SENSASJON?

Det er alt for tidlig å snakke om sensasjon i et mesterskap som egentlig nettopp har startet. Men at Finland skulle lede EM med 10,5 VP etter åtte runder var det vel ikke mange som gjettet. I løpet av de to første dagene har Finland møtt Frankrike, Monaco og Polen, tre av de store medaljekandidatene!

Spillerne på det finske laget er kjente fjes for mange nordmenn. Bra spillere, ingen tvil om det, men denne starten drømte de neppe om selv en gang. Normalt har Finland problemer med å komme på topp-3 av seks lag i Nordisk, men enkelte husker nok da de under Nordisk på Lillehammer i 2007 fosset gjennom turneringen og vant klart. Kan de holde koken her i EM?

Det er verd å merke seg at finnene kun har med fire spillere! Det kan bli veldig tøft i en så lang og hard turnering.

I runde 9 skulle Finland opp mot Russland som har skuffet noe så langt (25.plass). La oss ta en titt på hva som skjedde i den kampen samtidig som vi også følger med på hva som skjer i Norges kamp mot Wales. .


I andre spill satt syd med:


D 10 2

D kn 6 5

D 2

E D kn 10


Er dette nok til en oppvurdering til 15-17 grand?

Spillet gikk russernes vei, og det på en brutal måte. Russlands syd åpnet med 1 grand, og makkeren meldte 3 grand med 9hp! Det satt som det skulle, og kontrakten gikk greit hjem. Da Finland ikke unaturlig stoppet i 1 grand ga det 9 IMP til Russland.

Allerede i neste spill slo Russland til igjen, nå med en 22-poengs utgang i kløver med fin-fin tilpasning. Den meldte heller ikke Finland, og stillingen var 19-0 til Russland uten at finnene egentlig hadde gjort noe direkte galt! I begge disse spillene var det delkontrakter på nesten alle bord, også i Norge-Wales var det ingen som var i utgang på de to spillene. 

Det ble et par delkontraktsvinger, en hver vei, så kom endelig noe å glede seg over for Finland:


 

Nyberg tok naturlig nok ruterfinessen over syd etter spar ess ut til stjeling, men selv om den gikk galt vant han lett 6 ruter siden hjerterfinessen gikk bra. Dette kunne ikke Russland kopiere, og da de var i 4 hjerter med elleve stikk ble det redusering med 12 IMP, 25-18 etter syv spill. Tøff bridge av Finland!

I Norge-Wales var utgang i hjerter uavgjort i spill 7. Fra den kampen kom urovekkende rapporter sett ned norske øyne, Wales bygget og bygget på en pen ledelse.  

Finland fortsatte med aggressiv stil i delkontraktsspillene, og plukket 10 IMP i de to neste spillene slik at de var i ledelsen 28-25. Men så kom en alt for tøff avgjørelse av Nyberg-Leskela da de doblet hjem 4 kløver, -510! 

 

     

 

Ved det andre bordet kom Finlands N/S i 5 ruter som også ble doblet. Det endte med to doblede, og det ga 13 IMP til Russland.

Men nå var det Hawaii-bridge, for i neste spill noterte Nyberg-Leskela +560 i 1 grand redoblet! Det kunne ikke Russland kopiere, og da Koistinen vant 2 spar andre veien var det 12 IMP tilbake til Finland. I Norges kamp fikk Wales spille 1 grand doblet der finnene hadde +560, og der ble det overstikk (+280) og nok et norsk tapsspill i en lang rekke av dem.

Mot slutten meldte og vant Russland en slem hvor Finland var i utgang og overtok ledelsen i kampen, Med det ebbet kampen ut, og sluttresultatet ble 49-43 (11,76-8,24 VP) i Russlands favør. Selv med tap beholdt Finland ledelsen i turneringen, men nå noen få VP margin foran nr. 2 som er Polen.

Norge fikk inn noen IMP mot slutten, men ikke mer enn at vi måtte innse Wales vant med 4,08-15,92 VP. Dermed falt Norge til 8.plass. Det er imidlertid veldig jevnt, og to kamper til i dag, for Norge mot Island og Italia.

,