Den gamle mester

Mens rotteracet om både medaljer og den viktige 7.plassen som gir VM-billetter pågikk smadret Italia håpet England fortsatt hadde før de siste to kampene. Da Italia allerede hadde opparbeidet en ledelse med hele 44-0 kom den levende bridgelegenden Lauria (øst) i 6 kløver med disse kortene: 

 

Syd spilte ut spar til esset, og Lauria trumfet en spar med det samme. Så to runder trumf og nok en spar til stjeling fulgt av hjerter knekt som fikk løpe til Golds (nord) sin dame. Nå burde Gold slik det satt spilt spar til dobbeltenons. Da måtte øst ha stjålet med sin nest siste trumf og kastet hjerter fra vest. Men han ville da hatt igjen kun en trumf og ville ikke fått både avblokkert hjerter ess, kommet seg hjem for å trumfe god hjerteren og også hentet den godspilte hjerteren. Så spar tilbake i den posisjonen beter. Men Gold spilte ruter. Da vant Lauria med ruter knekt og hadde elleve stikk. Han fortsatte med hjerter til esset før han tok de to siste trumfene. Før den siste så det slik ut:

På kløver dame måtte nord kaste hjerter konge, eller gi opp ruterholdet! Pluss 1370 til Italia etter et mesterspill av Lauria. I et senere spill gikk imidlertid Lauria bet i en slem han kunne vunnet, men det ble for et "trøstemål" å regne for England. 

Frankrike tar gull i åpen klasse

Frankrike er i nest siste kamp i ferd med å knuse Tyskland, og dermed har det franske laget sikret seg gull i åpen klasse allerede før siste kamp spilles.

Samtidig som Laurias vakre spilleføring skjedde kjempet Norge hardt for fortsatt å ha sjanse til å kvalifisere laget til Bermuda Bowl 2017. Og resultatetene i de andre kampene passet oss bra. Idet noen få spill gjenstod av den nest siste kampen lå Norge på 7.plassen! Dessverre ble det 22-1 til Russland på de fire siste spillene, og det som så ut til å kunne bli en storseier endte med 12.03 VP til Norge som dermed trolig må vinne klart i siste runde for å kunne kapre 7.plassen  Det vil uansett bli fantastisk spennende i siste runde hvor Norge altså møter Monaco som er ett av fire lag som kan ta medalje. Den voldsomme kampen om 6. og 7.plassen står mellom seks (!) lag, Bulgaria, Norge, Ungarn, Polen, Italia, og Israel. .

  

 

Skjebnelørdag

Selv om det norske laget i åpen klasse har hatt noen enorme sjanser til flere VP i denne turneringen, men ikke tok dem, har de på en imponerende måte kommet tilbake gang på gang. Etter det grusomme tapet mot Frankrike (se referat av Ellingsen i EM-bloggen) spilte de godt og kom seg i posisjon igjen, kun 1,5 VP bak Ungarn på 7.plassen og 6 VP bak Bulgaria på 6.plass. Dette kan absolutt gå!

I dameklassen er Norge på skuddhold, 10 VP bak Danark på 7.plass. Norge har imidlertid igjen to sterke nasjoner. Sjansen er der imidlertid. Grip den jenter!

Hvis Norge-åpen ikke klarer topp-7 som gir VM-billetter vil de fleste av oss hjemmesittere sitte igjen med en følelse av at dette ble skuslet bort. Ikke bare vil vi huske 50-50 utspillet mot 7 kløver redoblet i Frankrike-kampen,men stortapet mot Færøyene, og mange andre spill hvor det ble voldsom sving i norsk disfavør. Hvis Norge ikke blir VM-nasjon i Lyon 2017 vil det være naturlig å spørre hva som gikk galt, for at laget har potensiale til topp-7 i dette EM-feltet er det ingen tvil om. Men hvorfor skal det gå galt?

Kampen om 6-7.plassen vil trolig stå mellom Bulgaria, Ungarn, Norge og England, sistnevnte på 9.plass før siste dag, vel 4 VP bak Norge. Det er tre-fire nasjoner bak England som ikke har gitt opp, men hvis en av de skal klare det må de ha en voldsomt sterk avslutning.

La oss se litt på hvem de mest aktulle kandidatene for 7.plassen skal møte i de tre kampene som gjenstår.

Norge skal opp mot to sterke nasjoner, Tyskland og Monaco som ligger henholdsvis nr. 5 og 3. I midtkampen møter vi Russland som bare ligger som nr. 27.  

Bulgaria har igjen Estland (19), Israel (11) og Italia (13).

Ungarn som per nå har den viktige 7.plassen møter Færøyene (33), Polen (10) og Hellas (24).

England som var en av gullfavorittene i dette mesterskkapet står nå i fare for ikke å bli VM-nasjon neste år. De skal på lørdag spille mot Danmark (17), Italia (13) og lederlaget Frankrike.

I toppen ser det ut til å  gå mot gull for Frankrike, og Monaco, Sverige, Nederland og Tyskland gjør opp om de andre medaljene. Det er imidlertid hele 60 VP å spille om, så gullkampen er kanskje ikke helt avgjort. Striden om VM-plassene blir garantert spennende. Jeg har fortsatt troen på Norge, men dette blir en thriller. Sannsynligvis vil det ikke være avgjort for siste kort er spilt.

Kryss fingre. Heia Norge!