Endelig en skikkelig face-to-face turnering!

Her i New Zealand har det vært et par "ordentlige" turneringer etter det ble lettet på Covid-restriksjonene, men årets høydepunkt, New Zealand Congress (tilsvarende Bridgefestivalen i Norge) som skulle gått av stabelen i september ble avlyst. I Norge ble jo festivalen avviklet, mens det nå er strengere der. Her kan vi nok ikke klage, vi er vel egentlig veldig heldige da det er mye verre de fleste andre steder rundt omkring i verden.

I helgen spilles den første store og her til lands prestisjetunge turneringen etter restriksjonene ble lettet på, INTERPROVINCIAL TEAMS som har omtrent samme status som seriemesterskapet i Norge. 

I IP FINALS spiller syv soner/fylker om sammenlagtseier for lag på fire nivå i separate klasser, Åpen, damer, veteran og intermediate.

Kamper fra tre dagers spilling fra lørdag vil bli overført på BBO fra lørdag kveld norsk tid.

Link til dette mesterskapet kan spesielt interesserte finne her.

Makker Nick Jacob og jeg skal spille for Auckland/Northland sitt lag i åpen klasse.Tidligere denne uken prøvde vi oss på en treningsøkt uten at det gikk så bra. Her er et spill jeg følte det kunne (burde?) gått bedre:

Som øst ble jeg spillefører i 5 ruter og visste at nord hadde sparfarge. Syd spilte imidlertid ut kløver dame. Hvordan ville du planlagt spillet?

Det er fare for å tape to kløverstikk og ett stikk i hjerter om den finessen ryker. Det ser dog ut som om det kan gå an å få til en eliminasjon og et innspill. Derfor lå jeg unna kløver dame og fikk i neste stikk som forventet liten kløver fra syd til kongen og esset. Nå er kløver 10 et fint innspillskort mot syd. For at dette skal kunne fungere må sparene elimineres med stjelinger. En spar ble stjålet fulgt av ruter til esset, begge fulgte med småkort, men dessverre kom ikke tieren på. En spar til ble stjålet, men for å komme over til øst igjen etter å ha stjålet den andre sparen må en stor ruter spilles fra vest for å ta ut forsvarets tier. Så kan ruter spilles til nieren for å stjele den siste sparen, men dette går ikke bra. For ved å ta en tredje ruterrunde og også stjele tre spar totalt, blir vest fri for trumf slik at innspillet som er ment for å få hjerter til saksen eller spar til dobbeltrenons ikke virker. Syd kan bare spille spar siden det ikke er igjen trumf hos vest.

Så jeg ga opp eliminasjonen og fridde meg med kløver, men syd stakk og spilte spar som måtte stjeles mens det ble fulgt på med den siste sparen fra øst. Hjerteren måtte løses uten taper, og etter esset ble det spilt liten til knekten med magert resultat, syd tok betestikket med hjerter dame. 

Selvsagt kunne hjerter dame blitt toppet ut, men det var ikke akkurat enkelt.

Om ruter 10 hadde vært singel ville dette fine innspillet via eliminasjon fungert da det ville vært en ekstra overgang til øst på ruter 9, så alle tre sparene kan elimineres uten å være nødt til å ta for mange runder trumf. Også med spar ut kan kontrakten vinnes da spillefører får hjelp til å ta den ene sparstjelingen uten å bruke opp overganger og for mange trumf.

Vi ble sammenlignet med to bord i denne kampen. Ett Ø/V-par gikk bet i 5 ruter etter kløverutspill, den andre spilleføreren i samme kontrakt vant den via det nevnte innspillet etter spar ess i utspill. Så spillet kostet IMP i treningskampen, og vi får håpe motspillerne spiller spar ut i sånne spill i Wellington i helgen.

 

Aa - Livgård i sluttspill

I onlineturneringen MINOR ALT INVITATIONAL 4 vant lag FREDIN sin gruppe etter en storseier til slutt. På laget spiller norske Terje Aa-Allan Livgård sammen med svensken Peter Fredin og Alon Apteker fra Sør Afrika.

Dermed spiller de i skrivende stund kvartfinale mot lag DE MICHELIS som består av noen italienere og de svenske tvillingbrødrene Ola og Mikael Rimstedt.

I grunnspillet i denne turneringen merket jeg meg at Aa-Livgård traff godt på veldig mange slemavgjørelser. De meldte fine, spillbare slemmer, og unngitt slem når vinnersjanen var for lav (like viktig!).

I en av kampene mot slutten unngikk det norske paret en slem hvor åpneren hadde 18 poeng og viste 18-19 grand i andre melderunde. Svarhånden hadde 4-4-2-3 fordeling og 13 HP. Det er mange som blir litt for ivrig med den typen kort og går på mot slem. Aa-Livgård ga seg i 3 grand.

Slem er med den styrken og balanserte hender ofte avhengig av litt for mye, typisk et par finnesser av tre, eller en finesse pluss snill sits i en farge. Det var tre finesser, og to av dem røk. Siden motstanderlaget meldte slem og gikk bet ga det 11 IMP til FREDIN. Det var dog ikke så mange som meldte slem, men det er alltid noen når man har noe over 30 HP til sammen. Med balanserte hender er det imidlertid sjelden nok.

I samme kamp satt Aa-Livgård Ø/V i dette spillet:

Meldingene gikk slik:

Godt vurdert! 

Merk østs 5 grand som ble forklart som "Pick a slam" etter at øst hadde støttet kløveren allerede. At han ber makkeren velge slem da må bety noe sånt som honnør dobbel i spar, for bedre sparstøtte kan han ikke ha etter dette meldingsforløpet. Med den fine syvkortsfargen valgte da vest å si 6 spar.

Det er ingen tapere utenom kløveren. Med denne fargekombinasjonen er det en safevariant for å unngå et valg hvis en finesse tas først. Ryker den blir det et valg andre gangen om man skal toppe ut den andre honnøren eller ta en finesse til. For å unngå det valget kan esset spilles først. Deretter må det spilles kløver mot Q-10-9-x og alt er i orden om syd har minst to kløver. Og hvis nord har singel knekt eller konge, eller K-J dobbel unngås på den måten valget i andre kløverrunde.

Her kommer imidlertid hjerter ut og det blir litt ukomfortabelt med overganger til å utføre safevarianten hvis trumfen sitter 3-1.

Nordmannen vant greit 6 spar og lag FREDIN vant også her 11 IMP, denne gangen fordi motstanderlaget stoppet i utgang.

Nesten halvparten av Ø/V -parene stoppet i utgang i det spillet.

All informasjon, resultater og bulletiner fra denne turneringen finner du her.