Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Monsterkort

I en kvalfiseringsturnering for mixmesterskapet under World Games i Argentina i oktober kom en hånd som så ut til å være gitt med bokserhansker. 

Når slike hender har forekommet er det etterpå alltid diskusjon om hva man burde åpnet med. Det blir med vanlig system enten 1 spar eller 2 kløver utgangskrav. Her har jo ikke øst bare utgang på egen hånd, men nesten slem på egen hånd hvis det finnes litt tilpasning til en av fargene hos vest! Men mange argumenter at det blir vanskelig å melde kortene etter 2 kløver, og at det er bedre å åpne med 1 spar. Risikoen for at det går pass rundt på 1 spar er ganske minimal, men selvsagt kan det skje. Spørsmålet er hva oppnår man med å åpne med 1 spar? Tja, du kan selvsagt ta sjansen på å melde 6 ruter i neste melderunde om ikke makker støtter sparen. Det skal imidlertid lite til for at det står i storeslem.

Med major pluss minor og slike fordelingsuhyrer blir det ikke så vanskelig å melde kortene etter åpningen 2 kløver som mange vil ha det til. Drømmescenario er for eksempel 2K-2R, 2S-3S. Hvis altså 2 kløveråpneren får støtte i spar kan han hoppe til 5 hjerter - Exclusion Blackwood! Det spør om ess utenom hjerter, og om makker da viser ett ess som må være kløver ess kan øst melde en ganske så trygg storeslem. Det kan kanskje også gå slik: 2K-2R, 2S-2NT, 3R-4R. Det vil si øst får ruterstøtte, og da kan han også bruke Exclusion Blackwood og ha full styring på om det skal meldes lille- eller storeslem.

I en av kampene åpnet øst med 1 kløver da paret bruker Presisjonskløver. Da er det mye større sjanse for at motparten forstyrrer siden kravmelding er så lavt. Og joda, syd var med og viste en to-fargehånd, enten ditt eller datt (begge major eller minor og kanskje enda en mulighet...), en poplær måte å forstyrre mot sterk 1 kløver - type Yeslek eller Crunch som noen kaller det. Da ble det litt trøbbel, for nord var med og meldte spar (!), pass eller korriger. Nå visste ikke kløveråpneren hva hun skulle gjøre og tok sjansen på 6 ruter direkte. Det er jo ikke akkurat presisjonsmeldt må man ha lov til å si. Det kan jo godt hende at vest er renons i ruter for den sakens skyld, og kanskje har god spartilpasning. Men 6 ruter var toppkontrakten:

Det er bra i 6 spar også, men litt farligere. I sparkontrakt kan det jo sitte 2-0 i ruter, og da kan N/S hvis de finner motspillet få seg en stjeling i tillegg til kløverstikket de har.

I kvartfinalen i denne uttakningsturneringen var nesten alle i 6 ruter. Kun ett par Ø/V-par stoppet i utgang som må sies å være pessimistisk selv om det kan være riktig om vest ikke har fnugg av tilpasning til østs to farger. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.