MIX PAR - SEMIFINALER

 I Åpent EM (Transnationals) i Strasbourg går det mot slutten i både Mix Lag, Mix Par og SENIOR PAR. 

Det dansk-tyske laget Sparkling Vintages som slo ut det halvt norske laget De BOTTON røk ut da kvartfinalen for lag ble spilt i går. 

I MIX PAR har de spilt den første av to dager i semifinale A og B. For å komme videre til A-finalen fra semi B må man være helt i toppen. Fra semifinale A er det mye bedre sjanser, men naturlig nok noe høyere nivå. Derfra er det mulig å komme seg videre med rundt middels. Vi kommer tilbake med detaljer om dette senere. 

I semifinale A leder et fransk par. 

Svein Aril Naas Olsen som gjorde det så bra i kvalifiseringen sammen med Julie Marina Sigsgaard (Danmark) gjør det fortsatt bra og Svein Aril er beste nordmann på 20.plass.

Like bak dem ligger Thor Erik Hoftaniska - Gunn Tove Vist (23.plass) og Eskil Hagen - Lise Blågestad (26.plass). Også Åse Langeland - Harald Eide ligger brukbart an med litt under middels (32.plass). Det bør bli norske spillere i A-finalen, og kanskje fire par om det klaffer for dem alle i dag, torsdag. 

I semifinale B må det altså mye høyrere score til for å kvalle til A-finalen. Etter første dag ligger Astrid Lybeck-Erik Bølviken godt an på 5.plass (56,7%). Tre-fire andre norske par har også bra score i semi B og kan komme seg til A-finalen med en sterk andre semifinaledag. 

I senior-par var det fortsatt kvalifisering på onsdag. Arne Thomassen - Helge Hantveit lå på 12.plass mens Rune Anderssen - Tor Bakke var på 20.plass etter onsdagens spilling.

Alle resultater, bulletiner og annen informasjon finner du her. 

Vi tar med et spill fra Mix Par.

I parturnering er det som kjent ikke nok å finne en bra utgang eller slem og vinne den, selv om man da får med seg utgangs- eller slembonus. Det lille ekstra er viktig. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene:

(Giver øst. Ø/V i sonen)

Øst åpner mange steder med 1 kløver med slikt, og noen åpner med en svak grand. Uansett bør vest forsøke å finne ut om det er ruter- eller hjertertilpasning. Da virker det naturlig å starte med sin lengste farger, dvs. svare 1 ruter.

Det er en grei slem med ruter som trumf, og en ypperlig slem i hjerterkontrakt. Med hjerter som trumf er det ganske brukbare sjanser for tretten stikk selv om ruteren skulle sitte fordelt 3-1 (en ruter kan trumfes). Storslem i hjerter kan nok være litt sårbar om det sitter skjevt både i ruter og hjerter.

Ø/V bør vel finne hjertertilpasningen. Men ganske mange steder fikk ikke Ø/V melde i fred, for nord satt med langfarge og var i gunstig sone.

Flere steder sperremeldte nord med den lange sparfargen etter for eksempel starten 1 kløver (øst) - 1 ruter (vest). 

Kun ett par var i 7 hjerter og noterte seg for +2210 og 100% da det satt helt greit.

Noen få par til var nok et øyeblikk i 7 hjerter, men N/S stampet i 7 spar og gikk 1700 i bet. Å få inn +1700 ga 91 % til Ø/V.

Populær kontrakt var 6 hjerter, men det var langt i fra så mange som var der som man kanskje skulle tro. Å få tak i +1460 (6 hjerter med tretten stikk) ga 67 % til Ø/V.

Noen par var i 6 ruter, bla. mot både Naas Olsen-Sigsgaard (NOR/DK) og Hagen-Blågestad. Å å sitte mot den slemmen ga 79 % til N/S.

Det var også noen i den skumle kontrakten 6NT. Der er det jo en spartaper, så ruteren må gå for at den slemmen skal stå.

De som "haiet" på grand og fikk alle tretten stikkene i 6NT fordi N/S ikke fikk med seg for spar ess scoret 83% for +1470. Noen få par satt mot 6NT og fikk tatt for spar ess. Da ble det middels til N/S i stedet for fattige 17% om de forærer Ø/V overstikket i 6NT.