VM: Avslutningsdag

Det gjenstår kun en dag av et langt og spennende verdensmesterskap i Marrakech.

I finalene gjenstår tre sett, 48 spill. I bronsefinalene skal det spilles kun 16 spill før det er avgjort om det blir medalje eller 4.plass.

Hva tror vi nå? Vel, en ting er hva man tror, en annen hva man håper på.

I Bermuda Bowl ligger Norge under med 20 IMP mot Sveits. Det er en liten margin idet 48 spill skal spilles, og den kan kampen kan godt vippe frem og tilbake mange ganger utover lørdagen. Når det gjelder dette laget både tror og håper undertegnede på seier til slutt.

I dameklassen ser det unektelig verre ut når det gjelder å komme på pallen, men det er ikke helt umulig. Kina leder med 61 IMP mot Norge. Det blir veldig tøft, men det er lov å håpe. Jeg har selv vært med på å tape utslagskamper etter å ha ledet stort, og i ett tilfelle tapt en finale etter å ha ledet med nesten 50 IMP med fire spill igjen. Fire spill! I dag skal vårt damelag spille 16 spill.

Noen tenkte kanskje Norge Damer ville «kaste seg» med 61 IMP under, men det ville etter min mening vært feil. Jeg fikk i går kveld bekreftet at de ønsker å spille det siste settet.

Det som må til er veldig gode lister ved begge bord – to til fire gode spill til hvert av parene, veldig lite ut, og kanskje en god porsjon flaks. Da kan det kanskje bli medalje!

Det er nok ikke sannsynlig at det går, men de norske damene bør prøve. Og kanskje ikke prøve alt for hardt (gamble) heller helt i starten av settet, men spille tett og tøft fra start. Plutselig kan det komme en rad med store svingspil i norsk favør. Det kan for eksempel komme noen sånne spill som dette som er fra det andre settet i bronsekampen som Norge vant.

Marianne Harding (syd) åpnet med 2 spar, femkorts farge pluss en minorfarge og 3-10 poeng. Vest passet og Ann Karin Fuglestad klinket til med 4 spar direkte med nrods kort. Øst sa 4NT, to steder å spille. Vest valgte da å si 5 ruter som øst korrigerte til 5 hjerter og viste dermed ruter og hjerter. Nå løftet vest til 6 hjerter, en tvilsom avgjørelse etter min mening. En bør i slike situasjoner ta litt høyde for at makkeren har strukket seg for at de ikke skal bli utmeldt. Men poenget er at de ikke vet sikkert, N/S har tatt bort alle muligheter for å undersøke.

Denne gangen hadde øst bra kort, og slemmen var ikke håpløs om en ser på Ø/V sine kort. Men etter spar ess i utspill fra Harding kunne ikke slemmen vinnes slik det satt.

Kontakten 6 hjerter gikk en bet, Norge +100.

Ved det andre bordet startet det med pass-pass før nord åpnet med 3 ruter. Gunn Tove Vist (øst) meldte inn 3 hjerter som Torild Heskje løftet til utgang, Norge +650 og 13 IMP inn.

Noen sånne spill i starten av dagens spilling, og kineserne kan kanskje begynne å føle et visst press?