Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

WBT MASTERS - til finalespill

På Lillehammer gjenstår en dag med spilling, og det er den åttende dagen med spilling for de som har vært med helt siden Sveaas-turneringen startet i forrige uke. For noen er det faktisk niende dagen med bridge siden det var en auksjonsturnering til inntekt for juniorarbeidet dagen før Sveaas. 

I WBT Masters har lagene spilt kvalifisering med hele 220 spill. Til A-finale gikk disse lagene:

De andre lagene skal også spille fredag, plasseringsspill (kvart- og semifinaler i grupper)

I tredje siste kamp kom et spennende svingspill hvor det sikkert kan diskuteres hva som er beste spilleplan, og det blir kanskje endel matematikk og prosentsjanser i dette?

Du skal spille 6 ruter uten at motparten har meldt. La oss si vest spiller ut trumf eller hjerter dame. Hvordan legger du opp dette?

Det er klart at en spar må kastes på den andre hjerterhonnøren. Så må kløveren løses med kun en taper. Finesse med tieren er de åpenbare muligheten, men hvis en ser isolert på kløverfargen er det et par andre muligheter en kan få med seg, Ø/V kan ha A-J dobbel, esset singel, eller knekten singel. Hvis en kan få det til uten å gjette med slik sits bør derfor en slik farge spilles liten fra nord, da løser det av seg selv om øst har akkurat en av de kombinasjonene. esset eller knekten kommer på. Om ikke det skjer blir det 50% (knekten i saksen), men pluss de nevnte små tilleggssjansene hvis kløveren spilles slik. 

Men det er et annet poeng i dette spillet. Spar kan sitte 3-3, og en spar kan kastes på den andre hjerteren etterfulgt av A-K i spar og spar til stjeling. Men hvis den eventuelt godspilte sparkvisten skal kunne utnyttes må det være inntak til nord for å hente stikket. 

Å spille kløver konge etter å ha trumfet ut kan fungere hvis den motspilleren som har esset stikker. Men den som har esset kan lasjere og da er det tilbake til kløvervalg som gir 50-50 hvis finessen prøves. Så det vil neppe fungere mot god motstand, en slik plan vil kun fungere med svakt motspil. Og å spille slik gjør at du ikke får med maks sjanse i kløver (inkludert de små tilleggsjansene) som du får hvis det spilles liten kløver fra nord. Likevel har spillefører den samme hovedsjansen ved å starte med kongen, at kløver knekt sitter foran. Det er visse skvismuligheter også i dette spillet, så hva som er korrekt spilleplan kan det hende de lærde strides om. Det ender i praksis med en kløverfinesse med tieren, en 50% sjanse.

To par vant 6 ruter, en av dem fikk kløver ess ut og slapp noen valg. Resten av feltet var delt mellom en bet i 6 ruter og 3NT med tolv stikk. Dermed ga spillet voldsom sving i de kampene. De som var i 6 ruter med bet med 3NT tolv ved det andre bordet fikk en sviende 25 imp sving i forhold til om slemmen hadde gått hjem.  

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.