Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Toppnasjoner på VM-jakt

Nå drar det seg skikkelig til i Ostende-EM. Det snakkes mye om kampen for å komme seg til VM, men dette er jo også et prestisjetungt mesterskap i seg selv, så titler og medaljer har aller størst prioritet. Men mot slutten får ofte det med kampen om VM-billettene nesten like mye oppmerksomhet som medaljekampen!

I Åpen klasse er noen av topp-nasjonene litt i trøbbel. Flere lag som startet mesterskapet med klare ambisjoner om medaljer, eller i hvert fall topp-8 plassering som gir plass i VM neste år må avslutte sterkt om det skal bli VM-billetter. I Europa er det fortsatt et nåløye selv om den europeiske kvoten er utvidet fra seks lag til åtte. Det er simpelthen ikke plass til alle de sterke lagene, og noen lag som ville vært medaljekandidat i VM vil ikke greie «cutten».

I øyeblikket er tre nasjoner mange på forhånd tippet i gullkampen utenfor topp-8: Frankrike, England, og Polen. De ligger som nr. 10, 11 og 12 med seks kamper igjen.

Frankrike på 10.plass er 13 VP bak Italia på 8.plassen.

Norge som innehar bronseplassen i øyeblikket etter å ha ledet underveis torsdag har 24 VP ned til 9.plass. Det ser komfortabelt ut for de norske, men det er 120 VP å spille om, og vårt lag har flere sterke lag mot seg mot slutten. Det (topp-8) bør gå bra om de spiller som de har gjort så langt i mesterskapet. I så fall blir Norge å finne i Bermuda Bowl (VM) neste år, for første gang siden 2009 (Brasil).

Ulf Håkon Tundal var en av tre på årets EM lag som spilte Bermuda Bowl i 2009 (spilte da med Glenn Grøtheim)

Boye Brogeland er "keen" på Bermuda Bowl-spill igjen for første gang på 10 år 


En ung Espen Lindqvist fikk med seg Bermuda Bowl en gang (2009) før tørketida mht Bermuda Bowl kom 

I tillegg til de tre på bildene over var Sten Bjertnes som er med i støtteapparatet i år med som NPC (non playing captain) i 2009. 

Forrige medalje i nasjons-EM fikk Norge i 2008 da det ble gull. Vi har selvsagt ikke glemt den fantastiske innsatsen i Åpent EM i fjor da det ble norsk gull i lagturneringen.

Brogeland og Lindqvist var med forrige gang det ble medalje i nasjons-EM også. 

Det er fristende for oss som heier å rette blikket oppover heller enn ned mot den kjedelige 9.plassen! Norge ligger kun 2,9 VP bak Russland på sølvplassen, og litt under 10 VP bak Israel som leder.

Både Frankrike og England har et ganske tøft program de to siste dagene, omtrent som det norske laget, mens Polen på papiret har et litt lettere program.

Monaco med norske Tor Helness og Geir Helgemo startet ikke så skarpt i dette mesterskapet, men kom som vanlig sterkt utover og ligger i øyeblikket på 5.plass, 8 VP bak Norge. De lukter medalje nå, og de har et ikke alt for hardt program de to siste dagene. Jeg er omtrent like sikker på at de kvaller til VM som at Norge gjør det, og det vil ikke overraske om det blir pall-plass igjen for Zimmermanns profflag.

I dameklassen dominerer Skandinavia, og det er kun Polen på 2.plass som splitter Sverige, Norge og Danmark! I denne klassen er det litt større differanser mellom topplagene og 9.plassen.

Overraskelsen i dameklassen så langt er at Nederland ikke ligger høyere enn på 13.plass.

I seniorklassen er det jevnt. En ganske komfortabel situasjon for det norske laget ble forandret til litt mer stressende etter de to tapene i går, men det er fortsatt 11 VP fra vårt lag på 5.plass og ned til 9.plassen.

«Sett fra langt hold» har som før mesterskapet stor tro på at alle de tre norske lagene kvaller til VM, og det vil smake ekstra godt om det blir medalje i (minst) en av klassene også. Men det blir garantert et rotterace de to siste dagene.

Følg med på live-update'en av resultater på resultatsiden, her. Du finner linken over der alle rundersultatene står, klikk på running scores.

Det blir også råspennende å følge selve spillingen i de overførte kampene på BBO.

Heia Norge!

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.