NM FOR KLUBBLAG

I NM for klubblag er fristen for å ha spilt 1. og 2.runde til helgen. De to første rundene avgjøres ved at det spilles kamper i puljer med tre lag, alle lagene får altså to kamper. Det er mulig å gå videre til tredje runde selv med ett tap. Det beregnes en tabell (VP), og om resultatene er bra nok (ikke stort tap) så de kommer inn blant de 112 lagene som skal spille 3. runde.

Fra og med 3.runden som skal spilles innen 12.januar er det rene utslagskamper, vinn-eller-forsvinn.

Som vanlig er det seks rundekamper før lagene som får spille LAGFINALEN er klare.

I disse puljene på tre lag som inndeles regionalt kan det selvsagt blir nokså forskjellig nivå. Fra Studentenes BK i Trondheim fikk jeg høre at deres Studentenes 3 fikk en tøff utfordring da de nok tapte trekningen og måtte møte klubbkameratene som vant årets mesterskap og et lag fra Heimdal BK ble nr. 4 i finalen!

Studentenes BK 3 er også et godt lag med ambisjoner i det pågående mesterskapet: Olsen, Våge, Bjørkan og Krogh.

I deres første kamp mot laget som ble nr. 4 i årets finale (Lund, Molberg, Hornslien og Høyem) gikk det soleklart i favør av Studentene. Neste kamp var mot de regjerende mestrene (Kippe, Grude, Johansen og Aal) ble jevnere, og tredjelaget tapte med 3 IMP. Det betyr at de etter alt å dømme kommer med til 3.runde selv med det tap.

Alle resultater og tabellene som avgjør hvem som kommer videre med tap finner du her.

Fra internoppgjøret mellom de to lagene fra Studentenes BK tar vi med dette spillet hvor det var en fallgruve i spilleføringen.


Begge på syds plass var i 4 spar. Der Håkon Kippe var spillefører hadde vest (Våge) meldt inn 2 hjerter etter 1 ruter (nord) og 1 spar fra syd.

Hjerter konge kom i utspill til esset. Kippe spilte spar til kongen og spar til esset som fortalte at vest hadde singelton trumf fra start. Så spilte han til tieren før han stoppet han trumfspillet for å ha en overgang til hånden, og for ikke å bli helt uten trumf på begge hender med vidåpen hjerterfarge. Han tok så ruterfinessen som holdt. Kippe er kjent som en stikkmaskin, han er jo tre ganger gullvinner i NM for par i tillegg til at han altså også har vunnet lag-NM. Her var han nå ute etter så mange stikk som mulig og tok for kløver ess, spilte den fjerde runden trumf til kongen og innkasserte kløver konge med hjerteravkast. Så tok han ruterfinessen, men da ramlet taket i hodet på han! Øst stakk med ruter konge, og forsvaret tok resten siden spillet fra start så slik ut:


Da ruterfinessen røk andre gangen idet spillefører var helt uten trumf tok vest ta resten - to bet!

Idet den første ruterfinessen «lyktes» var det en mulighet å spille safe ved å dukke en ruter fra nord, noe som riktignok ofte viser seg bare å være at man gir bort stikk helt unødvendig. Kippes måte å spille kontrakten på gikk galt etter fin lasjering med ruter konge bak bordet fra Kjetil Krogh på østs plass, men spilleføringen var ikke optimal i lagkamp. Det vet selvsagt Kippe som ikke har noe mot at spillet publiseres, for her er det en sikrere plan som Robert Olsen fant ved det andre bordet.

Der hadde vest (Grude) vært innpå med 2 ruter – Michaels Cuebid – etter samme innledning, 1 ruter -1 spar. Det var kanskje litt en vasellampe, Olsen var veldig klar over at det kunne sitte skjevt med minst ti kort i to farger hos vest.

Også der kom hjerter konge i utspill til esset. Olsen fortsatte med spar til kongen, men så tok han ruterfinessen allerede etter en runde trumf. Også Aal fant den fine lasjeringen, men forskjellen var at Olsen hadde bedre kontroll over trumfen (mer trumf). Han spilte spar ess som avslørte 4-1 sitsen fulgt av sparfinesse, og så med en trumf igjen på hver hånd ble en andre ruterfinesse tatt. Nå kunne ikke forsvaret true spillefører da han hadde trumf igjen på begge sidene.