Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

WBT - Safespilling, eller ikke?

I WBT MASTERS COPENHAGEN har lagene spilt ferdig grunnspillet, 15 kamper. Nå gjenstår plasseringskamper.

De BOTTON kjempet hardt for topp 4 plassering, men endte som nr. 6 og må spille om plassene fra 5.-8. SKEIDAR ble nr. 10 og vil til slutt stå som nr. 9.-12, alt etter hvordan det går i sluttspillet. De vlir i samme gruppe som GILLIS (nr.11). Av de norske ble det Geir Helgemo som kom videre til semifinalen topp-4. Han spiller for LUNDBERG og har velkjente Zia som makker. 

Franske VINCIGUERRA var på topp etter 15 kamper. Alle resultatene finner du her. 

Her er et spill fra torsdagens spilling:

 

Hva bør kontrakten bli her? 

6 kløver er ok, men det er like bra i 6NT. Storeslem avhenger av at kløveren ordner seg, enten 2-2, eller at du legger ned en honnør og feller knekt eller dame bak og velger å ta finesse som da blir riktig om det sitter honnør tredje mot honnør singel, feil om han bak har Q-J dobbel.

Det er nok for hardt å melde storeslem, og mange faste makkerpar vil finne kløvertilpasningen og får sleminvitert, så funnet ut via Key Card Blackwood at kløveren er litt i tynneste laget. 

I 6NT er det 11 toppstikk med kun to stikk i kløver. Da blir det vel enten tolv (en kløvertaper), eller tretten stikk ved alle bord?

Vel, det kan bli to kløvertapere og bet i lilleslem om man er riktig uheldig. Hvis en honnør legges ned fra det som viser seg å være feil side fordi han bak den andre honnøren har alle fire uteværende kløverne tapes to kløverstikk (om ikke det er en veldig heldig fordeling til så en kan få til innspill for å unngå to tapere i fargen). Det er imidlertid en klassisk safespilling til rådighet her, men da tapes ett stikk hver gang det er tretten stikk, men du får kun tolv. 

Hvis en ser på kløverfargen isolert og ønsker å spille helt safe kan det startes med liten fra den ene siden. Hvis han som først legger på kommer med en honnør er alt greit, det blir tolv eller tretten stikk. Hvis han derimot følger med liten kan du ta finessen! Ryker den sitter fargen i verste fall 3-1, resten står. Men om han som la på liten har Q-J-x-x har du skutt gullfuglen og sikret at det ikke tapes to stikk i fargen. Dette er 100% safe. For om han andre har alle fire vil den første som legger på avsløre det siden han ikke følger farge. Du går opp med honnør på den andre siden og spiller mot saksekombinasjonen (honnøren i behold), og det blir kun ett kløverstikk på han med Q-J-x-x.

Det var ingen fare i dette spillet, og ja, safespillingen kostet ett stikk:

Av de syv som var i 6NT fikk fire tolv stikk, de safespilte altså kløveren som beskrevet her. De tre andre tok tretten stikk,

Helgemo-Zia er ikke et fast makkerpar, men rapportene sier det spiller meget skarpt sammen. Her tok de enten en sjanse, eller de fant ikke ut av kløveren var litt tynn, for de spilte 7 kløver! Hele fem par (av 16) var i storeslem!

Slik det satt var det ingen problemer, +2140 og 12 IMP inn da Ø/V ved det andre bordet spilte 6NT med +1470. LUNDBERG vant den kampen med 23 IMP (de fikk 15VP). Om stoerslemmen hadde gått bet ville de tapt 17 IMP (1470 + 100), 29 IMP i sving på ett spill! Da ville de også tapt kampen og fått 7-8 VP mindre, og det er omtrent marginen de hadde til nr. 5 til slutt. Dette er på ingen måte fortalt for å si at LUNDBERG hadde flaks, de spilte godt og fortjente sin plass på topp-4. Historien handler mer om den mulige safespillingen i lilleslem, og for å vise at slike spill kan får en enorm betydning på kampresultatet.

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.