Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Meldesituasjon - Hva betyr hva?

Det amerikanske vårmesterskapet ble avsluttet søndag (amerikansk tid). I den avsluttende Jacoby Swiss Teams ble det 10.plass til Helgemo, Brogeland og C. Bakke sitt lag Rosenthal. I damens Swiss Teams var Sofie Sjødal på laget som ble nr. 4. 

Alt i alt var det vel resultatene i dette vårmesterskapet på det jevne for de norske spilerne som deltok i Louisville, Kentucky. Neste mesterkskap i USA er Summer Nationals som foregår i Toronto i juni.

Vanderbilt regnes vel som hovedmesterskapet i Spring Nationals. Der ble det som mange ganger før lag NICKELL som vant etter å ha slått et annet amerikansk lag (BATHURST) i finalen.

Markus Lund tipset meg om et spill fra finalen hvor vinnerlagets Ø/V-par ikke imponerte. De tråkket feil i en meldesituasjon som et så sterkt og samspilt makkerpar ikke burde problemer med. 

Meldingene startet med 1 ruter fra syd, 1 hjerter innmelding, 2 hjerter fra nord som viste sparfarge (det paret har byttet til at 2 hjerter viser spar, og 2 spar er såkalt cue raise med ruterstøtte). Så var det han som hadde gode kort og støtte til makkerens som hadde meldt inn 1 hjerter. Hva skulle/kunne han gjøre annet enn det han gjorde, han sa 4 hjerter direkte.

Ved det andre bordet åpnet syd med 3 ruter, og hele spillet så slik ut:

 

Tretten toppstikk. BATHURST sitt Ø/V-par kom seg i alle fall i 6 hjerter.

Creco-Hampson (Nickell) stoppet i 4 hjerter. Det må det være lov å si er svakt av et par som regnes som et av verdens beste. Det er jo "claim" tretten stikk i hjerterkontrakt med det samme blindemann blir lagt på bordet!

Å havne i utgang skjedde altså etter 1 ruter fra syd og 1 hjerter innpå. Øst må simpelthen gi litt mer lyd fra seg enn bare 4 hjerter hvor det selvsagt gikk pass rundt. 

Wei-Lie fikk det egentlig verre da syd som du ser åpnet med 3 ruter mot dem. Spørsmålet blir hva de forskjellige meldingene fra øst betyr i denne situasjonen hvor makkeren har meldt inn 3 hjerter. De fleste bruker vel 3 spar og 4 kløver som naturlige meldinger over innmelding 3 hjerter. Å si 4 ruter må bety en god 4 hjertermelding, slem er mulig. Men lover den meldingen ruterkontroll?

Nei, man må ha en melding under utgangsnivået som sleminvitt også om øst mangler kontroll i ruter, men ellers har veldig sterke kort og god støtte til makkerens farge. En tenkelig mulighet er å si fra seg muligheten for å melde kløver naturlig og dermed ha både 4 kløver og 4 ruter for å vise hjerterstøtte og slemivnitt i en slik situasjon, med og uten kontroll i ruter. Da får en differensiert bedre, mer nøyaktige slemforsøk, men mister altså muligheten for å melde inn 4 kløver.

Øst meldte 5 hjerter. Dette handler det om makkerskapsavtaler. Mange jeg har spurt mener et slikt hopp er sleminvitt og en sterk sleminvitt, og noen mener det bør bety "jeg har omtrent alt, men ikke ruterkontroll".

Spørsmålet blir så hva vest bør gjøre over østs 5 hjerter. Kan han kanskje si 5 spar, og hva bør det innebære? 

Vi lar alle disse muligheten ligger og overlater til det enkelte makkerpar å diskutere denne og lignende meldesitasjoner.

Vel, for oss etterpåkloke er det altså så lett å se at her burde det blitt meldt en storeslem som er nedlegg. Men idet motparten åpner meldingene på tre-trinnet eller høyere, eller de sperrer brutalt på en annen måte underveis bør man kanskje ikke være så misfornøyd om man brenner en storeslem. Kanskje er det grunn til å være happy med å komme seg i lilleslem når en blir presset i meldingene. Og her viste det seg å være nok med lilleslem, i Vanderbilt-finalen! Og holder det med lilleslem der, så holder det som oftest med lilleslem de fleste steder! 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.