USA: Tor Eivind Grude beste nordmann i LM-pairs

I Atlanta hvor US Summer Nationals foregår nå er de ferdige med den første av hovedturneringene, Life Master Pairs.

Boye Brogeland og Espen Lindqvist fortsatte der de har holdt på en god stund med kanonspilling de første dagene, og ledet etter to dager. I finalerundene ble det imidlertid mye tyngre, og det norske superparet endte bare rundt middels (35.plass av 78 finalistpar).

Tor Eivind Grude gjorde det skarpere i finalen. Han spilte med Liam Milne som står oppført som australier (Sydney), men dit flyttet han for noen få år siden fra Wellington, New Zealand. Grude-Milne endte som nr. 13 i turneringen, en meget bra prestasjon.

LM-pairs ble vunnet av to kanadiske veteraner, John Carruthers og Michael Roche, foran svenskene Fredirk Wrang og Peter Bertheu med amerikanerne Passell-Greco på 3.plass.

Geir Helgemo vant en av sideturneringene for par på søndag sammen med svenske Jessica Larsson som makker.

Alle resultater, bulletiner osv. fra det amerikanske sommermesterskapet finner du her.

Mandag starter den mest prestisjetunge turneringen, lagturneringen Spingold. Mange husker vel at Brogeland-Lindqvist var på vinnerlaget i Spingold i fjor, og de er førsteseedet i årets mesterskap. Da spilte de med firemannslag, de to norske og Platnic-Diamond . I år har de fått med seg Fred Gitelman og hans kone Sheri Wienstock. Gitelman er kjent av mange som "far" til Bridge Base Online (BBO).  

Vi tar med et spill fra helgens spilling:

Barry Rigal - eks-engelskmann som bor i New York - er en av de mest produktive og beste bridgeskribentene i verden. Bulletinene har alltid flere spill skrevet av han. Her sakses ett hvor det var et litt ekkelt motspill som måtte finnes. Ta nord si plass og forsøk om du finner løsningen. 


Du skal altså som nord spille motspill mot 4 spar og spiller ut hjerter knekt. Spillefører forlanger damen, makker på syds plass dekker med kongen og spillefører stikker med esset. Da folger liten ruter fra vest. Hva legger du nå? Det kan vel neppe koste noe å legge liten, og syd vinner med kongen. Derfra kommer trumfskift, og spillefører legger lavt så du vinner med kongen. Hva nå?


Slik spillet gikk var det helt kritisk idet nord kom inn på trumfkongen. Hvis han forsøker å ta hjerterstikk vinnes 4 spar. Spillefører stjeler, tar ut trumfen, og setter opp to ruterstikk som gir avkast for to kløver hos øst. Siden trumfen sitter 2-2 blir det igjen en trumf hos øst slik at vests lille kløver kan trumfes opp.

Nederlenderen Jan Jansma var spillefører, og trekket med å legge hjerter dame i første stikk var lurt da det nok kunne fristet mange til å forsøke å ta ett stikk i hjerter. Men det kan neppe haste? Det beste, og eneste betende motspillet på det tidspunktet er å skifte til kløver. De motspillet ble funnet av Marshall Lewis som spilte sammen med Jan van Cleef, en av Jansmas tidligere makkere..