Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Nyttig informasjon

Vi følger opp det forrige innlegget her i bloggen med et spill til hvor det handler om å ta i bruk den tilgjengelige informasjonen. Denne gangen avgir øst en normal opplysende dobling. En god spiller benytter seg av den informasjonen. Det er imidlertid ikke slik at vi skal slutte å melde av den grunn, egen side kan jo godt ha høyeste kontrakt.

Spillet er fra en parturnering, men det kunne vært ganske interessant i lagkamp også.

Nord havner i 4 spar etter at øst har doblet opplysende over nords åpning 1 spar. Fra øst kommer kløver dame i utspill.

Spilleplan?

En rask analyse tilsier at det er fare for en taper i hjerter, to i ruter og kanskje en i trumf. Siden det mangler kun 15HP er øst som doblet opplysende i faresonen favoritt til å ha det meste, men ikke nødvendigvis alt av honnører.

Hvis en ser på sparfargen isolert sett er det bedre å ta sparfinesse enn å legge ned esset i håp om at kongen sitter singel. Å toppe er kun riktig om han bak A-Q har spesifikt kongen singel, en enkelt kombinasjon, mens finesse er riktig med K-x og K-x-x foran som er flere kombinasjoner.

Det ser naturlig ut å vinne utspillet på hånden og ta sparfinessen, spesielt i parturnering. Det kan dog se litt ut som om det kan være en variant å toppe sparen, for om sparfinessen mot formodning skulle ryke er det sjanser om det toppes selv om kongen sitter hos øst (innspill).

Men om spar konge sitter i saks er jo utgangen bombesikker. Så la oss si du spiller spar knekt i andre stikk og lar den seile. Finessen viser seg å gå bra siden vest følger med liten spar. Da spilles for overstikk som ofte kan være gullkantet i slike spill i parturnering.

Øst er plassert med ruter ess og hjerter konge. Kan du unngå to rutertapere, eller kanskje slippe unna uten hjertertaper?

Ja, hvis det for eksempel satt slik fra start, en ikke utenkelig sits:

Trumfen tas ut, så den andre kløverhonnøren før nord spilles inn i trumf. Så spilles ruter mot syd. Øst må ligge unna med esset, og damen vinner stikket. Dette er igjen:

Nords ruter 9 er et gullkort som gjør at vest kan holdes helt ute av spillet. For nå spilles simpelthen ruter, og vests kort dekkes billigst mulig. Hvis han legger på knekten (som han neppe gjør) spilles kongen fra nord. Øst vinner med esset og kan ta for ruter 10, men så må han spille hjerter rett opp i saksen, eller til dobbeltrenons som trumfes hos syd mens hjerter dame forsvinner fra nord. Fem trekk. 

Og om vest legger liten ruter i andre ruterrunde legges ruter 9 fra nord. Øst kan vinne med tieren og ta for esset, men så er han innspilt på samme måte, og må gi spillefører det ellevte stikket med favør i hjerter eller spill til dobbeltrenons. Spillefører taper kun to rutertapere.

For å vinne overstikket på denne måten må øst som er markert med de store kortene også ha enten ruter knekt eller ruter 10.

Da spillet forekom i en turnering med over 60 par var 4 spar med 10 stikk verd litt under middels, mens 4 spar med elleve stikk ga hele 85% score.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.