Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Ungdoms EM: U-21 laget ligger på 2.plass

Etter fem runder (av 15) ligger det norske U-21 laget på 2.plass i EM som spilles i Wroclav, Polen. Det er hjemmelaget Polen som har tatt ledelsen i den klassen, og de leder klart. 

I U-26 er det med noen flere lag, og de har spilt seks runder (av 19). Der har Norge vunnet tre kamper, tapt to og en oversitt. Med middels ligger de på 10.plass så langt. 

I dag starter U-15, U-26 Women og U-31 hvor Norge har med lag i de to førstnevnte klassene.

For vårt U-21 lag startet kampen mot England (runde 5) verst mulig da England tidlig fikk hjem en doblet delkontrakt samtidig som de vant utgang andre veien ved det andre bordet, 15 IMP ut for Norge, Etter 12 av 18 spill ledet England med 39-14. Men så kom Norge sterkt, og ett av spillene i snuoperasjonen mot slutten av kampen var dette hvor Ø/V hadde bra kort:

Er dette en bra slem?

Nei, selv om den kan stå på en heldig dag. I så fall må det unngås mer enn en hjertertaper. Dessuten må det ikke komme spar ut hvis det er truende (spar konge sitter feil for spillefører). Selv uten spar ut, eller spar ut ikke er truende må altså trumfen ikke sitte skjevt, kløveren bør helst sitte 3-2 også. Selv om kløver gir avkast for spar må ruterfinessen gå til slutt. 

Det må for mye til for at det skal være med oddsen å være i slem, men det er klart at øst blir litt sleminteressert siden vest åpner og de finner hjertertilpasningen.

For Norge meldte Einar Osen (vest) og Kristian Dalemark Austad fornuftig:

Østs 2NT er en slags rele som spør om mer, bla. om vest har trekorts eller firekorts hjerterstøtte. Da vest viste firekorts hjerterstøtte, men minimum tenkte øst korrekt at det neppe var noen god slem.

Det går an å svare 2 kløver først med østs kort. Mange gjør det og noen eksperter anbefaler det også med lengre minorfarge og firekorts major, hvis man har nok styrke til utgangskrav. Selv synes jeg det er greit nok å melde majorfargen først med vanlige hender, men svare 2-over-1 i minorfargen med veldig sterke hender, eller veldig skjevt fordelte kort sterke nok til minst utgang, kanskje slem.

Englands øst svarte 2 kløver. Vest sa 2 ruter som antagelig var en slags hvilemelding, Øst viste hjerterfargen, og vest støttet. Jeg kjenner ikke detaljene i det engelse parets system, men etter den starten endte de i slem.

Selv om øst ble spillefører sånn at sparutspill ikke var truende for spillefører (syd har kongen) gikk det ikke an å vinne slem. Det ble en hjerter- og en rutertaper. Fem av 14 Ø/V-par gikk bet i slem, resten spilte komfortable utgangskontrakter.

Foruten de to nevnte spillerene er Johan Bjørkan-Jørgen L. Nordby og Jonas Brekke-Are Landsvik med på det norske U-21 laget. NPC er John-Hallvard Skoglund.

Norge vant spillet med 11 IMP og slo til slutt England med 7 IMP. Dermed ligger som nevnt de norske på 2.plass, og det gjør de like foran nettopp England.

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.