NYBEGYNNERSIMULTAN 2024

Søndag ble det spilt Nybegynnersimultan over hele landet. Det ble kjempebra, hele 101 par deltok på landsbasis. Gunn Tove Vist har lagt ut omtale av turneringen på nbf.no. Artikkelen finner du her.

Turneringen ble vunnet av Bjørnar Berntsen – Linda Olava Sudland (Båro BK) med storfine 71,5 %. Alle resultatene finner du her.

Selv var jeg involvert i å se på spillene forut for turneringen for å «tippe» hva som kunne skje rundt omkring samt legge noen føringer for hvordan spillerne helst bør tenke. Det var sannelig ikke lett, og slikt er ikke alltid lett selv om det er et felt med mer erfarne spillere. Spesielt er det vanskelig å forutse hva som skjer når det er ekstreme fordelinger.

De fleste ferske spillere blir raskt kjent med det at man skal vurdere kortene sine i forhold til antall honnørpoeng (HP). Målet er å finne ut hvor sterke kort makkerparet har til sammen og dermed hvor høyt de kan tillate seg å melde med bra håp om å vinne sluttkontrakten. Det med HP stemmer ganske bra om kortene er balanserte (jevnt fordelte kort på hendene, som for eksempel fordelingene 4-3-3-3, 4-4-3-2 og lignende), men det stemmer ikke så godt når de er fordelingshender. Kartet stemmer liksom ikke helt med terrenget.

Spesielt for ferske spillere kan nok dette være litt frustrerende. De har lært at makkerparet bør ha omtrent 25-26 HP til sammen for å vinne utgang, noe sånt som 33 HP til sammen for å vinne slem. Om det er fordelingshender og lange farger kan det godt stå mange flere stikk enn de honnørpoengene man har til sammen skulle tilsi. Lange farger gir stikk, og stikk er til syvende og sist det som teller! For eksempel gir et lite kort i en lang farge stikk etter at motpartens kort i fargen er tatt ut. Følgelig kan en toer som jo teller 0 HP bli til ett stikk, akkurat som et ess som teller 4HP!

Dette aspektet gjør bare bridgen enda mer spennende. Det er klart at matematikk, prosentsjanser og slikt har betydning i bridge, men logikk, sunn fornuft og gode vurderinger er ofte minst like viktig.

Her er et spill fra søndagens turnering hvor det var akkurat slik, antall HP stemte ikke i det hele tatt med antall stikk makkerparet hadde.

Nord har 21 HP og syd har 7, tilsammen har makkerparet 28 HP. Det er bare litt mer enn man normalt behøver for å vinne utgang, men N/S har storeslem i kortene! Det er tretten enkle stikk med syv i spar, to røde ess og fire kløverstikk (= 13). Det spiller i dette tilfellet ingen rolle om det er grand- eller sparkontrakt. Dog er det nok slik at med syds kort er som oftest trumfkontrakt best.

Faktisk er dette spillet enklere i spilleføringen enn de fleste småkontrakter og utganger. En behøver ikke gjøre noe «lurt» for å få fatt i alle tretten stikkene. Men det er mye vanskeligere å melde slike kort optimalt.

Nøkkelen til i alle fall å komme seg i lilleslem er at syd må vurdere kortene sine som mye sterkere enn de 7 honnørpoengene som først telles opp. De ekstra sparene i syvskortsfargen gir stikk! Å finne ut at man skal melde storslem er dog ikke så enkelt.

Som forventet ble det bra score for de N/S-parene som kom seg i lilleslem. Det ga faktisk +38 av 46 oppnåelige poeng for 6 spar med tretten stikk.

To par meldte og vant storeslem. Bjørn-Erik Moen og Grete Klaveness (Lørenskog BK) fikk nest topp N/S for 7 spar, +2210. Toppen på dette spillet gikk til Gunnar Gusland – Hildur Dreyer (Larvik BK) for en sprekt meldt 7NT, +2220! Stakkars de som satt Ø/V mot de to parene og ikke fikk poeng på det spillet uten at de kunne gjøre noe med det!

Men dette var bare ett spill. I den nevnte artikkelen meldes det om en turnering med mye latter og glede, spenstige kort og vanskelige avgjørelser. Alt som hører en bridgeturnering til! Og vi håper og tror at alle deltakerne, også de som ikke gjorde det så bra totalt sett fikk seg noen gladopplevelser og gode spill underveis.

NM for klubblag: Tromsø lett videre

Det blir flere rundekamper (5.runde) som kan bakspilles på RealBridge fremover. Søndag var det et godt lag fra Namsos BK som møtte Tromsø BK. Sistnevnte klubb er et storlag i NM-historien med mange medaljer og gull over flere tiår. På laget spiller Peter Mastrander som spilte på storlaget som dominerte i mange lagfinaler så lenge siden at en av lagkameratene på årets lag, Nicolai Heiberg-Evenstad ikke var påtenkt en gang. Heller ikke Marstranders makker Kristian Barstad Ellingsen var så stor at han kunne snakke rent den gangen Marstrander og Tromsø herjet i flere NM-finaler. Nicolai spiller med pappa Stian Evenstad. Hvis dette Tromsø-laget kommer seg gjennom 6.runde også vil de bli å regne som en av medaljekandidatene i finalen 

Søndagens 5. rundekamp ble en parademarsj for Tromsø, seier med 88 IMP. Her er et spill hvor Stian Evenstad fikk god hjelp fra "guttongen" i meldingsforløpet.  

Giver øst, Ø/V i sonen

Ved begge bord passet øst i åpning, og etter det forholdt Ø/V seg tause.

Der Namsos satt N/S gikk det 1R-2K, 2H før nord meldte 3NT. Det ser logisk ut, minimum for 2-over-1 utgangskrav og "alt" i de sorte fargene, mens makkeren har gode kort i rødfargene. Men nord har gode kort med toppkontroller, så det var kanskje likevel litt forhastet å hoppe til 3NT (hvis jeg forutsetter at 2K var utgangskrav)? Og kanskje kunne syd meldt en gang til (4K)? Vel, de spilte 3NT, og 6 kløver er en bra kontrakt. At en av to kløverhonnører sitter foran skjer i 75% av tilfellene, men det må litt mer til hvis kløveren sitter 4-1. Likevel er det en bra lilleslem med kløver som trumf. 

Med Stian på nords plass og Nicolai som syd gikk meldingene slik:

Å si 2NT (krav) andre gangen er bra og fleksibel melding hvsi man spiller 2-over-1. Et hopp til 3NT over 2H bør vise absolutt minimum, ofte kun firekorts kløver og helst mange lavhonnører, de fleste av dem i spar og kløver. 

Syds 4 ruter er beskrivende. Syd kunne hatt omtrent samme antall HP men en dårligere hånd en disse kompakte verdiene. Ofte vil kanskje syd ha en kløverhonnør tredje når han går på en gang til, men dette er ikke langt unna perfekte kort for syds meldinger. Nord stolte på makkeren og avsluttet med 6 kløver - en praktisk og god melding etter min mening. 

Så var det å vinne slemmen. Det kan se ut som å trumfe nords tredje spar er greit, så satse på at kløveren ordner seg. Tas den sparstjelingen tidlig kan det fort bli bet, for slik så hele spillet ut:

Stian innså at å ta en sparstjeling tidlig kunne føre til trøbbel hvis kløversitsen ikke var helt snill, og han timet spilleføringen bra (...dog kanskje ikke helt perfekt?). Spar knekt kom i utspill til esset. Hjerter ble spilt til syd, så liten kløver fra syd. Vest la liten (det hjelper ikke å legge i stor kløver hvis spillefører fortsetter korrekt), og nords kløver knekt vant stikket. Det fulgte ruter til esset og kløver 9 fra syd (kanskje å spille kløver 5 er bedre i det stikket...?). Vest dekket nieren med honnør, esset tok stikket og kløversitsen åpenbarte seg. Hvis øst hadde fulgt med kløver andre gangen kunne spillefører simpelthen ha trumfet spar 4 og lagt opp kortene, ett trumfstikk til motparten. Men siden kløversitsen nå var oppdaget måtte det spilles mer kløver fra syd. Bordet ble spilt inn og kløver mot hånden en gang til gjorde at vest fikk kun ett trumfstikk. Nå måtte spillefører finne ut hva han skulle gjøre med spar 4, men det var flere sjanser for avkast i rødfargene. Som du ser ordnet det seg lett, og lilleslemmen stod, 10 IMP til Tromsø. 

Fin auksjonsturnering! (Pro-am)

PRO-AM’en som Helgeland Juniorbridgeklubb arrangerte søndag kveld på Realbridge ble en suksess. Inntektene fra auksjonen hvor kjente spillere ble kjøpt går til junior- og rekrutteringsarbeid. En mindre del av pengene som kom inn gikk dog til premier, men mange av de som fikk premie donerer nok sin premie til turneringens gode formål slik at totalpotten HJBK får inn blir så stor som mulig.

I turneringen var det en Superfinale hvor de 32 objektene som gikk for mest penger i auksjonen spilte med hver sin "kjøper". Turneringen ble vunnet av italienske Aldo Gerli som spilte med John Overdeck.

Det var svært mange kjente, internasjonale navn på startlistene både i Superfinalen (32 par) og i finale B som bestod av 38 par.

Alle resultatene finner du på Realbridge.

Selv hadde jeg gleden av å spille med Kay Robert Brastad som spilte solid og godt. Det blir dog for alle noen småproblemer spesielt i meldingene når man har en helt ny makker og ikke har fått avtalt så mye, men Kay Robert gjorde det i alle fall stort sett enkelt for meg.

Her er turneringens siste spill hvor det handlet nettopp om meldingene, spilleføringen er helt uinteressant. Jeg tipper du og din favorittmakker greit finner frem til toppkontrakten?

Du har som nord fått utlevert en monsterhånd, og for sikkerhets skyld åpner makkeren din med 1 ruter. Hvordan planlegger du meldingene?

Du tenker storeslem med det samme, men det kan jo være det mangler ett ess hvis makker har for eksempel K-Q i begge rødfargene og kanskje spar dame eller konge. Du har dog tenkt å ta kommandoen i dette meldingsforløpet ganske snart, makker har jo ingen formening om hva slags monsterkort du har. Det er vel likevel greit å starte stille og rolig med 2 kløver. Makker sier 2NT, 12-14 balanserte. Hva nå?

Du har neppe tenkt å spille sparkontrakt i parturnering. Det kan dog være riktig. Og du kan jo si 3 spar for å høre mer? Da sier (kanskje) syd 4 hjerter. Hva tror du det betyr?

Nord          Syd

                  1R

2K              2NT

3S              4H (?)

Den som har meldt 2NT (12-14) som sin andre melding kan ikke over 3 spar i denne situasjonen melde en naturlig melding 4K/R/H, dvs. høyere enn 3NT. Han kan ikke melde noe annet enn 3NT uten sparstøtte, eller støtte sparen om han har fire kort i den fargen. Men det er to måter å støtte sparen på, si 4 spar som bør bety helt minimum, eller melde et cuebid på firetrinnet.

I dette tilfellet kan/bør du altså høre 4 hjerter fra makker, en god løft til 4 spar. Han vet jo at du vet at han har kun 12-14!

Men selv om makker bare høyner til 4 spar over 3 spar går du selvsagt på med 4NT – Key Card Blackwood. Da får to 5 spar fra syd, to nøkkelkort og trumf dame. Følgelig har han spar konge-dame og hjerter ess. Mer behøves ikke, det er ikke lenger noe problem, for du kan telle tretten sikre stikk (4 sparstikk, hjerter ess, ruter ess og 7 kløverstikk). Konklusjon 7NT, det kan ikke være noe å spille om i den kontrakten.

Fjorten toppstikk! Men overstikk får man som kjent ikke noe for i 7NT...

Det var imidlertid ikke så mange i Superfinalen som meldte akkurat sånn som her er foreslått, bl.a. gikk det ikke på den måten ved vårt bord. Men nesten alle fant frem til 7NT. De ble likevel 60% for +1520. Ingen spilte 7 spar eller 7 kløver. Det var noen få N/S-par som var i lilleslem, og ett par noterte 6 spar med tretten stikk. Det er litt sjelden i en parturnering at +1010 er en så nitrist score at det gir ren bunn!

I B-finalen var det noen flere par i lilleslem, så 7NT ga litt høyrere prosentscore. Topp i hele «lokalet» gikk imidlertid til Magnus Sætre og Anders Brogeland som noterte +1790 for 7NT doblet. Der åpnet syd med 1NT. Kanskje bruker de svak NT, kanskje bruker de 14-16, eller kanskje syd syntes hånden var god nok til en oppvurdering til 15-17NT? Nord meldte Stayman og kunne over 2 spar fra syd si 3 hjerter som sleminvitt med spar som trumf. Etter hvert spurte nord med 4NT, og da han fikk to nøkkelkort og trumf dame konkluderte han med at her er det tretten stikk fra taket uten å ha bruk for noen trumf: 7NT. Uvisst av hvilken grunn doblet øst. (Hvor var blålappen, gutter ..? Ikke det at 7NT redoblet med hjemgang ville gitt noen flere matchpoints enn de fikk... )

Monsterkort

I en kvalfiseringsturnering for mixmesterskapet under World Games i Argentina i oktober kom en hånd som så ut til å være gitt med bokserhansker. 

Når slike hender har forekommet er det etterpå alltid diskusjon om hva man burde åpnet med. Det blir med vanlig system enten 1 spar eller 2 kløver utgangskrav. Her har jo ikke øst bare utgang på egen hånd, men nesten slem på egen hånd hvis det finnes litt tilpasning til en av fargene hos vest! Men mange argumenter at det blir vanskelig å melde kortene etter 2 kløver, og at det er bedre å åpne med 1 spar. Risikoen for at det går pass rundt på 1 spar er ganske minimal, men selvsagt kan det skje. Spørsmålet er hva oppnår man med å åpne med 1 spar? Tja, du kan selvsagt ta sjansen på å melde 6 ruter i neste melderunde om ikke makker støtter sparen. Det skal imidlertid lite til for at det står i storeslem.

Med major pluss minor og slike fordelingsuhyrer blir det ikke så vanskelig å melde kortene etter åpningen 2 kløver som mange vil ha det til. Drømmescenario er for eksempel 2K-2R, 2S-3S. Hvis altså 2 kløveråpneren får støtte i spar kan han hoppe til 5 hjerter - Exclusion Blackwood! Det spør om ess utenom hjerter, og om makker da viser ett ess som må være kløver ess kan øst melde en ganske så trygg storeslem. Det kan kanskje også gå slik: 2K-2R, 2S-2NT, 3R-4R. Det vil si øst får ruterstøtte, og da kan han også bruke Exclusion Blackwood og ha full styring på om det skal meldes lille- eller storeslem.

I en av kampene åpnet øst med 1 kløver da paret bruker Presisjonskløver. Da er det mye større sjanse for at motparten forstyrrer siden kravmelding er så lavt. Og joda, syd var med og viste en to-fargehånd, enten ditt eller datt (begge major eller minor og kanskje enda en mulighet...), en poplær måte å forstyrre mot sterk 1 kløver - type Yeslek eller Crunch som noen kaller det. Da ble det litt trøbbel, for nord var med og meldte spar (!), pass eller korriger. Nå visste ikke kløveråpneren hva hun skulle gjøre og tok sjansen på 6 ruter direkte. Det er jo ikke akkurat presisjonsmeldt må man ha lov til å si. Det kan jo godt hende at vest er renons i ruter for den sakens skyld, og kanskje har god spartilpasning. Men 6 ruter var toppkontrakten:

Det er bra i 6 spar også, men litt farligere. I sparkontrakt kan det jo sitte 2-0 i ruter, og da kan N/S hvis de finner motspillet få seg en stjeling i tillegg til kløverstikket de har.

I kvartfinalen i denne uttakningsturneringen var nesten alle i 6 ruter. Kun ett par Ø/V-par stoppet i utgang som må sies å være pessimistisk selv om det kan være riktig om vest ikke har fnugg av tilpasning til østs to farger.