Vær forberedt på en spennende lørdag

VM finalen i Bermuda Bowl er halvspilt. Det skal spilles 48 spill i morgen før det avgjøres om Norge eller Sveits blir verdensmestre. 

Norge kom litt skjevt ut i første sett og lå under med 36 IMP. De tok noe innpå sveitsernes ledelse i det andre. Etter et jevnt tredje sett leder Sveits med 20 IMP. 

Det ligger an til en skikkelig knokkelkamp i morgen. Spillingen starter klokken 11 norsk tid. 

Mot slutten av dagens spilling kom dette spillet hvor Norge fikk inn 11 deilige IMP:

Det var to-åpninger som viser major + minor ved begge bord, i begge retninger, og begge ble brukt av de sveitsiske parene. Ingen av de åpningene ble noen suksess i dette spillet. 

Der Helgemo satt syd og Grude nord åpnet øst med 2 spar. Etter pass fra syd hoppet vest til 4 spar. Ofte er det en god start for dem som melder sånn, for det gjør at motparten må gjette. I dette tilfellet sa Grude 5 hjerter, og da det va Helgemo sin tur løftet han til slem. Det var en perfekt 6 hjerterkontrakt, ingen problemer i spilleføringen og +980 til Norge. Ø/V har en veldig god stamp i 6 spar, men når man har satt et veldig press på motparten slik Ø/V gjorde er det ikke så ofte det er riktig å stampe.

Ved det andre bordet passet Bakke med østs kort. Syd åpnet der med 2 hjerter, hjerter og en minor. Jeg kjenner ikke N/S sitt system i detalj, men nord meldte i alle fall kun 4 hjerter, og der spilte de med tolv stikk, Sveits +480. 

Ved begge bord i bronsefinalen mellom USA 1 og Italia ble lilleslemmen meldt. Italia leder den kampen med 25 IMP. Det er lagt opp til kun fire sett i bronsefinalene.

Norges damelag slet tungt i dag mot Kina i bronsefinalen i Venice Cup. Vårt lag ligger under med 61 IMP etter tre av fire sett i den kampen. I det nevnte spillet ble det uavgjort med +480 til N/S.

Danmark ligger under med 21 IMP i seniorfinalen hvor de spiller mot USA 1.

 

Sveits tok ledelsen i Bermuda Bowl-finalen

Semifinalen i Bermuda Bowl var en nervepåkjenning for alle som fulgte med. Det er god grunn til å tro at VM-finalen som spilles i dag og i morgen blir like spennende.

Det er altså Sveits, regjerende verdensmestre som er motstanderlaget. Det er Zimmermanns lag. Foruten han spiller tre absolutt toppspillere fra Polen og det nederlandske stjerneparet Brink-Drijver på Sveits sitt lag.

En liten rundspørring i morgens tydet på at Sveits er hårfin favoritt, men selv tror jeg denne kampen er helt 50-50, og med litt patriotisk tenking holder jeg Norge som favoritt til å vinne gull. Vi nordmenn håper selvsagt på historiens andre triumf i Bermuda Bowl som ble vunnet i 2007. Fra gull-laget den gangen er fortsatt Geir Helgemo og Boye Brogeland med. (de andre som tok gull den gangen var Tor Helness, Erik Sælensminde, Glenn Grøtheim og Ulf Tundal).

VM-finalen spilles over seks 16-spills sett, totalt 96 spill, og avsluttes lørdag ettermiddag.

I de første 16 spillene satt Brogeland-Bakke N/S og Aa-Livgård Ø/V.

Det startet ikke bra sett med norske øyne. Sveits vant de fire første spillene og ledet 20-0 i IMP etter Norge blant annet hadde vært i en slem hvor de manglet to ess. Så kontret Norge kjapt.

Her spilte Brogeland absolutt på merket, og det i en doblet delkontrakt:

Bakke (nord) åpnet med 2 hjerter som for dem er en konstruktiv melding, maksimum er en liten åpningshånd. Brogeland hoppet til 3 spar som jeg tror er invitt. Jeg antar Bakke ville løftet til 4 spar, men da vest følte seg robbet og doblet sa nord pass. Og det gjorde øst også!

Det kom en liten kløver i utspill, og Brogeland ba om knekten som holdt. Så hjerter til stjeling, kløver til esset, hjerter til stjeling og kløver til stjeling med spar 8, og kløver konge kom som du ser på fra venstre i tredje kløverrunde. Spar konge ble innkassert, så nok en hjerter til stjeling som tok med seg esset. Nå hadde Brogeland ni sikre ved å ta A-Q i spar, og da trumfen satt 3-2 kunne han også innkassere kløver dame, ett doblet overstikk. For sikkerhets skyld ble det enda ett doblet overstikk, for spillefører hadde igjen K-J-6 i ruter og vest hadde kun ruter igjen. Ruter konge gikk til esset, så måtte vest gi syd for ruter knekt til slutt – elleve stikk! Dette ga den uvanlige scoren +1130. Ved det andre bordet spilte Sveits 4 spar med ti stikk, 11 IMP til Norge.

Da Sveits ble utmeldt av Aa-Livgård som brukte gode, gamle svake 2 ruter i neste spill og brant en utgang ble det 9 Imp til, og dermed stod det plutselig 20-20.

Sveits tok imidlertid ledelsen litt senere i de første settet. Det var sannelig ikke mye fred og ro, og det smalt i flere spill. Noen sperresituasjoner og en straffedoblet delkontrakt på lavt trinn kostet -1100 hvor Norge fikk inn +800 ved det andre bordet. Det bare fortsatte med voldsomme svingspill, slem med bet ene veien, utgang ved det andre bordet i to spill på rad – ett i favør av hvert av lagene.

På de 16 spillene ble det butt-spill kun i ett av dem. Det ble i meste laget ut for Norge i de spillene, og etter det første settet leder Sveits med 68-38.

Jeg tipper det fortsetter sånn, med mange svingspill i begge retninger. Det blir neppe mindre fart og spenning idet Brink-Drijver som ikke spilte det første settet kommer på banen.

Samtidig med VM-finalen pågår spiller Norge Ladies bronsefinale mot Kina. Der ble dessverre Norge nokså utspilt i det første settet. Kina har tatt ledelsen med 67-14.

Danmark spiller VM-finale i seniorklassen mot USA 1. Etter det første settet leder USA 1 med 35-27. Det går også mot slutten i Transnationals hvor det ikke henger med noen norske spillere lenger. Dessuten er det finalespill iBAM-turneringen. Der er Norge Senior i A-finalen (26 lag) og ligger foreløpig på 15.plass.