Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Generasjonsskifte i verdenseliten? (redigert)

Stadig flere unge, og noen veldig unge gjør seg gjeldene på det høyeste nivået i bridge. Så det er vel mulig å stille spørsmålet om det er et generasjonsskifte på gang. Men svaret er nok nei, det har fortsatt ikke gått så langt. De gamle og halvgamle stjernespillerne dominerer fortsatt i de fleste prestisjetunge turneringene. 

Men det er merkbart hvor mange veldig unge spillere det nå er som gjør seg gjeldene. Og det virker som unge spillere med talent mye raskere kommer opp på nivå med de etablerte enn det som var vanlig tidligere. Hvorfor skjer utviklingen deres så raskt nå for tiden?

Norge hatt alltid hatt gode juniorspillere. For en gruppe ungommer som gjorde det bra i juniorklassen på 70-80 tallet tok det tid før vi greide å kjempe mot de veletablerte "gamlingene". Unntaket på den tiden var Tor Helness som kom inn på landslaget i åpen klasse allerede som junior. Sånn var det stort sett utover 90-tallet også, flere av de gode juniorene stanget i en periode på en måte hodet i veggen da de møtte gamlinger som ikke helt var villige til å la seg slå. Så det tok noen år. Et unntak fra den tiden er Geir Helgemo. Som en av få ble han landslagsspiller mens han enda hadde noen år igjen som juniorspiller. Også Boye Brogeland hadde en rask utvikling fra talent til internasjonal spiller, men for de fleste tok det lenger tid. Så det har også tidligere vært noen få som tidlig nådde det høyeste nivået. Nå til dags virker det å være mange flere som får en veldig rask utvikling. Jeg undrer altså på hva årsaken til at det siste steppet opp ser ut til å bli tatt raskere nå for tiden.

For Norge er nå Christian Bakke og Tor Eivind Grude på landslaget med hver sin makker som har bøtter og spann med erfaring (Brogeland og Helgemo). Og erfaring er selvsagt meget viktig. Det er mangelen på det som gjør at det normalt vil ta noen år å gå fra topp juniorspiller til toppspiller i Open. 

I tillegg til de to nevnte har Norge en del andre svært unge spillere som allerede hevder seg mot de mye mer erfarne. De norske på det såkalte "jentelaget" i juniorklassen har tatt steg i tiden etter triumfene i flere juniormesterskap. Flere andre kunne vært nevnt her, og en må nevnes, Nicolai Heiberg Evenstad. Nicolai er fortsatt kun 14 år.

Nicolai etter å ha vunnet sølv i par NM 2021

Som 13-åring var han og faren Stian Evenstad veldig nære seieren i NM for par. Det ble sølv 0,4% bak vinnerne. Og hvem vant? Bakke-Grude, også ungdommer som allerede har en rekke triumfer og ofte topper resultatlister med en haug med velkjente "gamlinger" på plassene bak.

Forleden vant Nicolai en Top Flight parturnering i det amerikanske høstmesterskapet hvor han spilte med Nils Kåre Kvangraven. I det mesterskapet ble prestisjetunge Soloway Teams vunnet av et lag med tre veletablerte spillere og den amerikanske 18-åringen Finn Kolesnik. 

Finn Kolesnik (18) til topps i USA

I Sverige er det en rekke ungdommer som allerede er godt etablert i verdenseliten, bla. tvillingbrødrene Rimstedt som bl.a. har vunnet VM for par. Også danskene har raskt fått frem noen fremragende tenårlinger som hevder seg godt i åpen klasse.

Så hvorfor kommer de så raskt opp nå til dags?

Å ikke bare være et talent, men også bli en moden spiller vil normalt ta tid. Det er viktig for utviklingen å få masse impulser fra de beste. Da jeg spurte Nicolai Evenstad om dette innrømmet han naturlig nok at han ikke vet så mye om hvordan det var før i tiden, men for sin egen utvikling fremhevet han muligheten av å spille med, og å få impulser fra de aller beste. Det er kanskje lettere tilgang til det nå for tiden selv om det var muligheter for å ha mentorer også i gamle dager. Den gangen var dog en av de viktigste mulighetene for å utvikle seg å lese om bridge. Det er viktig nå også, men det må mer til for å få en rask utvikling. Så her må jeg som ikke er noen stor fan av online bridge innrømme at akkurat det nok har bidratt til lettere tilgjengelighet for de mest entusiastiske talentene som gjerne ønsker å sluke alt de kan komme over av informasjon og tips. Det gir muligheter for å spille mye, men kanskje enda viktigere også for å kunne se på bridge bli spilt av toppspillere under overføringer online.

At tenåringer som Nicolai Heiberg Evenstad og andre har modnet og ikke spiller «juniorbridge» lenger har vi som følger med allerede sett. Vi tar med et eksempel fra en turnering hvor Nicolai hadde Boye Brogeland som makker.

Spillet er ikke spektakulært. Men det viser hvordan en moden spiller tenker, og det er ikke akkurat en måte å tenke bridge på en forventer av en 14-åring.

Giver nord. Ingen i sonen

ØST

Nord passet, og Nicolai åpnet med 1NT som er i tråd med moderne meldestil. Syd gikk innpå med 2 kløver, begge major. Boye (vest) sa 3NT, og det gikk pass-pass til syd som var med en gang til med 4 spar. Da gikk det to passer til Nicolai. Hva nå?

Er vests pass på syds 4 spar krav? Ja, det vil nok mange hevde, vest har jo meldt 3NT så å la syd spille 4 spar udoblet virker vel ulogisk nå?

Uansett om det ikke er en helt klar avtale for en situasjon er det lov å bruke logikk. Her er hva Nicolai sa til meg da jeg spurte hva han tenkte om Boye sin pass på 4 spar:

"Passen bør si at han har en annen intresse enn å spille motspill mot 4 spar. Og at han ikke har så motspillsorienterte kort"

Akkurat. Hvis det hadde sett fint ut å spille motspill mot 4 spar så ville han ha doblet.

Så Nicolai meldte 4NT som et forslag om å spille der. Og det fikk han.

Det var ganske sprekte takter av syd, og han traff godt. Nord hadde akkurat det som skulle til for at 4 spar var en bra stamp. Om Ø/V velger å spille motspill mot 4 spar doblet blir de ikke rike. Det blir normalt ni stikk der slik det sitter. 

Å melde 4NT var et bra forsøk. Siden kløveren ikke gikk måtte ruteren ordne seg. Og via ruterfinessen ble det ti stikk i 4NT (1+0+6+3=10).  

Voksen bridge.

 

.

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.