NASJONALE TURNERINGER

Nå etter at VM er ferdig fortsettes selvsagt med bridgeturneringer på nasjonalt plan. Det neste store er NM for par i Stavanger i helgen. Så starter Seriemesterskapet 2023-2024 med den første av to spillehelger i 1. og 2.divisjon i slutten av oktober.

Den siste tiden har det vært noen parturneringer.

FOSS (Fredrikstad og Sarpsborg Storturnering) ble vunnet av Jan Petter Svendsen - Sven Aril Naas Olsen. Der deltok 24 par. Resultatene i den turneringen finner du her.

Lørdag og søndag gikk BK 33 Hammerfest sin 90 årsjubileumsturnering av stabelen. Det deltok 39 par. Det lå det an til favorittseier da Geir Helgemo - Kåre Bogø (Heimdal/Gubrandsdal) ledet ganske klart etter lørdagen. Søndag stod de imidlertid omtrent stille og og lot utfordrerne slippe til. Det benyttet Paul I. Thomassen-Svein Andersen fra Alta seg av og vant til slutt foran Helgemo-Bogø. Like bak dem på 3.plass kom Åse Langeland-Harald Eide (Stavanger/Hamar).

Hele resultatlisten (39 par) finner du her.

Her er et spill fra turneringen i Hammerfest hvor utspillet ble avgjørende.

Nesten halvparten av Ø/V-parene spilte delkontrakt, resten var i 3NT, stort sett med øst som spillefører.

Ingen majorfarge var meldt, det gikk 1 ruter-2 ruter, 3NT eller lignende, så hjerter ut fra syd var et alternativ. Major ut mot grand heter det jo. Men ingen regel uten unntak...

Et annet mulig utspill var kløver. Uansett hvilken av fargene utspilleren velger får forsvaret satt i gang å bygge motspillstikk, men utspill i den ene fargen får større effekt.

Med hjerter ut til knekten og honnør, og hjerter tilbake idet nord er inne på ruteresset har spillefører kun 1+2+4+1 = 8 stikk. Men siden hjerteren sitter 4-4 får forsvaret kun to motspillstikk i den fargen. Idet spillefører tar sparfinessen som han nesten må prøve - det er jo ti enkle stikk om nord har spar konge - ryker den finessen, men forsvaret har ikke nok stikk til å få tak i beten med ett i spar, to i hjerter og ruter ess. Om spillefører prøver hjerter 10 i andre hjerterrunde har forsvaret en bitte liten sjanse, men da må syd skifte til kløver idet han vinner stikk for hjerter dame - ikke lett.

De fem Ø/V-parene som fikk hjerter ut vant 3NT, og +600 ga +14 av 18 oppnåelige poeng.

Vinnerne satt Ø/V og spilte 2NT med ni stikk etter hjerterutspill, og +150 ga +8. Det skjedde mot toerne så det ble 16 poeng i sving i favør vinnerparet her, men seiersmarginen til slutt var 32 poeng.

Hvordan blir det med kløver ut?

Forskjellen er at med kløver i utspill får forsvaret satt opp tre motspillstikk i utspillsfargen. Sammen med ruter ess og spar konge blir det i så fall bet. Det var fem Ø/V par som ble utsatt for den fargen i utspill, enten liten kløver eller damen. De gikk en bet og måtte tåle -14 på dette spillet.

Spilleprøve

Her er en spilleprøve fra en lagkamp. Ikke av de vanskeligste spillene kanskje, men en spilleføring hvor handler om å utnytte den informasjonen man har, og å kunne se hva som er spillets problem. 

Giver nord, alle i sonen.

Nord åpnet med 1 i minorfarge, øst meldte inn 1 spar, og syd viste hjerteren. Da han fikk hjerterstøtte avsluttet han med 4 hjerter. 

Fra vest kom spar 8 i utspill. Hvordan ville du spilt?

Det første en bør gjøre er å forsøke å finne ut hva som kan gå galt her hvor det spilles en helt normal utgang. Det er ikke så vanskelig å se for seg at det kan bli tre kløvertapere i tillegg til trumfesset, i så fall en bet. Er det noe en kan gjøre med det? 

Ja det er det, og østs sparmelding kombinert med utspillet gjør at det er en ganske safe spilleplan om ikke vest får komme inn å spille kløver gjennom, og kløver ess sitter bak. 

På utspillet legger spar 9, øst dekker med knekten og syd vinner med kongen. Så trumf. Øst kommer inn og frir seg med trumf eller ruter. Trumfen viser seg å sitte 2-2. Nå har spillefører, forutsatt at øst som forventet har spar dame, et safe innspill mot øst. Ruterstikkene tas først for eventuelt å ta bort frikort fra østs hånd, og innspillet bør være greit å se for seg idet en tror det sitter omtrent slik fra start:

Om vest viser seg å ha kløver ess tapes ingenting på innspillet som gir kontrakt selv om det sitter slik som dette, altså øst har kløver ess. Etter at Ø/V sine trumfer er tatt ut og ruterstikkene innkassert ser det slik ut:

Nå spilles simpelthen spar til esset og spar 10. Øst legger damen, og den får han for idet en kløver forsvinner fra syd. Det er bytting av stikk, Ø/V får ett sparstikk i stedet for ett stikk i kløver de ellers måtte ha fått. Forskjellen nå er at øst er inne og må gi kløver tilbake, eller spille til dobbeltrenons som stjeles hos nord med avkast av en kløver til fra syd. Dermed blir det kun en kløvertaper og en spartaper (!) i dette spillet i tillegg til at Ø/V får for trumfesset, dvs. tre motspillstikk totalt og utgang til notering. 

(Ps. kløver knekt i utspill beter 4 hjerter spilt av syd, men vest kan neppe klandres for å spille ut makkerens farge)