekt motspill i teorien) var det enkelt, ingen rutertrussel, for nordmannen vant med esset og gikk hjem på hånden i kløver og tok hjerterfinesse med tieren. Hvis sparfinessen hadde tapt til nord og det kom liten ruter tilbake ville det blitt spennende for øst...Slik det gikk vant Grude enekelt 2+3+0+4=9 stikk, og kunne notere den hyggelige scoren +950.

Det gikk verre for for Norge i dette spillet:

  

Du sitter som nord og er giver med dette, og Ø/V er i faresonen.

Du åpner med 1 kløver etter relrativt stantard metoder, og hører 4 spar fra øst, pass og pass fra syd og vest. Hva gjør du nå?

Pass? Dobler? 5 kløver? 4 grand (to farger, normalt med ruter ved siden av kløverfarge)?

Du kan ikke passe da det er grunn til å føle seg litt robbet. Makker som måtte ta stilling til dette så høyt kan godt ha bra kort. Mer sannsynlig at vi har en vinnende kontrakt på femtrinnet er det at vi har en stamp mot 4 spar, men det behøver jo ikke være i kløver. Likevel, du kan nok ikke trygt gjøre noe annet enn å si 5 kløver her. Hvis du dobler har du en liten "oppside", makker kan passe og det viser seg å være at dette er hvor vi skal spille hvis det er en bet, eller to i 4 spar, og vi ikke har noen vinnende kontrakt. Men det er alt for farlig å doble. Sannsynligheten for at makker sier 5 ruter er stor, og da må du nesten si 5 hjerter. Har han ikke hjertertilpasning kommer vi for høyt!

Riktig melding er 5 kløver, og det ble meldingen i samme situasjon ved de andre to bordene. Norges nord ved det ene bordet doblet imidlertid 4 spar, og da det gikk pass rundt ble det et nitrist resultat slik hele spillet så ut:

 

Det er faktisk en bra 6 spar, kun ruterstjeling beter den siden sparen sitter 2-1. I 4 spar doblet ble det to overstikk da ruterstjelingen ikke ble funnet, +1190 til Nederland! 

Slike spill med kritiske avgjørelse høyt i meldingene etter at meldingsforløpet har gått raskt er veldig vanskelige. En undersøkelse for mange år siden (The Bridge World) viste at de mest erfarne spilleren oftere tråkker riktig når det kan se ut som det er ganske tilfeldig. Erfaring er kanskje stikkordet mer enn forståelse og system.

Min konklusjon - sittende her ved pc'en og uten uten noe som helst press av typen de har ved bordet - er at dobling er feil. Men hvis man skal være kritisk så tror jeg heller ikke syd burde passet ut doblingen, men meldt 4 grand - to steder (minst) å spille. Da kommer de seg ut av dette.

Landskampen fortsetter altså søndag med to kamper til (32 spill).  

Fint spill av Bakke (Nederland-Norge)

Christian Bakke og Tor Eivind Grude (23 og 27 år) spilte på Norge-åpen for første gang på fredag. Det skjedde i landskampen som pågår i helgen mot Nederland på et slott i nærheten av en liten by som heter Vorden i det østlige Nederland. Debuten for Norge gikk greit, og vi tipper det ikke blir siste gang de to spiller med flagget på brystet.

Bakke-Grude fant frem til en søt utgangskontrakt i dette spillet, og Bakke vant den på en pen måte:


I grandkontrakt blir det fort ni stikk om ikke motspillet klaffer. Om øst er spillefører må syd spille ut spar knekt. Hvis da spillefører lasjerer vinnes ni stikk hvis ikke nord stikker over og spiller kløver. Hvis han ikke gjør det må syd fortsette med spar. Spillefører vinner og presser ut ruter ess. Syd vinner og skifter til hjerter, eller spiller mer ruter. Da tas hjerter og ruterstikkene før det spiles køver til knekten og damen, og på det tidspunktet har syd kun kløver igjen. Dermed må spillefører også få ett stikk i kløver - det niende stikket. Hvis vest er spillefører blir det ni stikk på lignende måte om ikke nord får spilt en gang kløver gjennom østs beholdning.

Bakke var imidlertid i 4 hjerter etter at syd hadde åpnet med en 10-12 grand og nord hadde vist spar etter vest sin dobling. Øst sin dobling var opplysende (for uttak) så han må ha noe tilpasning i de andre fargene, ofte fire kort i hjerter. Bakke tok sjansen på utgang i majorargen.

Han fikk spar konge ut fra nord, syd la knekten og vest lasjerte. Nå blir det problemer om nord skifter til kløver, men hvordan skal han kunne vite at det er riktig? Verbeek spilte ruter i andre stikk. Syd la liten, og vest vant stikket for tieren. Da fulgte spar ess og spar til stjeling med kongen. Så tre runder trumf fulgt av ruter dame. Syd stakk og fridde seg med ruter som Christian vant med knekten slik at han bevarte den siste store ruteren hos øst. Da var det tid for innspill, og kløver til knekten ble stukket av syd sin dame. Men han var da innspilt og måtte spille kløver tilbake, den eneste fargen han på det tidspunket hadde! Ekstrastikket i kløver på samme måte som det kan skje i 3 grand, men med den forskjell at nordmannen hadde fått ett ekstra stikk i hjerter ved å stjele en spar hos øst. Syd spilte kløver ess tilbake. Vest kunne stjele og hadde inntak til øst på ruter konge til å kunne hente det tiende stikket for kløver konge. +620!