Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Tidenes yngste vinnere?

Helgeland Juniorbridgeklubb arrangerte bridge på selveste 17.mai. Turneringen ble spilt på RealBridge på kvelden etter at de viktigste aktivitetene på nasjonaldagen var unnagjort. Det ble en stor suksess, og hele 74 par deltok! Turneringen fikk dessuten et nesten utrolig ungt vinnerpar, til sammen er de 22 år!

Som nevnt tidligere var denne turneringen godt sponset og med fine premier i forskjellige varianter. Alle detaljene om det finner du på Helgeland Juniorbridgeklubb sin hjemmeside og på et innlegg av Kurt Ove thomassen på Facebook-siden Facebridge.

Det var handicap-beregning, men på listen over de beste i reelle matchpoints finner vi at 13-årige Nicolai Heiberg Evenstad og hans far Stian Evenstad scoret mest av alle med 63,06%. De toppet den listen foran Arnt Ola Løhre-Jan Emil Græsli med Bård Kåre Græsli-Villiam Ovesen på 3.plass.

Fra den offisielle resultatlisten handicap iberegnet ser vi at det ble svært jevnt i toppen, og det slik ut på topp-5:

Vinnerparet er fra Helgeland Juniorklubb (HJBK), og dette er vel et av de yngste makkerparene som har vunnet en stor turnering i Norge; Markus Hansen Moe er 10 år, og makkeren Filip Asplund Sivelind er 12!

Markus (10) spilte godt...

og...

...og vant på nasjonaldagen sammen med Filip (12) som selvsagt også spilte godt!

(Dette er et "screenshot" av bildet av Filip som ble kåret til årets sportsbilde i 2021, fotograf Henrik Hansson. Mer om den kåringen her)

Siden beste juniorpar vant og derfor ble premiert i hovedpremieringen ble Johan Bjørkan - Hågen Andre Mathisen som var nest beste juniorpar premiert som nr. 1 i den klassen. Hele resultatlisten finner du her.

Vi tar med et spill hvor det handlet om å stampe, eller la motparten spille sin hardmeldte utgang. Av og til blir det feil å stampe, en såkalt «fantomstamp», fordi utgangen de har meldt ikke ville blitt vunnet. Å stampe blir dog det beste man kan gjøre hvis det ikke koster for mye, og motpartens utgang står.

N/S har i dette tilfellet ti-korts spartilpasning og Ø/V har ti kort i ruter til sammmen. Det er 20 HP i begge retninger.

For N/S står 4 spar ganske enkelt, det er to hjertertapere og en kløvertaper (en kløver forsvinner fra syd på ruter ess).

Ø/V har med korrekt motspill ni stikk i ruter- og hjerterkontrakt, og soneforholdene er fine for stamp.

Det blir i dette spillet litt lettere for Ø/V å stampe om vest åpner meldingene med 1 ruter i stedet for 1 kløver, men uansett bør de kanskje klare melde over 4 spar?

Det går bra å være i 5 hjerter om de finner tilpasningen i den fargen, men ofte er det tryggere å stampe om man har minst ni trumf til sammen.

Resultatene på spillet var nokså delt på midten, sparkontrakter til N/S og doblede ruter/hjerterkontrakter Ø/V.

Toppen N/S for +790 i 4 spar doblet med ti stikk gikk til Gunnar Reime-Bjørn Svela.

Syv par spilte 4 spar udoblet og fikk hele 87% for det.

Å ta de fire stikkene mot Ø/V sin doblede stamp på fem-trinnet og notere +300 ga hele 70% til N/S, fordi det var mange delkontrakter i spar N/S, og en del Ø/V-par som fikk slippe billig unna i 4 ruter og 4 hjerter med en bet.

Det kan med et feilskjær i motspillet bli ti stikk i ruterkontrakt (4 eller 5 ruter) også om N/S ikke får med seg for kløver ess, eller de får tatt det stikket, men ikke tar sparstikket sitt (to spar forsvinner hos øst på kløver).

Det er en mulighet til som kan gi ti stikk i ruterkontakt, at nord har hastverk med å få for trumfesset og stikker første gang, og der kommer kongen deisende.

Toppen Ø/V ble delt mellom to par som fikk spille 4 ruter med ti stikk, Ø/V +130.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.