USA: Dramatisk da Brogeland gikk videre

Det er svært mange sterke lag med i lagturneringen Vanderbilt, hovedturneringen under det amerikanske vårmesterskapet i Memphis, USA.

Allerede i andre utslagsrunde (Round of 32) møttes i flere kamper lag som (begge) godt kunne vært medaljekandidater i et VM.

Australske Tony Leibowitz og hans tre norske «leiesoldater» (Bakke, Grude og Erichsen) kom seg videre til andre runde, og der møtte de WOLFSON (USA), et lag med velkjente storspillere. Det (nesten) norske laget ledet med 11 IMP før det siste settet, men tapte til slutt med 18 IMP.

Førsteseedede FLEICHER gikk seg på en mine og ble slått ut av PAVLICHEK (seedet som nr. 33).

RÅSPENNENDE KAMP FOR BROGELAND

Boye Brogelands ZELIGMAN møtte et amerikansk-polsk lag, KASLE, alle polakkene kjente stjernespillere. Det ble en tett og jevn kamp. KASLE ledet mesteparten av tiden, og da vi fulgte siste sett måtte Broglands lag snart få seg et gevinstspill, det begynte å bli få spill igjen!

Det skulle bli en kamp som nesten minnet litt om fotballkampen mellom Norge og Sverige forleden.

Da det var igjen ti spill ledet KASLE med 13 IMP.

I det neste spillet var det et visst håp da Boye og hans makker Steve Beatty fant toppkontrakten:

La oss si du havner i 4 spar som nord uten at motparten har meldt. Øst spiller ut to store hjertere og fortsetter med en tredje hjerterrunde som vest stjeler. Han skifter til en minorfarge, og det er kommet til spillets kritiske punkt, sparvalget.

Hvordan ville du spilt sparen etter denne starten?

Det er sannelig ikke så lett å spille spar ess og ta finessen gjennom øst som har vist fire hjerter mens vest har vist to hjerter. Ofte er det jo vest som da har trekorts spar. Et veldig vanskelig valg.

Siden Brogeland-Beatty i stedet for 4 spar fant 3 grand var utgangsbonusen sikret og håp om gevinstspill idet spillet litt senere skulle spilles ved det andre bordet . Beatty noterte hele elleve stikk etter et litt svakt motspill og de hadde +660 på blokka før spillet skulle spilles ved det andre bordet. Men polakkene fant også frem til 3 grand de også! Uavgjort spill, og spillet viser det høye nivået i disse kampene.

Et par spill senere kom endelig en «scoring» for lag ZELIGMAN:

6 kløver var ganske lettspilt, ruterfargen ble godspilt med en stjeling hos nord, +1370 til Boye og makkeren. Denne slemmen fant ikke N/S ved det andre bordet. Dermed var det 13 IMP til ZELIGMAN, og stillingen var 84-84 med syv spill igjen å spille.

Neste spill ble avgjort av hvem som fikk kontrakten, vest eller øst:


Med Boye sine lagkamerater Ø/V ble delkontrakten i 2 grand spilt av vest. Nord spilte ut liten hjerter, og dermed hadde spillefører en stopper ved å legge lavt fra bordet (øst). Det gjorde han og kunne raskt notere +120. 

Mot Brogeland-Beatty ble øst spillefører i 3 grand. Beatty (syd) spilte ut liten hjerter til Boye sin konge. Hjerter knekt tilbake «drepte» effektivt Ø/V sin potensielle hjerterstopper. N/S hadde fire hjerterstikk og to ess, +50 til ZELIGMAN som plutselig ledet kampen med  5 IMP!

Et av de siste spillene kunne kanskje se litt skummelt ut da Brogeland-Beatty (det ble spilt en god del hurtigere ved deres bord) spilte 4 spar med tretten stikk. Med den snille sitsen var det alltid mulig å få tretten stikk, men det var ikke noen slem egentlig. Kunne polakkene ved det andre bordet likevel melde den knallharde slemmen med kun 29 HP til sammen og kun 5-3 tilpasning i spar?

Innimellom der fant Brogeland-Beatty en lekker 3 grand hvor det godt kunne blitt bet om de hadde meldt 4 spar på 6-2 tilpasning. Brogeland tok ti stikk, +630. Kampen kunne ha blitt mer eller mindre avgjort der hvis KASLE sitt N/S par gikk seg beit i 4 spar. Men så sannelig, polakkene fant også 3 grand i det spillet, og der ble det litt mirakuløst hele elleve stikk og 1 IMP gal vei!

ZELIGMANN foran med 4 før «slemspillet» jeg nevnte. Tøffe tak må man ha lov til å si…

Men det var ikke noe slemspill, bare snill sits og god tilpasning som gjorde at det kunne bli så mange stikk. Polakkene spilte også 4 spar, og da spillefører ved det bordet ikke fikk noe heldig, hjelpende utspill og spilte litt i overkant safe fikk han kun elleve stikk, 2 IMP til SELIGMAN som ledet med 6 IMP før de to siste spillene.

I det nest siste spillet meldte Brogeland-Beatty denne knallharde utgangen:

Beatty fikk trumf ut, og da slapp han å gjette den fargen i alle fall. Han spilte i andre stikk hjerter, vest la lavt og Beatty la….kongen. Da var det umulig å få nok stikk og utgangen gikk en bet, -100.

Hvis han tar hjerterfinessen får han ett stikk til i den fargen og da er det veldig nære…men altså, en bet og spillet kunne bli avgjørende.

Kwiecien (KASLE) stoppet i 2 spar. Nå var det slik at om han vant ti stikk ville KASLE være ett imp foran. Med ni stikk ville det være uavgjort i kampen, og om han kun fikk tak i åtte stikk ville ZELIGMAN være ett imp foran før det siste spillet! Kwiecien (en tidligere verdensmester for par!) visste ikke at de to ekstra stikkene i 4 spar i spillet forut var veldig kostbare. Og han visste heller ikke at om han tryllet ti stikk her så ville det kunne avgjøre kampen! Igjen spilte han veldig safe og noterte kun +110. Spillet ga dermed 5 IMP til KASLE, ett for lite til uavgjort, to for lite til å gå forbi!

Spill 30 (det siste) var et standard spill i 3 grand, men Kasle sin spillefører fikk maks (+660). Det så imidlertid ut til å være plankekjøring. ZELIGMAN var altså 1 IMP foran før siste spill! Det ble ingen dramtikk der, +660 ved begge bord og uavgjort spill.

Dermed vant Brogelands lag kampen med ett fattig IMP! (uoffisielt, dette er skrevet i det kampen avsluttes og resultaten er ikke bekreftet) Hvis polakken i den vanlige utgangen 4 spar med 29 HP hadde tatt de tretten stikkene som var der ville resultatet vært at det andre laget vant med 1 IMP! 

ZELIGMAN møter lag MITTELMAN (seedet som nr. 12) i neste runde, Round of 16.