VM: EARLY DAYS...

…men for all del, en god start er aldri å forakte. Norge har som de fleste nok har fått med seg startet veldig bra både i OPEN og LADIES, og veteranene har kommet bra i gang med solide resultater etter tapet i første kamp.

Mitt lag i Bermuda Bowl, New Zealand fikk derimot en fryktelig start selv om det ble seier i åpningskampen. Så ble det to store tap, dog mot sterke motstandere (Sverige og USA), og vi plasserte oss i bunnstriden. Det er imidlertid spilt kun tre av i alt 23 kamper og en god dag kan endre bildet en hel del. Listen etter første dag sier ikke så mye - det trøster i alle fall vi oss med - siden lagene har hatt temmelig forskjellig motstand.

Alle resultater, bulletiner og informasjon finner du på mesterskapssiden, her.

I vår kamp mot Sverige ble vi overkjørt. Svenskene spilt så glimrende at det måtte bli et klart tap, og da våre spillere ikke spilte bra ble vi knust. Sjansen for et godt resultat mot USA 1 i kveldskampen var mye større. Der misset våre spillere flere sjanser og også tullet det til med å melde to dårlige slemmer som gikk bet.

I dette spillet vant Meckstroth (USA 1) en 3 grand mot makker og meg, en kontrakt hvor det ble bet ved seks av 24 bord. Og vår spiller var en av dem som gikk bet.

Kontrakten var altså 3 grand. Ved begge bord kom spar 4 ut til knekten og damen. Meckstroth banket ned ess-konge i ruter uten særlig betenkning. Hvis ruteren går er det selvsagt snakk om overstikk. Den ekleste sitsen er når ruter dame sitter tredje foran (hos øst). Hvis du da setter opp ruteren i fargens tredje runde ved å gi øst for damen kommer spar gjennom og kontrakten blir avhengig av kløverfinessen.

Her satt imidlertid vest med ruterstopperen. Amerikaneren spilte enkelt og greit nok en ruter etter å ha tatt A-K, og vest var inne. Øst hadde kastet styrke i hjerter i andre ruterrunde, og vest skiftet til hjerter konge. Å spille hjerter 8 er kanskje litt bedre motspill, da må spillefører fyke om med esset for å ikke slippe inn øst for tidlig, og det går bra siden forsvaret ikke har mulighet for å ta tre hjerterstikk slik det sitter.

Meckstroth stakk hjerter konge med det samme og spilte kløver dame fra bordet. Nå hadde han ni stikk og overganger begge veier, og vi kunne ikke få fatt i fem motspillstikk.

Ved det andre bordet spilte New Zealands syd ruter ess i andre stikk før han begynte å tenke. Nå låste han seg kanskje litt med det å tenke på den ekle sitsen ruter dame tredje foran, og han tok i tredje stikk kløverfinessen. Da den røk var det over. Spar kom tilbake og forsvaret satte opp fargen. Spillefører prøvde ruteren, men da det viste seg at vest hadde stopper ble det en bet og 10 IMP til USA 1. 

Uten å ha analysert så veldig mye på dette føles det vel litt som om det er feil å ta den kløverfinessen på det tidspunktet? Om den finessen går vil den jo lykkes senere også, selv om du må gi bort ruterstikk til øst først. Men selvsagt, om den tidlige kløverfinessen ryker og det kommer spar tilbake har du jo sjansen for å gjette ruteren ganske ofte, men ikke her hvor vest hadde sikker ruterstopper. Det er kanskje litt uheldig å gå bet i den 3 granden, men det er et faktum at det ikke blir poeng av gå bet i sånne kontrakter når du skal sammenlignes med Jeff Meckstroth...